Acasă Externe Plângere penală împotriva preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru achiziția vaccinurilor anti-COVID făcută de UE

Plângere penală împotriva preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru achiziția vaccinurilor anti-COVID făcută de UE

0
0
514

Plângere penală împotriva preşedintei Comisiei Europene. Ursula von der Leyen, privind achiziția de vaccinuri anti-COVID-19. Un lobbist belgian a formulat o plângere penală împotriva preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, într-un dosar privind achiziţia unor vaccinuri anti-COVID-19.

Astfel, mesajele pe care von der Leyen le-a schimbat cu directorul general al companiei Pfizer Albert Bourla, ar putea fi examinate de judecătorul însărcinat cu acest dosar legat de achiziţia vaccinurilor anti-COVID-19 de CE în numele statelor UE.

Ursula von der Leyen şi directorul Pfizer Albert Bourla sunt suspectaţi că au negociat extinderea contractului de 1,8 miliarde euro pentru a achiziţiona doze suplimentare de vaccin împotriva COVID-19 pentru statele membre ale UE printr-o serie de SMS-uri, chiar dacă au existat mai multe plângeri administrative din această cauză împotriva Comisiei Europene.

Frédéric Baldan, un lobbist belgian acreditat la instituţiile europene, a decis să depună această plângere împotriva lui von der Leyen deoarece consideră că presupusele fapte au subminat finanţele publice ale ţării sale, precum şi încrederea publică care este definită în plângere ca fiind ”încrederea colectivă în stat ca o putere instituţională care lucrează în slujba binelui”.

Baldan a înregistrat plângerea şi s-a constituit parte civilă în dosar pe data de 5 aprilie la tribunalul din Liege.

Dosarul va fi instrumentat de judecătorul de instrucţie Frédéric Frenay, care ar putea cere ridicarea imunităţii Ursulei von der Leyen pentru a-şi putea desfăşura ancheta.

Potrivit lobbistului belgian, preşedinta Comisiei Europene a acţionat în afara tratatelor europene şi a mandatului ei, a dat dovadă de lipsă de transparenţă administrativă şi a încălcat drepturile fundamentale.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, nu scapă de scandalul achiziţiei vaccinurilor anti-Covid. La şase luni (octombrie 2022) de când Parchetul European a deschis o cercetare in rem – cu privire la fapte – legată de achiziţia vaccinurilor din timpul pandemiei, achiziţie ai cărei termeni au fost negociaţi pe WhatsApp de preşedintele Comisiei Europene cu Albert Bourla, CEO al companiei Pfizer, Frederic Baldan, un lobbyist belgian acreditat la instituţiile europene, a depus la o instanţă din Bruxelles o plângere penală la adresa Ursulei von der Leyen. Potrivit legislaţiei din Belgia, este posibil ca în urma acestei plângeri, preşedintele Comisiei Europene să se confrunte cu o procedură de ridicare a imunităţii şi ca judecătorul de instrucţie să dispună ca sms-urile schimbate de Ursula von der Leyen cu Albert Bourla să fie depuse la dosarul cauzei de către partea inculpată sau de cei de la WhatsApp, se afirmă într-un material publicat de Euractiv.com.

În noua speţă dedusă judecăţii instanţelor belgiene, domnul Baldan consideră că finanţele publice ale Belgiei ar fi fost prejudiciate de negocierile Ursulei von der Leyen cu reprezentanţii Pfizer în cadrul contractului semnat în mai 2021 de Comisia Europeană cu gigantul farmaceutic american, contract care vizează achiziţionarea a peste 1,8 miliarde doze de vaccin anti-Covid 19.

Reclamantul a înaintat în 5 aprilie plângerea la instanţa de fonddin oraşul LiPge, iar magistratul de instrucţie Frederic Frenay, ar putea să solicite, pentru efectuarea anchetei, ridicarea imunităţii preşedintelui Comisiei Europene, arată sursa citată.

SMSgate ia o turnură criminală. Preşedintele Comisiei Europene este acuzat de «uzurpare de funcţii şi titluri», «distrugerea documentelor publice» şi «interese şi corupţie». Acest dosar urmează anchetei derulată de Parchetul European„, a afirmat europarlamentarul MichPle Rivasi, referitor la această cauză.

Frederic Baldan o acuză pe Ursula von der Leyen că ar fi acţionat în afara tratatelor europene şi a mandatului ei, în numele statelor membre, şi în special al Belgiei. Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) precizează că UE are competenţe de sprijin în domeniul protecţiei şi îmbunătăţirii sănătăţii. Cu alte cuvinte, instituţiile europene pot „desfăşura acţiuni de sprijinire, coordonare sau completare a acţiunii statelor membre” . Potrivit dispoziţiei legale, nu se poate vorbi despre o competenţă exclusivă sau comună. Pe baza regulamentului european privind furnizarea de ajutoare de urgenţă, Comisia a fost, prin urmare, mandatată de statele membre să încheie în numele lor contracte-cadru pentru achiziţionarea de vaccinuri (Acorduri de cumpărare anticipată, APA). Cu toate acestea, reclamantul consideră că în acest acord nicio atribuţie specială nu i-ar fi fost conferită preşedintelui Comisiei Europene.

Pe 27 martie 2023, comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a insistat, la audierea din faţa comisiei speciale a Parlamentului European pentru pandemia de Covid-19 (COVI), asupra faptului că preşedintele Comisiei Europene, nu a jucat niciun rol în negocierea contractelor pentru vaccinul Covid. Declaraţia Stellei Kyriakides pare lipsită de conţinut dacă ne referim la negocierea purtată pe WhatsApp între Ursula von der Leyen şi Albert Bourla, negociere dezvăluită de cotidianul New York Times, fără însă ca jurnaliştii americani şi nici măcar Ombudsmanul european să intre în posesia mesajelor respective.

Lobbystul belgian mai adaugă că există o lipsă de transparenţă administrativă şi de respect pentru drepturile fundamentale în acest caz.

Într-adevăr, odată ce negocierile au fost purtate şi prin SMS, acestea devin documente administrative în sensul legii. Ombudsmanul European, Emily O’Reilly, şi Curtea de Conturi Europeană au solicitat deja ca aceste SMS să fie făcute publice, fără a avea un răspuns pozitiv din partea preşedintelui Comisiei Europene.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…