Acasă Externe Șeful NORAD, Glen VanHerck nu exclude ”originea extraterestră”, în cazul celor trei obiecte ”neidentificate” doborâte până acum de americani, Casa Albă infirmă

Șeful NORAD, Glen VanHerck nu exclude ”originea extraterestră”, în cazul celor trei obiecte ”neidentificate” doborâte până acum de americani, Casa Albă infirmă

0
0
261

Şeful Comandamentului de Apărare Aerospaţială al SUA (NORAD), generalul Glen VanHerck, a afirmat duminică, referitor la recenta serie de obiecte neidentificate doborâte de avioane de război americane, că nu poate exclude în acest moment să fi fost vorba de extratereştri sau vreo altă explicaţie, relatează luni agenţia Reuters.

Întrebat dacă exclude posibilitatea unei origini extraterestre a celor trei obiecte zburătoare doborâte în tot atâtea zile de aeronavele de luptă ale SUA, generalul VanHerck a răspuns: „Comunitatea de informaţii şi de contrainformaţii să stabilească asta. Eu nu am exclus nimic„.

În acest moment continuăm să analizăm orice ameninţare sau potenţială ameninţare, necunoscută, care se apropie de America de Nord, în încercarea de a o identifica„, a precizat el.

VanHerck a făcut aceste comentarii într-un briefing la Pentagon, după ce un avion F-16 al forţelor americane a doborât un obiect zburător octogonal deasupra lacului Huron, la graniţa dintre SUA şi Canada, scrie Agerpres.

Seria de astfel de incidente a urmat doborârii, pe 4 februarie, a unui balon chinez despre care oficiali americani au spus că era folosit la „supraveghere”.

Un alt oficial militar american a declarat, sub protecţia anonimatului, că armata nu dispune de dovezi care să sugereze că obiectele în cauză erau de origine extraterestră.

Generalul VanHerck a mai menţionat că armata SUA nu a reuşit deocamdată să stabilească în ce mod erau menţinute în aer ultimele trei obiecte şi nici provenienţa lor.

Le numim obiecte şi nu baloane dintr-un motiv„, a punctat responsabilul militar american.

Aceste incidente s-au produs în contextul în care Pentagonul a dat un impuls în ultimii ani demersurilor de investigare a observării, de către armată, de OZN-uri – obiecte zburătoare neidentificate, redenumite în limbajul oficial „fenomene aeriene neidentificate”, UAP în engleză.

Efortul guvernului american de a investiga astfel de obiecte neidentificate neobişnuite, fie că au fost observate în spaţiu, pe cer sau chiar sub apă, a dus la acumularea a sute de relatări care sunt încă în curs de analizare, potrivit unor responsabili militari de rang înalt.

Pentagonul susţine totuşi că, nu s-au găsit dovezi care să indice că Terra ar fi fost vizitată de forme de viaţă inteligentă extraterestră.

De analizarea cazurilor în care forţele americane observă fenomene neobişnuite se ocupă Biroul Directorului pentru informaţii naţionale, împreună cu un birou nou creat al Pentagonului cunoscut ca AARO (All Domain Anomaly Resolution Office). Primul raport al acestora către Congresul american, datat iunie 2021, a analizat 144 de observaţii făcute de membri ai forţelor aeriene ale SUA, începând din 2004.

Raportul respectiv a stabilit că într-un astfel de incident a fost vorba de un balon dezumflat, de mari dimensiuni, restul incidentelor fiind considerate însă dincolo de capacitatea guvernului de a le explica fără analize mai aprofundate.

Un raport din ianuarie al Biroului Directorului pentru informaţii naţionale a consemnat alte 366 de cazuri de observare a diferite obiecte, în cea mai mare parte fiind vorba de baloane, drone, păsări sau deşeuri, dar 171 dintre cazuri au rămas fără explicaţii oficiale.

Unele din aceste UAP nespecificate par să fi demonstrat caracteristici de zbor sau comportamente neobişnuite şi necesită analiză suplimentară„, a conchis biroul.

În decembrie, Ronald Moultrie, subsecretar al apărării responsabil în probleme de informaţii şi securitate, a declarat presei că nu a văzut nimic consemnat care să indice vreo formă de viaţă extraterestră inteligentă.

Nu am văzut nimic în rapoartele de până acum care să sugereze că ar fi avut loc o vizită a extratereştrilor, prăbuşirea unei nave extraterestre sau orice altceva de acest gen„, a asigurat Moultrie.

Recentele incidente în care mai multe obiecte necunoscute au fost doborâte de aviația militară din Statele Unite deasupra teritoriului nord-american formează ”o parte a unui tipar” care evidențiază nevoia NATO de a fi vigilentă.

Declarația vine de la Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Ceea ce am văzut deasupra SUA este parte dintr-un tipar în care China și Rusia își sporesc activitățile de supraveghere asupra aliaților NATO, pe multiple platforme diferite.

Vedem (asta) în domeniul cibernetic, cu tot mai mulți sateliți și vedem (asta) și cu baloane„, a declarat Stoltenberg ziariștilor în preziua reuniunii miniștrilor Apărării din țările aliate.

Asta evidențiază importanța vigilenței noastre, a prezenței noastre sporite și a intensificării schimbului de informații și protecției spațiului nostru aerian„, a adăugat el.

De fapt, una dintre chestiunile pe care le vom aborda (…) este creșterea cooperării între aliați în spațiu”, a mai spus Jens Stoltenberg, precizând că este vorba despre „colectarea mai multor date de la sateliți și împărtășirea lor cu structura de comandă a NATO„.

Potrivit Secretarului General, acest lucru face parte din planul de acțiune „de a face mai mult pentru a monitoriza și avea suficiente capabilități” de apărare a întregului spațiu aerian NATO.

Avioane militare americane au doborât, duminică, un obiect octogonal în zona Lacului Huron, în ultimul dintr-o serie de incidente declanșate de prezența unui balon de mari dimensiuni, aparținând Chinei, deasupra teritoriului SUA.

Balonul chinezesc a fost doborât în data de 4 februarie.

Casa Albă pune capăt isteriei globale: Nu există indicii că obiectele zburătoare doborâte de rachetele SUA ar fi extraterestre

Nu există indicii că obiectele zburătoare doborâte de rachetele SUA ar fi extraterestre”, a afirmat luni seara secretarul de stat al Casei Albe, Karine Jean-Pierre. Ea pune capăt isteriei globale afirmând că nu există dovezi de activitate extraterestră în Statele Unite ale Americii, după ce mai multe obiecte zburătoare neidentificate care au pătruns în spațiul aerian al țării și al Canadei au fost distruse în ultimele zile.

Voiam doar să mă asigur că abordăm acest lucru de la Casa Albă. Știu că au existat întrebări și îngrijorări în acest sens, dar nu există nicio indicație de extratereștri sau activitate extraterestră privind recentele distrugeri”, a spus Jean-Pierre. Ea a adăugat: ”Am vrut să mă asigur că poporul american știe asta”.

Totuși, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat luni seara că investigațiile continuă în privința ultimelor obiecte doborâte deasupra spațiului aerian nord-american și nu a dat prea multe detalii despre originea acestora. Kirby a vorbit în schimb despre programul Chinei privind baloanele de spionaj și a afirmat că Beijingul dezvoltă aceste dispozitive ”din timpul administrației precedente, însă au fost depistate abia acum”. În același timp, oficialul de la Casa Albă neagă că SUA ar fi trimis baloane de spionaj în China, așa cum au acuzat autoritățile de la Beijing.

Mai mult, el spune că președintele Joe Biden a primit informații că nu e doar o problemă a SUA, ci a întregii lumi. ”Am putut stabili că China are un program cu baloane ce activează la altitudini înalte. Au trecut prin zeci de țări de pe mai multe continente, inclusiv pe deasupra aliaților noștri”, a declarat Kirby.

El afirmă că recentele ”capacități radar îmbunătățite” ar putea explica parțial de ce au fost detectate mai multe obiecte în spațiul aerian al SUA. „Știm că chinezii dezvoltă constant aceste dispozitive. Baloanele chinezești nu au fost depistate de administrația precedentă sau de alte țări”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Întrebat de ce sunt doborâte aceste obiecte zburătoare neidentificate, Kirby spune că ele reprezentau un risc potențial ”foarte real” pentru traficul aerian civil, adăugând că erau fără pilot și necontrolate. ”Nu am putut face o evaluare precisă, așa că am vorbit cu premierul canadian. Ne concentrăm să aflăm care este natura lor și dacă sunt o amenințare pentru oameni. Ne-am uitat să vedem dacă au oameni la bord, nu au oameni la bord, nu făceau manevre, nu comunicau, dar erau o amenințare pentru aviația civilă. De aceea, președintele a dat ordinul să fie doborâte. Continuăm monitorizarea. Nu sunt amenințări active astăzi. Ne consultăm cu aliații să vedem cum gestionăm”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

Kremlinul, ofticat de rezultatul alegerilor în Republica Moldova, reacționează: ”Maia Sandu trebuie să demonstreze că, „grupuri criminale„ i-au luat voturile”

Facebook 2 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Kremlinul, ofticat de rezultatul ale…