Aproximativ 7.500 de persoane, potrivit poliţiei, şi-au strigat duminică furia în faţa Parlamentului din Atena, după catastrofa feroviară din Grecia soldată cu 57 de morţi şi care este pusă pe seama unei erori umane, dar şi a neglijenţelor pe calea ferată elenă.
Ciocniri violente au avut loc, duminică, între poliţie şi manifestanţi, în faţa Parlamentului din Atena, în timpul unui miting de protest după dezastrul feroviar din Grecia, soldat cu moartea a 57 de persoane marţi seara, relatează AFP.
Între manifestanţii din faţa parlamentului din Atena şi poliţişti au izbucnit ciocniri violente. Manifestanţii au incendiat pubelele de gunoi şi au aruncat cu cocteiluri Molotov, iar poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare în plin centrul capitalei elene. Manifestanţii, care au agitat pancarte cu mesajul ”Jos guvernele asasine”, au răspuns la apelul studenţilor, al lucrătorilor feroviari şi al angajaţilor din sector public, în contextul în care trenurile şi metroul sunt în grevă.
Manifestanţii au incendiat coşurile de gunoi şi au aruncat cocktail-uri Molotov, iar poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene şi grenade.
Manifestanţii, care au agitat pancarde cu mesajul „Jos guvernele asasine„, au răspuns la apelul studenţilor, ai lucrătorilor feroviari şi ai angajaţilor din sector public, în contextul în care trenurile şi metroul sunt în grevă.
În câteva minute, Piaţa Syntagma, marea esplanada din faţa Parlamentului s-a golit de cei 12.000 de manifestanţi, care se adunaseră mai devreme pentru a cere socoteală autorităţilor elene după această coliziune între două trenuri care circulau pe aceeaşi linie.
În faţa Parlamentului, protestatarii au eliberat către cer sute de baloane negre, în amintirea victimelor coliziunii frontale dintre un tren de călători care făcea legătura între Atena şi Salonic şi un tren de marfă, marţi seară.
”Simţim o furie imensă. Lăcomia, absenţa măsurilor luate pentru protecţia călătorilor au dus la cea mai gravă tragedie feroviară din ţara noastră„, a declarat pentru AFP Michalis Hasiotis, preşedintele sindicatului experţilor contabili care s-au alăturat procesiunii.
Tot duminică, premierul Kyriakos Mitsotakis le-a cerut iertare familiilor victimelor, în timp ce întreaga ţară, șocată de această tragedie, este cuprinsă de furie pe fondul neglijenţei şi deficienţelor la căile ferate care au ieşit la suprafaţă odată cu acest accident.
Starea proastă a reţelei feroviare, diverse probleme în sistemul de semnalizare şi de siguranţă pe căile ferate au fost semnalate, în contextul în care şeful de gară din Larisa, oraşul cel mai apropiat de accident, şi-a recunoscut responsabilitatea.
”Nimic nu merge bine în ţara asta, spitalele sunt în agonie, şcolile se închid, pădurile ard… De cine îşi bat ei joc?”, a declarat Nikos Tsikalakis, preşedintele unui sindicat feroviar.
Nu departe de protest, premierul elen a participat la o slujbă religioasă la catedrala mitropolitană din Atena, în timp ce bisericile din toată ţara plănuiau să aducă un omagiu victimelor a ceea ce autorităţile au descris drept ”o tragedie naţională„.
Vineri, protestatari furioşi au scandat ”asasinii” în faţa sediului companiei de căi ferate Hellenic Train din capitală şi au pictat acest cuvânt cu litere roşii pe faţada clădirii.
Premierul elen Kyriakos Mitsotakis le-a cerut iertare familiilor victimelor, într-un mesaj solemn transmis duminică, după catastrofa feroviară soldată cu 57 de morţi şi care a suscitat o furie uriaşă în Grecia.
„În calitate de prim-ministru, vă datorez tuturor, dar mai ales apropiaţilor victimelor, scuze”, a scris premierul într-un mesaj adresat grecilor şi publicat pe contul său de Facebook. „În Grecia anului 2023, nu este cu putinţă ca două trenuri să circule din sensuri opuse pe aceeaşi linie şi ca nimeni să nu remarce acest lucru„, a subliniat el.
Premierul grec a declarat că va solicita imediat Comisiei Europene și țărilor prietene ajutor pentru a putea obține trenuri moderne și că va lupta pentru finanțare suplimentară pentru modernizarea rapidă a rețelei existente. El a spus că va face demersuri pe lângă partide ca să fie aprobată o comisie specială care să investigheze ce s-a întâmplat cu investițiile din căile ferate ale Greciei din ultimii douăzeci de ani.
„Ce nu s-a făcut în atâția ani trebuie făcut acum și repede„, a declarat premierul.
Sute de oameni au manifestat, în timpul săptămânii, în fața sediului companiei feroviare din Atena, iar o sursă juridică a declarat că anchetatorii analizează posibilitatea de a aduce acuzații împotriva unor membri din conducerea firmei. În ultimele zile, oficialii sindicatului feroviar au insistat că au avertizat compania cu privire la problemele de siguranță pe linie.
Totodată, guvernului i se aduc acuzații majore cu privire la eșecul său de a continua reformele în domeniul siguranței feroviare.
Confruntată cu critici tot mai numeroase după coliziunea a două trenuri care a făcut cel puţin 57 de morţi, compania feroviară grecească Hellenic Train s-a apărat subliniind că „a fost prezentă din primele momente la locul accidentului”.
„Angajaţii Hellenic Train au fost prezenţi la locul accidentului încă din primele momente, în cooperare cu autorităţile, agenţia de protecţie civilă şi echipele de salvare„, a precizat compania într-un comunicat.
Încă de a doua zi după dezastru, grecii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima furia, în special îndreptată împotriva Hellenic Train. Cuvântul „Asasini” și mesajul „Profit din sângele studenților” au fost pictate cu vopsea roşie pe fereastra sediului companiei din Atena, în faţa căreia s-au adunat vineri peste 5.000 de persoane, cerând să se facă dreptate.
Compania susţine că a trimis „autobuze pentru a facilita transportul pasagerilor spre Salonic care era destinaţia finală” şi a înfiinţat „un call center (…) pentru a furniza informaţii„.
Familiile victimelor s-au plâns în media, de lipsa de informaţii din partea societăţii.
Vineri, ministrul grec al sănătăţii, Thanos Plevris, a declarat şi el la postul de televiziune Skai „că nu a primit niciun ajutor din partea companiei” şi mai ales că nu a obţinut nicio listă precisă cu numele pasagerilor.
„Lista cu nume ale pasagerilor furnizată autorităţilor include doar călătorii care şi-au achiziţionat un bilet online. Pentru pasagerii care cumpără bilete de la ghişee, biletul nu este nominal„, a răspuns Hellenic Train.
Societatea căilor ferate este acuzată de numeroase neglijenţe şi lacune care au dus la această catastrofă ce a bulversat întreaga ţară. Hellenic Train a fost cumpărată în 2017 de grupul public italian Ferrovie Dello Stato Italiane (FS) în cadrul programului de privatizare cerut de creditorii Greciei în timpul crizei economice (2009-2018).
De la accidentul petrecut marţi seară, dezvăluirile din presă despre lipsa tehnologiilor moderne de securitate, starea reţelei feroviare, consideră învechită, şi lipsa de experienţă a şefului de staţie, a cărui audiere în instanţă a fost amânată pentru duminică, îi şochează pe greci.
Clashes erupt in Athens while thousands protest the #Greecetraincrash putting the blame on the government. #Greece pic.twitter.com/w4CUjjpjmN
— Savvas Karmaniolas (@savvaskarma) March 5, 2023
Hundreds balloons were released over Syntagma square, #Athens, #Greece during huge demonstration in front of greek parliament, for those lost their lives at #GreeceTrainAccident . #τεμπη_εγκλημα #τραγωδια_τεμπη pic.twitter.com/I1NsUM9keo
— George Mourmouris (@GeorgeMourmour2) March 5, 2023