Acasă Externe În timp ce Putin își lua lumină de la Kiril, o Biserică era bombardată în Ucraina, în noaptea de Înviere, doi adolescenți uciși

În timp ce Putin își lua lumină de la Kiril, o Biserică era bombardată în Ucraina, în noaptea de Înviere, doi adolescenți uciși

0
0
308

În pofida Paştelui ortodox, luptele continuă în Ucraina duminică, iar armata rusă a ucis doi adolescenţi în regiunea sudică Nikolaev (Mikolaiv) în timpul nopţii, a anunţat guvernatorul regiunii Vitali Kim.

În regiunea Zaporojie, şeful administraţiei militare Iuri Malaşenko a raportat de asemenea un „atac masiv” al forţelor ruse. O biserică a fost avariată, astfel că slujba de Înviere a trebuit să fie anulată. „Nimic nu este sacru, chiar şi în noaptea Învierii lui Hristos!”, a scris Malaşenko.

În oraşul estic Sloviansk, unde o rachetă a lovit o zonă rezidenţială vineri, continuă acţiunile de salvare. Locatari mai sunt căutaţi printre dărâmături, au informat surse locale.

Potrivit celor mai recente informaţii ale unor surse ucrainene, 11 civili au fost ucişi în atacul de vineri, inclusiv un copil mic, şi alte peste 20 de persoane au fost rănite.

Regiunea Zaporojie a fost bombardată în noaptea de 16 aprilie. În satul Kamyshevaha, o rachetă a explodat lîngă biserica satului.Informația a fost confirmată de șeful administrației militare din regiune, Iurii Malașko.

Valul exploziei a deteriorat clădirea și casele rezidențiale din apropiere. Doi locuitori au fost răniți: unui bărbat i-a fost acordat ajutor medical la fața locului, iar o femeie a fost transportată la spital„, a scris el pe canalul său Telegram, relatează newsmaker. Potrivit acestuia, în ultima zi au fost lansate 101 rachete asupra localităților din regiunea Zaporojie, inclusiv orașul Zaporojie. În urma atacurilor nimeni nu a avut de suferit în oraș, rachetele au lovit zona verde: au fost avariate mașinile parcate și comunicațiile.

În pofida Paştelui ortodox, luptele continuă în Ucraina duminică: armata rusă a ucis doi adolescenţi în regiunea sudică Nikolaev (Mikolaiv) în timpul nopţii, a anunţat guvernatorul regiunii Vitali Kim, iar în regiunea Zaporojie, şeful administraţiei militare Iuri Malaşenko a raportat de asemenea un ”atac masiv” al forţelor ruse.

O biserică a fost avariată, astfel că slujba de Înviere a trebuit să fie anulată. ”Nimic nu este sacru, chiar şi în noaptea Învierii lui Hristos!”, a scris Malaşenko.

În oraşul estic Sloviansk, unde o rachetă a lovit o zonă rezidenţială vineri, continuă acţiunile de salvare. Locatari mai sunt căutaţi printre dărâmături, au informat surse locale.

Doi adolescenți, ambii născuți în 2005, au fost uciși într-un atac cu rachetă care a lovit localitatea Snihurivka, din sudul Ucrainei, au anunțat autoritățile locale.

Rușii au folosit o rachetă S-300 modificată în timpul nopții, care a avariat o unitate școlară, o întreprindere și mai multe clădiri rezidențiale, scrie Kiev Independent.

Tot pe timp de noapte, bombardamentele rusești au lovit două școli, un spital, un centru cultural și mai multe clădiri rezidențiale din oraș, spun autoritățile locale.

Ortodocşii din toată lumea au spus astăzi Hristos a înviat! Lumina Sfantă a ajuns la miezul nopţii în toate colţurile lumii unde creştinii ortodocşi se pregătesc să celebreze Paştele alături de familii. La slujba de Înviere din Moscova, invitatul de seamă a fost chiar Vladimir Putin. Pe frontul din Ucraina însă soldaţii petrec al doilea Paşte departe de cei dragi. Şi ortodocşii din Egipt şi Turcia au participat în număr mare la Sfânta Slujbă.

La Catedrala din Moscova, sute de credincioşi, inclusiv Vladimir Putin, au participat la slujba de înviere ţinută de Patriarhul Kiril. Pregătirile pentru Paşte au început însă de la primele ore ale dimineţii. Oamenii au adus coşuri cu produse tradiţionale, inclusiv ouă roşii, pentru a fi sfinţite de preoţi.

Acest sentiment este puternic, mai ales că acest an este unul foarte greu, sunt timpuri grele, dar, cu toate acestea, Dumnezeu ne vede, ne aude, ne întelege şi nu ne părăseşte. Sărbătorim cu mare emoţie acest Paşte!

Ţin să-mi exprim profunda recunoştinţă pentru munca voastră neobosită şi dezinteresată menită să apere valorile istorice, spirituale, morale şi familiale durabile, să educe şi să lumineze tinerii„, a declarat Putin într-un mesaj, după ce a luat parte la liturghia din Catedrala Iisus Mântuitorul din Moscova.

În decursul a numeroşi ani, vorba voastră pastorală înţeleaptă a servit la consolidarea societăţii (…). Astăzi, în timp ce ne confruntăm cu grave provocări, ea este cu precădere importantă„, a adăugat preşedintele rus.

Paştele este cea mai importantă sărbătoare a calendarului ortodox atât în Rusia, cât şi în Ucraina.

În trecut, patriarhul rus Kirill a justificat ofensiva în Ucraina, susţinând că popoarele rus şi ucrainean erau fraţi ce au fost separaţi cu forţa, în special de Occident.

Acest punct de vedere este respins de guvernul ucrainean, care a denunţat un conflict post-colonial şi imperialist dus de Kremlin şi care şi-a înmulţit percheziţiile şi urmăririle împotriva unor biserici şi preoţi consideraţi apropiaţi de Moscova.

Autorităţile ucrainene au provocat de asemenea furia Bisericii Ortodoxe Ruse după ce au anunţat, în plin conflict, expulzarea călugărilor din celebra mănăstire Lavra Pecerska (Lavra Peşterilor), calificată drept „leagăn” al ortodoxiei ruse. Patriarhul Kirill a denunţat în martie această expulzare, calificând-o drept „monstruoasă”.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a stat alături de Vladimir Putin în timpul slujbei.

Liderul rus și-a făcut cruce de mai multe ori în timpul ceremoniei, cunoscută sub numele de Divina Liturghie.

Când patriarhul Kirill a anunțat ”Hristos a înviat”, Putin s-a alăturat celorlalți membri ai congregației cu răspunsul ”Adevărat a înviat”. În rest, el nu a vorbit.

Agenția rusă de presă TASS notează că Putin consideră că „Paștele îi unește pe creștinii ortodocși și pe toți cetățenii Rusiei care sărbătoresc Învierea lui Hristos în jurul unor idealuri și valori morale înalte, trezește în oameni cele mai luminoase sentimente, credința în triumful vieții, al binelui și al dreptății”.

În zilele de Paști, credincioșii trăiesc fericirea sinceră și înălțarea spirituală, bucuria de a se alătura tradițiilor părintești transmise din generație în generație„, se arată în mesajul lui Putin.

De asemenea, la fel ca în anii precedenți, președintele rus și șeful Bisericii Ortodoxe Ruse au făcut schimb de decorațiuni cu ouă de Paște.

Declarațiile lui Kirill de susținere a invaziei Rusiei, pe care Kievul și națiunile occidentale o condamnă ca fiind un act de agresiune, au divizat Biserica Ortodoxă mondială.

În ianuarie, Putin a lăudat biserica pentru susținerea forțelor Moscovei care luptă în Ucraina într-un mesaj ortodox de Crăciun menit să adune oamenii în spatele viziunii sale despre Rusia modernă.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…