Acasă Actualitate Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria vor să interzică importul de cereale din Ucraina, România încă bate pasul pe loc, fără reacție

Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria vor să interzică importul de cereale din Ucraina, România încă bate pasul pe loc, fără reacție

0
0
321

Bulgaria are în vedere interzicerea importului de cereale ucrainene, urmând exemplul Poloniei şi Ungariei, a declarat ministrul interimar al Agriculturii, Iavor Gechev, duminică, la Plovdiv, informează Radio Bulgaria.

Interesele bulgare trebuie protejate. Mai mult, acum că două ţări au acţionat deja în acest fel, dacă nu reacţionăm, acumulările de pe teritoriul bulgar ar putea deveni şi mai mari„, a afirmat acesta.

Ministrul a mai spus că în urmă cu câteva zile a vorbit cu omologii din şase ţări pe această temă. De fapt, Sofia ceruse Bruxelles-ului să reacţioneze încă din septembrie. Ministrul a spus că marţi va avea loc ”comunicare cu preşedintele, care este direct implicat în această situaţie”.

Acţiunea unilaterală privind comerţul de către statele membre ale Uniunii Europene este inacceptabilă, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce Polonia şi Ungaria au anunţat interzicerea importurilor de cereale şi alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local.

Și Slovacia va suspenda temporar importurile de cereale şi de alte produse selectate din Ucraina, a transmis luni guvernul de la Bratislava, informează Reuters şi TASR, citate de Agerpres. Un grup de lucru interministerial se va întâlni în cursul zilei în acest scop.

Slovacia se alătură astfel Poloniei şi Ungariei, care au interzis în weekend importul de cereale din Ucraina.

Comisia Europeană a calificat aceste măsuri comerciale unilaterale drept inacceptabile.

Potrivit TASR, afacerile fermierilor slovaci nu pot concura cu cerealele ieftine din Ucraina şi riscă să nu poată supravieţui. Ministerul Agriculturii a avertizat că a epuizat toate opţiunile juridice de a reglementa importurile din Ucraina şi a menţine în acelaşi timp ‘coridoarele solidarităţii’.

Acestea erau destinate iniţial pentru exporturile de cereale ucrainene spre ţări terţe, însă cantităţi mari au ajuns în silozuri europene, destabilizând piaţa în state UE.

‘Măsuri suplimentare, mai stricte, pentru a reglementa importurile de mărfuri din Ucraina trebuie să fie introduse la nivel guvernamental’, a subliniat ministerul, citat de Agerpres.

În urma descoperii de grâu contaminat importat din Ucraina săptămâna trecută, autorităţile slovace au interzis procesarea şi comercializarea de cereale ucrainene nu doar în lanţul alimentar, ci şi în cel furajer. De asemenea, au fost intensificate controalele la frontieră şi alte măsuri aferente.

România, singurul stat vecin care mai permite importul de cereale din Ucraina. Tranzitul de produse agricole spre UE, tot mai dificil.

Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat în ultimele trei zile că interzic importurile de cereale și produse oleaginoase din Ucraina după ce fermierii locali s-au plâns că produsele ieftine au distorsionat piața internă. De asemenea, guvernul din Bulgaria a anunțat că ia în calcul o măsură similară.

Pe lângă importul de cereale, Polonia a interzis și tranzitul de cereale ucrainene, în timp ce Ungaria ar permite în continuare traversarea țării, potrivit Kyiv Independent. La acest moment nu e clar dacă Slovacia va interzice și tranzitul cerealelor ucrainene, sau doar importul având ca destinație propria piață internă.

În aceste condiții, singura țară vecină cu Ucraina care permite în continuare importul este România. Și fermierii români s-au plâns de probleme similare, dar Comisia Europeană a aprobat doar un ajutor de circa 10 milioane de euro, mult sub nivelul de 200 de milioane de euro cerut de fermieri.

România a fost în ultimul an principalul canal de tranzit pentru cerealele ucrainene, după cum a declarat săptămâna trecută președintele Klaus Iohannis.

Le-am facilitat tranzitul de cereale. Peste jumătate din ce a exportat Ucraina a trecut prin România, drum, cale ferată, port, deci o cantitate imensă, peste 14 milioane de tone de cereale am exportat prin România și o face în continuare. Nu le luăm impozit, nu le luăm taxe pe asta”, a declarat președintele Iohannis.

România a facilitat exporturile de cereale din Ucraina pe infrastructura rutieră, pe cea feroviară, dar și pe fluviul Dunărea și pe Marea Neagră. Pentru a facilita operațiunile, guvernul român a investit zeci de milioane de euro în modernizarea porturilor, dar și a căii ferate.

Până la acest moment, nici un oficial guvernamental român nu a enunțat o posibilă suspendare a importurilor sau tranzitului de cereale din Ucraina, în ciuda cererilor repetate ale unora dintre fermierii români.

Slovacia va suspenda temporar importurile de cereale şi de alte produse selectate din Ucraina, a transmis luni guvernul de la Bratislava, informează Reuters şi TASR, citate de Agerpres. Un grup de lucru interministerial se va întâlni în cursul zilei în acest scop.

Slovacia se alătură astfel Poloniei şi Ungariei, care au interzis în weekend importul de cereale din Ucraina.

Comisia Europeană a calificat aceste măsuri comerciale unilaterale drept inacceptabile.

Măsuri suplimentare, mai stricte, pentru a reglementa importurile de mărfuri din Ucraina trebuie să fie introduse la nivel guvernamental”, a subliniat ministerul.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 182 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…