Acasă Declarații Mihai Tudose declară, că nu va intra într-un Guvern din care face parte infamul Virgil Popescu, progresistul ”Mocirloș”, intervine cu gargară

Mihai Tudose declară, că nu va intra într-un Guvern din care face parte infamul Virgil Popescu, progresistul ”Mocirloș”, intervine cu gargară

0
0
284

Europarlamentarul PSD, Mihai Tudose, a afirmat că nu va intra într-un guvern din care face parte actualul ministru al Energiei Virgil Popescu. El a precizat, însă, că poate sta la aceeaşi masă cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, care este acuzat de plagiat, dar care nu are un verdict în acest sens În acest context, europarlamentarul PSD a lansat un atac la adresa jurnalistei Emilia Şercan, cea care formulat acuzaţii de plagiat la adresa lui Bode şi a altor politiceni şi a scris şi despre lucrarea de doctorat a lui Tudose, vizată de suspiciuni simlare.

Tudose a fost întrebat, sâmbătă, dacă va intra în Guvern.

Nu ştiu. Depinde de o mulţime de lucruri. (…) Da, accept o intrare în guvern, dar pe un plan de guvernare şi pe un plan în care mă duc să fac ceva. Ca să pot să fac poze cu un minister sau la Guvern, iertaţi-mă, dar nu”, a afimat Tudose.

Întrebat dacă şi-a dori ca mandatul de ministru să fie mai lung de un an şi jumătate, Tudose a răspuns afirmativ, completând că “e o chestie coerentă, că nu apuci să faci nimic”.
De asemenea, întrebat dacă va accepta să fie coleg în viitorul Guvern cu Virgil Popescu, Tudose a răspuns negativ.

Întrebat dacă el condiţionează intrarea în Guvern de acest lucru, europarlamentarul PSD a declarat: “M-aţi întrebat, nu condiţionez. Am spus nu”.

El a mai fost întrebat dacă ar sta la masă cu Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne şi a răspuns afirmativ, precizând că nu are nicio problemă cu acesta.

Când i s-a atras atenţia că Lucian Bode este acuzat de plagiat, răspunsul său a fost. “Deocamdată nu are verdict de plagiat. Şi eu am o problemă cu plagiatul, că s-a trezit cineva care la rândul ei este acuzată de plagiat, că am plagiat. Eu am hârtie că nu am plagiat. De Emilia Şercan vorbesc”.

În ceea ce priveşte faptul că Bode are un verdict de plagiat din partea Universităţii din Cluj-Napoca, europarlamentarul PSD a argumentat: “Universitatea din Cluj, cu o săptămână înainte dăduse altul că nu a plagiat. Acum aşteptăm următorul verdict. Poate următorul verdict e că iar nu a plagiat. Nu ştiu, n-am citit lucrarea, dar până când nu există o hârtie, asta e”.

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose nu este de acord cu declaraţia potrivit căreia omul providenţial pentru a fi candidatul social-democraţilor la alegerile prezidenţiale este întotdeauna în afara partidului şi că ”ai noştri toţi proşti şi ăia frumoşi sunt în afară”. El mai susţine că pe Mircea Geoană nu îl consideră ca fiind în afara partidului deoarece a fost preşedintele PSD. El susţine ideea candidaturilor separate ale PNL şi PSD la toate tipurile de alegeri.

Mihai Tudose a fost întrebat, sâmbătă, despre afirmaţiile liderului PSD Marcel Ciolacu, care iniţial a propus ca PSD să susţină candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, iar apoi a declarat ca liberalii să susţină candidatul social-democraţilor.

Domnul Ciolacu a făcut nişte declaraţii, că mai faci şi declaraţii să testezi terenul. Înţeleg că partenerii noştri de coaliţie sunt foarte hotărâţi să meargă ei singuri la tot, le dorim succes”, a explicat Tudose.

Întrebat cum crede că este mai bine: ca PSD şi PNL să meargă împreună sau separat la alegerile de anul viitor, Tudose a răspuns: “Opinia mea e că separat e cel mai bine. Fiecare cu ale lui. La toate rândurile de alegeri”.

El a mai fost întrebat dacă nu se teme ca PSD să piardă în turul doi al alegerilor prezidenţiale în faţa candidatului de dreapta.

Îţi asumi orice, dar poate o să avem un candidat bun şi câştigăm alegerile”, a afirmat europarlamentarul PSD.

El a adăugat că nu va fi prezidenţiabilul PSD deoarece nu îşi doreşte acest lucru.

Întrebat dacă nu intră în competiţia internă din PSD pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale, Tudose a replicat: “Avem o mulţime de nume, dar nu o să scoateţi niciunul de la mine. Eu ştiu la ce mă gândesc, dar nu vă spun dumneavostră acum”.

De asemenea, el a mai fost întrebat dacă liderul PSD Marcel Ciolacu ar putea fi candidatul social-democraţilor în cursa prezidenţială.

Domnul Ciolacu şi partidul a fost foarte corect, a zis ”renunţăm la cutuma aceasta că cine este preşedintele partidului automat el e de toate”. Poate e unul mai bun, poate preşedintele partidului e foarte bun pentru a fi prim-ministru şi ne trebuie altcineva pentru a fi preşedinte, mai bun pe profilul de preşedinte, om împăciutor, negociator. Şi la Executiv îţi trebuie unul mai rău un pic, cu o tuşă mai apăsată. În primul rând am stabilit chestia asta. În al doilea rând, nu închidem total partidul, tati, dacă n-ai mâncat zece ani salam cu soia cu noi nu ai ce căuta, dar nici să spun că omul providenţial totdeauna e în afară şi noi, din sute de mii de membri, n-avem pe nimeni, ai noştri toţi proşti şi ăia frumoşi sunt în afară, că nu sunt de acord cu chestia asta. Avem o mulţime de oameni minunaţi”, a transmis Tudose.

El a mai fost întrebat dacă are ceva împotriva lui Mircea Geoană.

Pe domnul Geoană nu îl consider ca fiind în afara partidului. Domnul Geoană a fost preşedinte PSD”, a explicat Tudose.

Când i s-a atras atenţia că relaţia PSD cu foştii săi preşedinţi nu e tocmai bună, Mihai Tudose a răspuns: “Nu chiar cu toţi, nu îl urăşte nimeni pe domnul Ion Iliescu, de exemplu”, a precizat Tudose.

El a menţionat că nu acelaşi lucru se poate spune despre Liviu Dragnea şi Victor Ponta.

Europarlamentarul PSD a recunoscut că Mircea Geoană poate fi o variantă pentru PSD la alegerile prezidenţiale.

“Poate fi o variantă. (…) Noi doi stabilim acum că zece oameni sunt buni sau ar putea fi buni pentru această candidatură. Hai să îi întrebăm şi pe ei dacă vor. (…) Domnul Geoană şi-a manifestat cumva interesul. Să vedem dacă mergem până la capăt cu chestia asta”, a mai precizat Tudose.

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose susţine că în mod normal se va face rotativa guvernamentală atunci când a fost stabilită, precizând că dacă preşedintele Iohannis nu desemnează un premier de la social-democraţi, se va ajunge la alegeri anticipate.

Mihai Tudose a fost întrebat, sâmbătă, la Prima Tv, dacă vom avea parte de rotativa guvernamentală sau de alegeri anticipate.

“Dacă nu facem rotativă, e clar că se fac anticipate”, a afirmat europarlamentarul PSD.

Întrebat dacă preferă să fie rotativă sau anticipate, Tudose a răspuns: “Dacă jucăm pe ce preferă fiecare, s-ar putea să obţinem un haos. Eu zic că ar trebui să se întâmple ce e mai bine pentru ţară şi, dacă se poate, să răspundem şi voinţei românilor, ar fi superb. (…) În mod normal, trebuie să facem aşa cum s-a stabilit, rotativă, mai guvernăm şi cu asta basta. Anticipatele reprezintă o variantă prevăzută în Constituţie şi până la urmă, dacă vedem că lucrurile nu funcţionează şi nu se pot aşeza….

El a recunoscut că scenariul alegerilor anticipate este teoretic pe masă.

“Dumneavoastră mă întrebaţi pe mine ce părere am de anticipate. Eu vorbesc de anticipate, peste o oră vorbiţi cu altcineva. Nu, că toată lumea vorbeşte de anticipate şi cu Tudose am vorbit de anticipate. Totdeauna vorbim de toate scenariile. Acest scenariu este teoretic pe masă. Prima dată s-a vorbit acum vreo câteva luni sau de la început, de când am făcut această coaliţie au fost întrebări şi de la dumneavoastră, dar dacă peste un an jumate nu se întâmplă? Dacă nu se întâmplă, mergem la anticipate. Punct”, a transmis Tudose.

El susţine că alegerile anticipate pot fi făcute doar printr-un consens politic.

“Sunt şi avantaje şi dezavantaje. Anticipate făcute în consens, în sensul ”Hhai să nu mai venim din an în an cu alt program de guvernare, cu schimbă miniştri, schimbă ministere, alt prim-ministru”. Poate fi bine pentru ţară, să ne aşezăm, la anul oricum sunt patru rânduri de alegeri şi va fi un haos total, măcar aşezăm ţara pe un drum şi ştim despre ce e vorba. Şi noi şi Bruxelles-ul. E o variantă”, a precizat europarlamentarul PSD.

El a mai fost întrebat dacă există varianta ca preşedintele Iohannis să nu desemneze un premier de la PSD.

“Teoretic, bineînţeles, practic, nu cred. Dar dacă va face acest lucru, ajungem la anticipate. Dacă lucrurile nu vor funcţiona sau noi toţi ajungem ca decât să o luăm de la capăt şi du-te Tudose în locul lui Zachmann, Zachmann în locul lui Tudose, mai bine le punem pe patru ani şi ştim o treabă cu ţara asta. Facem chestia asta. Sau poate au ei alte idei, nu ştiu, pune domnul preşedinte pe altcineva. Creează PNL-ul o altă majoritate”, a mai afirmat Mihai Tudose.

Conform Protocolului coaliţiei de guvernare, Nicolae Ciucă ar urma să aibă mandat ca premier până pe data de 25 mai 2023, când postul va fi preluat de premierul nominalizat de PSD, până la alegerile generale din 2024.

De asemenea, la schimbarea premierului, conform rotaţiei politice convenite, se vor înlocui şi următorii reprezentanţi în guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene; ministrul Finanţelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiţiei; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că rotativa va avea loc, dar nu chiar în 25 mai, când este Înălţarea şi Ziua Eroilor.pentru că o astfel de zi nu trebuie umbrită de un eveniment politic.

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose crede că OMV va plăti taxa de solidaritate, menţionând că va face acest lucru, deoarece “a făcut o mulţime de bani pe cârca românilor”.

Mihai Tudose a fost întrebat, sâmbătă, dacă OMV va plăti taxa de solidaritate.

“Eu cred că OMV o va plăti. Cred că va plăti fiindcă a făcut o mulţime de bani pe cârca românilor. Haideţi să fim sinceri cu viaţa”, a precizat europarlamentarul PSD.

El a mai fost întrebat de ce statul român nu a fost în stare să transpună corect directiva europeană.

“Statul român a transpus foarte corect acea directivă care astfel a fost negociată şi acceptată fiindcă de data asta, când s-a negociat chestia asta ministrul de resort nu a protestat cum a protestat Daea, inclusiv în scris. Adică domnul Virgil Popescu de la PNL. (…) Aceste acte se transcriu. Nu se interpretează. Ai transcris-o, atâta tot. Numai dacă schimbi o virgulă ai ieşit din text”, a explicat europarlamentarul PSD.

Întrebat dacă pentru această situaţie este vinovat ministrul Energiei, Virgil Popescu, Mihai Tudose a răspuns: “Am spus-o de 10 ori. Poate şi domnul Virgil Popescu, domnul ministru încerca să se bată, dar măcar spunea, frate, eu nu am fost de acord, am avut alte idei. Acolo majoritatea a decis altfel, dar m-am bătut pentru treaba asta. Eu am luat procesele verbale de şedinţă de acolo, m-am uitat. Nimic”.

OMV Petrom, ce cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din România, controlat de grupul austriac OMV, a anunţat de două ori că, în baza rezultatelor sale financiare pe anul trecut şi a prevederilor OUG de introducere a taxei, consideră că nu datorează contribuţia de solidaritate.

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose afirmă despre negocierile purtate de ministrul Agriculturii, Petre Daea, cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a obţine compensaţii pentru fermieri, că acesta a prezentat datele cerute şi a nu încercat să-i păcălească şi că vina acestuia este că a crezut în bunul simţ şi în buna credinţă a celor de la Comisia Europeană. El a precizat că ministril Daea a transmis CE datele corecte pe care le deţine. ”Dacă am ceva să-i reproşez şi eu şi domnul preşedinte Ciolacu, i-am spus: ”De ce nu ai făcut, nea Petrică scandal mai devreme?”, a relatat Tudose.

“El, care atunci când a fost comisar pentru agricultură, a reuşit să facă de aşa natură încât România să aibă cele mai mici subvenţii, cele mai mici sume alocate şi aşa mai departe. El?”, a afirmat Tudose.

La remarca potrivit căreia Dacian Cioloş susţine că a ajutat fermierii cu acele subvenţii, Tudose a replicat: “I-a ajutat că i-a întărit, adică i-a făcut să vadă cine nu supravieţuieşte. Cea mai neagră perioadă din istoria României în relaţia cu partea de agricultură europeană, cu el comisar pe agricultură. Domnul ministru Daea a depus tot ceea ce trebuia, ceea ce s-a cerut. Problema e că băieţii au făcut o grilă prin care se putea face orice. Comisia. Mă bucură foarte mult şi poziţia preşedintelui. M-a surprins plăcut şi e ok. Şi uitaţi că la cum s a manifestat un pic mai dur, adică nu a mai tăcut, Comisia a început să zică ”O să mai evaluăm, să vedem, poate nu a fost foarte bine”. Vă spunem noi sigur că nu a fost foarte bine”.

El a explicat de ce lucrurile nu au mers bine.

“Nu a fost foarte bine pe mai multe componente. Şase ţări au spus că au nişte mici probleme cu ce s-a întâmplat cu coridoarele, că s-a dat peste cap piaţa de cereale. Vă ajutăm. Prima dată vorbim despre cuantumul ajutorului, că pentru şase ţări au zis”Ddomnule, avem aproape 60 de milioane de euro”. E o primă glumă proastă. România are pierderi doar pe taxe vamale rezultând din acest subiect peste 160 milioane de euro. Deci numai România. Ei puneau 60 pentru şase ţări. Apoi au zis aşa: criteriile sunt în funcţie de: câte seminţe de floarea soarelui aveţi în siloz, câte seminţe de grâu, boabe de grâu aveţi în siloz, cât porumb, cât soia, cât mai multe chestii. Trimiteţi voi hârtiile respective. Cât este creşterea sau scăderea faţă de cât aveaţi cu un an înainte. Ca după aia să joace, cui de fapt vrem noi să dăm banii. Păi, la Polonia, ştiţi au alegeri anul ăsta”, a precizat europarlamentarul PSD.

Întrebat dacă el crede că a fost vorba despre o împărţeală politică, Mihai Tudose a răspuns: “Nu cred, sunt sigur şi îmi asum că da, a fost o împărţeală politică”.

Când i s-a atras atenţia că şi Bulgaria a primit mai mulţi bani decât România, europarlamentarul PSD a argumentat: “Bulgaria, când tocmai era ca să nu ia, acum două săptămâni, ştiţi că au blocat drumurile fermierii. Şi au zis hai să facem ceva cu ăştia, să le dăm nişte bani. Noi am fost cuminţi”.

El a mai fost întrebat dacă Petre Daea are nicio vină în această situaţie.

“Nu. Şi eu am zis…L-am sunat, recunosc, m-a dat şi dânsul în vileag când m-a sunat după aia, am vorbit cu domnia sa, am zis ce n-a trimis, ce trebuia. Poate am uitat să trimitem timbrul şi le explicăm apoi că timbrul vine mai târziu un pic, e pe drum, a pierdut trenul. Mi-a arătat şi mi-a demonstrat că a trimis tot ceea ce trebuia. Domnul Daea nu şi-a asumat să mintă că avem zece tone în siloz în loc de şapte. Şapte erau, şapte a trimis. Cât ai avut anul trecut? Păi tot şapte. Anul trecut a fost secetă”, a explicat europarlamentarul PSD.

El a adăugat că vina lui Petre Daea poate fi că nu a făcut scandal mai devreme când a aflat despre această situaţie.

“Vina domnului Daea, dacă are o vină, este că nu a făcut scandal mai devreme, fiindcă domnul Daea a crezut că spunând şi contestând, domnia sa a contestat de o lună jumate criteriile de când mi-a spus, astea nu sunt criterii, asta e o chestie pe care poţi să o dai la toată lumea, oricât sau la nimeni nimic. Şi au fost trei state care nu au luat nimic. (…) Asta este vina domnului Daea, că a crezut în bunul simţ şi în buna credinţă a celor de la Comisie. Nu se poate să mergeţi aşa, că nu are cum. Şi uite noi vă demonstrăm că alta e realitatea. Ghici ce? Nu. Atunci a ieşit scandalul. Dacă am ceva să-i reproşez şi eu şi domnul preşedinte Ciolacu, i-am spus: ”De ce nu ai făcut, nea Petrică scandal mai devreme?” N-am crezut că se poate aşa ceva. Adică mi-au cerut documente, le-am dat documente”, a mai afirmat europarlamentarul PSD.
În ceea ce priveşte afirmaţia europarlamentarului PNL Rareş Bogdan conform căreia Petre Daea nu are putere de negociere la Bruxelles, Tudose consideră că ”puterea de negociere la Bruxelles, în primul rând, trebuie să o aibă prim-ministrul, trebuie să o aibă pe reprezentantul României la instituţiile europene, adică preşedintele ţării, că el e la Consiliu, iar ministrul de resort, în primul rând, trebuie să aibă cunoştinţe despre subiectul pe care îl păstoreşte”.

”Adică, dacă eu pun acuma la Ministerul Agriculturii un foarte bun specialist în problematica europeană, dar care nu face deosebirea dintre vacă şi grâu, eu cred că problema e de zece ori mai mare. Domnul Daea a rămas pe zona asta în care dacă ăla vrea o pâine, i-am dat o pâine. Nu trebuie să îi duc o mămăligă în coajă de pâine şi să-l păcălesc cumva, să fiu european. Sau să zic, da, ne plac, de mici mâncam greieri pe pâine ca să fie în consonanţă cu ei”, a declarat Tudose.

El a mai afirmat că Petre Daea a contestat oficial modul în care au fost alocate sumele respective.

“Dacă domnul Daea negocia prost, în sensul că nu spunea că noi suntem în default cu nişte cantităţi de grâu, că au pierdut fermierii atât, pur şi simplu se ducea şi tăcea fiindcă au mai fost la Consiliul de Miniştri pe diverse alte ramuri, reprezentanţii statului care au tăcut şi au înghiţit şi au semnat. Ştiu, o să mă întrebaţi dacă la Energie. Da, la Energie. Mă întorc la prietenul meu vechi. A tăcut sublim. Ministrul Daea s-a bătut, a contestat şi verbal şi oficial modul lor de a aloca sumele, dar ce să facă mai mult? Să-şi dea foc acolo?”, a mai transmis Mihai Tudose.

Comisia Europeană a anunţat, luni, că vrea să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, o rezervă în valoare totală de 56,3 milioane euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru a compensa pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase venite din Ucraina şi pentru a limita impactul dezechilibrelor pieţei.

Prin urmare, CE a propus alocarea sumei de 29,5 milioane euro pentru Polonia, suma de 16,75 de milioane euro pentru Bulgaria, iar 10,05 milioane euro pentru România. Totodată, Comisia Europeană va autoriza cele trei state să dubleze sumele alocate, prin ajutoare de stat.

Criticat puternic pentru aceast rezultat, ministrul Agriculturii Petre Daea a explicat că a făcut tot ceea ce a trebuit pentru ţară şi pentru fermieri. El a adăugat că suma de la CE se va dubla cu suma care va fi alocată de la bugetul statului, ”în aşa fel încât să dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii şi nu comercianţilor de cereale”.

Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a suplimenta ajutoarele europene destinate ”fermierilor din prima linie” care permit Ucrainei să-şi exporte cerealele şi produsele agricole, după ce România a prezentat o ”moţiune” în acest sens în cadrul summitului UE de la Bruxelles, a anunţat vineri preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen în urma reuniunii.

”Sunt recunoscătoare României că a prezentat o moţiune şi că a sugerat să analizăm o creştere a sumei destinate fermierilor din statele din prima linie”, a anunţat Ursula von der Leyen.

Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat că, pe lângă Nicolae Ciucă, despre care a afirmat că are o pensie de 18.000 de lei pe lună, mai sunt subofiţeri şi ofiţeri de rand mai mic cu pensii de 2.000, 3.000 şi 4.000 de lei, precizând că acestea nu sunt pensii nesimţite. El a precizat că în toate ţările NATO militarii au statut special, că ei nu au pensii speciale şi pensii militare.

“Nu e vorba de curaj şi nu este vorba de pensiile speciale, aşa cum a ajuns în public, că ăştia toţi sunt nişte balauri şi să dă pensia cea mai mare, că uite cât are domnul Ciucă, 180 de milioane. Domnul Ciucă este unul singur. Sau mai sunt încă câţiva de Ciucă, care a fost Şeful Statului Major, cea mai înaltă funcţie militară, general cu patru stele, cu activitate în teatrul de operaţiuni. Ne uităm la filmele americane, la generalul 4 stele, şeful de stat major nici nu are număr la maşină, are nişte steluţe, adică e zeu. După Ciucă, în ghilimele, pensionarul ăsta general cu patru stele, la fiecare Ciucă mai sunt o mie de subofiţeri şi de ofiţeri de rang mai mic. Ăia nu au 180 de milioane, au 2000, 3000, 4000 de lei. Aia nu e o pensie nesimţită”, a explicat Mihai Tudose.

El a precizat că militarii nu au pensii speciale.

“În toate ţările membre NATO militarii au statut special, nu pensii speciale, pensii militare. Când semnează omul ăla că intră în Armată, e şi o prevedere acolo. Statul spune că îi dă asistenţă medicală gratuită lui şi familiei lui pe durata vieţii. Este atipic faţă de restul? Este. Nu, domnule, să îşi plătească. Aşa e în toată lumea. (…) Nu compari militarul cu nimic. Nu-l compari cu neurochirurgul. Tot respectul pentru domnul profesor neurochirurg. Importanţa muncii depuse de un chirurg este incomensurabilă, că nu poţi să pui un preţ pe o viaţă, că salvează el o viaţă. Dar nu are nicio legătură cu ceea ce face un militar. Fiindcă, repet, marea deosebire este că omul ăsta, care are o haină militară pe el moare pentru ţară, s-a angajat şi îşi asumă chestia asta”.

El a fost întrebat dacă magistraţii ar trebui să aibă şi ei pensii speciale.

“În toată lumea magistraţii sunt altceva. Cuantumul este altceva”, a precizat Tudose.

El a precizat că în momentul în care civilii se întorc împotriva militarilor lucrurile au luat-o razna.

“Noi vorbim acum de sistemele naţionale de securitate. Încearcă cineva, asta este opinia mea, încearcă cineva să ni le pună în cap complet, fiindcă orice discuţie pe tema aceasta şi cele mai multe sunt generate de băieţi care nu au făcut armata că le sărea oja, nu are impact numai pe viaţa pensionarilor, fiindcă până la urmă, ştiţi ceva, sunt militari, îşi asumă o mulţime de nenorociri în viaţă, dar ai impact şi pe cariera celui care pleacă acum în armată, care la 14 ani se gândeşte dacă îşi face o carieră militară, dacă în loc să copilărească încă o perioadă mai lungă, la 14 ani când începi să mai sari gardul, el pleacă în armată. Dar are un ţel, are o ţintă, intră într-o viaţă plină de constrângeri, dar ştie că ies la pensie cu pensia asta după atâţia ani. Ăsta e planul de carieră, din patru în patru, cinci ani, nu ştiu, în funcţie de armă şi de merite, avansez în grad, dacă sunt cuminte, îmi creşte soldat şi aşa mai departe. Am un statut social. În momentul în care noi toţi începem să terfeliem şi îi punem societatea în cap, toţi civilii trebuie să fie împotriva militarilor care ne sug sângele şi aşa mai departe, cred că lucrurile au luat-o razna complet”, a completat europarlamentarul PSD.

El consideră că nu se poate ca pensia să fie mai mare decât salariul avut când erai în activitate.

“Nu poţi să ai pensia mai mare decât salariul pe care l-ai avut când erai în activitate. Asta e tot aşa e o nebunie. Când mă duceam la serviciu aveam 2.000 de lei şi când ies la pensie am 2.500. Suntem nebuni? Nu merge, nu se poate”, comentează Tudose.

Întrebat dacă este corect ca cineva cu salariul de 20.000 de lei pe lună să aibă o pensie de 18.000 de lei pe lună, Tudose a răspuns: “Câteodată, da”.

El susţine că este important şi riscul meseriei.

“Contează şi ce munceşte şi care e riscul meseriei şi ce întâmplă după aia. Un magistrat îşi asumă că îl trimite la puşcărie pe Gigi, care nu ştie ce a făcut şi îşi asumă că Gigi s-ar putea să aibă în cap că el s-a dus la puşcărie nu fiindcă a făcut nu ştiu ce faptă, ci fiindcă l-a trimis magistratul. Şi când iese să facă rost de o cărămidă să îşi facă dreptate. Îşi asumă chestia asta. E o compensare”, a explicat Tudose.

Întrebat cât ar trebui să fie această compensare, europarlamentarul PSD a răspuns: “Să nu fie mai mult decât a avut în activitate. În toată lumea civilizată, tot aşa magistraţi, sistemul de justiţie al unui stat este protejat de către stat. Şi când e în activitate şi după. Fiindcă partea asta de premiu de după activitate reprezintă parte din pachetul de carieră şi din asumarea pe care o are omul respectiv că face nişte chestii pentru statul care îl plăteşte, că trimite criminalul la puşcărie şi ăla iese după 10 ani şi îl caută”.

El a mai fost întrebat de ce un judecător sau un procuror nu poate rămâne în activitate până la 60 de ani şi trebuie să iasă la pensie la 40 şi ceva de ani.

“A putea este una, a fi obligat este altceva şi astea vor fi printre noile reglementări. Nu mai vrei să fii în activitate, am înţeles, ajunge. Vă dau un exemplu. Unul care deminează. Nu pot să îl ţin să demineze ca în filme cu două pensetuţe şi şurubelniţă la o vârstă înaintată, când începe să-i mai tremure mâna sau nu mai vede bine, că nu poate să greşească decât o dată. E clar că la o anumită vârstă trebuie să îl las să se ducă acasă. Sunt meserii unde se poate şi meserii unde nu se poate. I-am dat dreptul să iasă la pensie sau i-am dat dreptul să se retragă din segmentul respectiv, un drept câştigat care poate să intre în vigoare, în plată, eventual parţial, până la îndeplinirea vârstei de pensionare”, a menţionat Tudose.

El consideră că s-a ajuns în această situaţie deoarece decidenţii au decis să capteze bunăvoinţa unor segmente socio-profesionale.

“Lucrurile câteodată chiar au explodat şi datorită exceselor, fiindcă din dorinţa de a capta bunăvoinţa unor sisteme, segmente socio-profesionale şi aşa mai departe, anumiţi decidenţi, în anumite momente, au zis eu fac un cadou şi ştiţi ca la cel căruia îi e foame şi a venit cineva şi i-a dat prea mult de mâncare, i-a dat de mâncare până l-a omorât. După aia au apărut aceste excese. I-a omorât cu chestia asta, fiindcă, ştiţi, la două şniţele era bine, când l-a luat şi pe al patrulea, l-a băgat în comă. Şi toată lumea, de ce ai aşa multe şniţele pe masă, hai să I le luăm pe toate. Haideţi să fim echilibraţi. În primul rând, discuţia trenează de foarte mulţi ani, că specialii, şi văd oameni care urlă chestia asta, în timp ce ei sunt beneficiari de pensii speciale de la Parlamentul European. Sau ca fost comisar”, a adăugat Tudose.

Întrebat dacă se referă la Dacian Cioloş, europarlamentarul PSD a răspuns: “Mă refer la domnul Cioloş. Că nu l-am auzit să refuze maşina sau secretara când era comisar sau spună, domnule, eu renunţ la pensia de comisar”.

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose consideră că în cazul Euroins vina cea mai mare este a instituţiilor statului care ar fi trebuit să intervină în această piaţă şi despre care social-democratul susţine că acum sunt zen. El a precizat că există două variante: ori s-au uitat în altă direcţie, ori s-au uitat acolo şi nu au văzut nimic.

“O să vă şocheze răspunsul. Noi toţi. Aproape toţi. Începând cu ASF-ul. Toată lumea vinde asigurări cu 10 lei, apare unul care le dă cu doi lei. Şi tu zici că e bine. Rolul tău fiind să supraveghezi, că de asta eşti acolo. Este să vezi ce se întâmplă în piaţa de asigurări. Atât timp cât ai o valoare medie a despăgubirii, este clar că este un prag al poliţiei sub care te duci în cap şi unii vând asigurări cu toptanul sub pragul ala, ceva e în neregulă. Te duci şi vezi. Îi bagi sub supraveghere, nu aştepţi. Ei ar trebui să fie medicul de familie, să te supravegheze, care face prevenţie. Că el se comportă ca un anatomopatolog să vadă de ce ai murit, iertaţi-mă dar nu asta era ideea”, a explicat Mihai Tudose.

El a precizat că alţi vinovaţi sunt Consiliul Concurenţei şi cetăţenii care au ales asigurarea mai ieftină.

“Consiliul Concurenţei. Vezi că vine unul în piaţă şi face o ispravă de genul ăsta şi tu te uiţi după stele. Şi trei, ăla care se asigură, românul nostru, care are de ales între o asigurare care poate într-adevăr e scumpă, dar el îşi ia o asigurare dintr-o piaţă, dintre raftul cu cartofi şi taraba cu castraveţi, cu un leu 50.

Şi e mulţumit că el trebuie să aibă hârtiuţa aia. Nu se întreabă ”Frate, dar dacă pe mine mă loveşte tot unul de la taraba de castraveţi, cam ce se întâmplă?” Că şi autoprotecţie asta la un moment dat nu funcţionează. Şi atunci e o complicitate între vreo două milioane de români care au luat asigurări de acolo. Mie mi-a zis statul că trebuie să am RCA. L-am luat, ok. Dar vina cea mai mare, repet, este a instituţiilor statului care trebuiau să intervină în această piaţă şi care acum văd că sunt foarte zen aşa. Noi ne-am uitat…V-aţi uitat, dar poate v-aţi uitat în altă direcţie. Că avem iar două variante: ori v-aţi uitat în altă direcţie sau v-aţi uitat acolo şi nu aţi văzut nimic”, a mai declarat europarlamentarul PSD.

Întrebat dacă se impune demisia conducerii ASF, Mihai Tudose a răspuns: “Eu nu sunt pentru demisii la chestia asta, eu sunt pentru demiteri. Nu toată conducerea, dar e cineva care răspunde de chestia asta. Cine răspunde? Tudose, Zachmann, cine răspunde de chestia aia? Şi după aia vedem cine răspundea de ăla care răspundea. Nu închid biblioteca pentru că o biblotecară a fugit cu o carte. Dar să vedem cine e de vină”.

De asemenea, el a mai fost întrebat dacă Parlamentul trebuie să destituie pe cineva în acest caz.

“Poate nu numai Parlamentul, poate şi alte organe ale statului, fiindcă, repet, dacă a fost indolenţă, Codul Penal are prevederi şi pentru indolenţă, neglijenţă în serviciu, dacă a fost complicitate, Codul Penal are mai multe….”, a mai transmis Mihai Tudose.

Realizatorul i-a reamintit europarlamentarului PSD că ASF a bifat patru mari falimente în ultimii ani.

“Devine talentat. Dacă exersezi, începe să-ţi iasă. Ceva e total în neregulă. Nu se poate să te uiţi la o piaţă când acesta este rolul tău. Din momentul în care unul începe să vândă cu un leu în loc de 10 ţi se aprind toate becurile. Ce face ăsta aici? Dacă vinde sub trei lei e o cotă la un moment dat, un preţ, o sumă, unde e clar că dacă te duci sub aia intri în cap”, a menţionat Tudose.

El a mai fost întrebat dacă CEC poate intra pe piaţa asigurărilor.

“Poate oricine să intre şi CEC-ul ar trebui să aibă, să fie un asigurator de stat. Dar intră tot într-o piaţă liberă numai că poate să joace corect. Măcar să ai încredere că ai un jucător corect în piaţă. Niciunul dintre ei nu sunt Crucea Roşie. Vrea să facă bani. Dar una e să faci bani în reguli de piaţă, să ai un profit, să îţi funcţioneze şi întreprinderea şi alta e să vii să faci un buf de ăsta. Dacă iei pe oricine din sistem şi îl întrebi cum poţi tu să vinzi când valoarea medie a despăgubirii e de 10 lei să vinzi cu un leu. Că ceva e în neregulă. S-a transformat chestia asta la un moment dat într-o schemă piramidală”, a mai afirmat Mihai Tudose.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei, a anunţat ASF în 17 martie. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii. Între februarie 2020 şi ianuarie 2023, ASF a amendat Euroins cu peste 16 milioane de lei în total, sancţiuni rezultate din 17 acţiuni de control.

Progresistul Cioloş, replică pentru Tudose: ”Ca orice pesedist pentru care adevărul nu are valoare, legat de pensiile speciale, ce nu spune e că a refuzat să semneze un apel iniţiat de mine prin care am cerut reforma pensiilor acordate foştilor parlamentari europeni”.

Europarlamentarul Dacian Cioloş, fost comisar european, îi răspunde europarlamentarului PSD Mihai Tudose, ca urmare a declaraţiilor pe tema pensiei de care Cioloş ar urma să beneficieze susţinând că Tudose, ”ca orice pesedist pentru care adevărul nu are valoare”, nu spune că anul trecut a refuzat să semneze un apel iniţiat de el prin care i-a cerut preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, să demareze reforma pensiilor acordate foştilor parlamentari europeni şi sosă le treacă într-un sistem contributiv

”Mihai Tudose nu a avut demnitatea de a-şi cere scuze pentru enormităţile populiste şi naţionaliste pe care le-a susţinut ca prim-ministru, împins de la spate de Liviu Dragnea. Azi, la emisiunea lui Sebastian Zachmann, fostul premier PSD a vorbit despre pensiile speciale relaxat şi mulţumit, sperând să primească şi el una. Este evident că azi, între banii pentru şcoli, spitale şi autostrăzi şi banii pentru speciali, PSD ar alege în continuare pensiile speciale. Numai că nu au curajul să o spună pe faţă, pentru că pierderile din PNRR ar fi uriaşe. Şi ce-mi văd ochii… ruşinea şi-a acoperit-o domnul Tudose spunând că şi eu voi primi o pensie specială ca europarlamentar şi fost comisar european. Nu vreun alt coleg de-ai dumnealui. Fix eu mă trezesc că sunt alibiul domnului Tudose”, afirmă Cioloş.

De asemenea, el menţionează şi că, pentru a ”spăla ruşinea domnului Daea”, întrebat cum comentează observaţiile salle, Tudose nu găseşte alt argument decât că perioada în care Cioloă era comisar european a fost perioada cea mai neagră a agriculturii.

”Dar, ca orice pesedist pentru care adevărul nu are valoare, legat de pensiile speciale, ce nu spune domnul Tudose este că anul trecut a refuzat să semneze un apel iniţiat de mine prin care i-am cerut preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, să demareze reforma pensiilor acordate foştilor parlamentari europeni şi să le treacă într-un sistem contributiv. Dacă tot a ales să mă aleagă ţap ispăşitor pentru orice mârlănie sau neputinţă de-ale lor, îi adresez din nou cererea de a se alătura demersului meu de a reforma pensiile necontributive ale europarlamentarilor”, declară Dacian Cioloş.

”Aşa că mult curaj, domnule Tudose, renunţaţi la pesedismele cu care ne-aţi obişnuit”, este formula cu care îşi încheie comunicatul.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja presat să își dea demisia după scorul dezastruos din primul tur al prezidențialelor, a început ”Noaptea cuțitelor lungi în PNL”

Facebook 17 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email ”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja …