Acasă Declarații Marcel Ciolacu, spumegă cu privire la rotativa care s-ar putea amâna pentru toamnă: ”Nu suntem la talcioc și nu e o tocmeală”

Marcel Ciolacu, spumegă cu privire la rotativa care s-ar putea amâna pentru toamnă: ”Nu suntem la talcioc și nu e o tocmeală”

0
0
424

Rotativa guvernamentală convenită prin acord între PNL, PSD și ”președintele” Iohannis, s-ar putea să nu mai aibă loc în luna mai, susțin surse concordante din ambele partide mari de la guvernare. Dacă liberalii avansează ideea că rotativa s-ar putea amâna pentru luna septembrie, Marcel Ciolacu are propriul motiv pe care-și fondează supărarea și o eventuală amânare.

Ciolacu ne-a spus în ședința de luni că toți miniștrii PSD trebuie să îndeplinească până în luna mai toate jaloanele din PNRR. Ne-a spus că dacă nu intră banii din tranșa a treia din PNRR, nu dorește să preia o guvernare din care să lipsească această importantă sursă de finanțare. Fără banii din PNRR, ce sens are să preia el toate criticile? Vrea să preia o guvernare în care se respectă jaloanele din PNRR”, a descris un lider PSD, sub protecția anonimatului, ceea ce spus șeful partidului în ședință.

Președintele PSD a fost enervat, potrivit surselor din partid, că trebuie să dea explicațiile în spațiul public pentru ratarea unor jaloane din PNRR, deși el nu este direct implicat în acest proces.

Cererea trei din PNRR și din punctul meu de vedere este cea mai stufoasă cerere. Nu poate să își dea demisia tot guvernul și să luăm de la capăt toată procedura. Trebuie să avem o discuție aplicată, eu împreună cu premierul și ministrul de la MIPE să nu stricăm funcționarea guvernului și Parlamentului. Dacă ne organizăm din timp foarte bine, vom evita acest lucru. Nu suntem la talcioc și nu e o tocmeală”, a declarat Marcel Ciolacu la Parlament, la două ore după încheierea ședinței din Kiseleff.

Marcel Ciolacu a comentat ultimele declarații ale președintelui Klaus Iohannis, conform cărora șeful statului așteaptă mai multe propuneri pentru prim-ministru, nu una singură conform înțelegerii din coaliție.

PSD împreună cu PNL au un acord politic pe care îl respectăm și îl punem în aplicare. Cred că după 30 de ani au ajuns și politicienii la o maturitate politică să respecte anumite acorduri„, a spus președintele PSD, Marcel Ciolacu, întrebat despre informațiile pe surse venite din partea liberalilor cum că rotativa premierilor va fi amânată până în toamnă.

Este exclus (n.r. să se facă rotativa în toamnă). Nu suntem nici la talcioc, nu e nici tocmeală. Eu am avut discuția această cu domnul prim-ministru, să avem o abordare responsabilă asupra funcționării Guvernului și Parlamentului.”, a adăugat acesta.

Domnul președinte a făcut referire la rotația prim-miniștrilor (…) E o temă falsă. Nu există această temă – cineva să nu facă propunerea. Avem niște discuții că niște oameni de stat responsabili.„, a mai precizat liderul PSD.

Astfel, liderii PSD asigură în continuare că Executivul nu va fi condus de un premier PNL după luna mai.

În schimb, în momentul de faţă, în şedinţă a fost analizat ce se va întâmpla inclusiv cu Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), cum sunt îndeplinite jaloanele, cum au reuşit miniştrii social-democraţi să-şi îndeplinească aceste puncte, repere din planul naţional de redresare şi rezilienţă, în special pentru că în perioada următoare trebuie trecut jalonul privind eliminarea pensiilor speciale.

Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, afirmă, legat de posibilitatea ca PSD și PNL să meargă împreună la cele patru seturi de alegeri din 2024, că poate exista o coaliţie şi poate chiar o alianţă. Șeful PSD a mai explicat că nu au existat discuţii cu liberalii privind un candidat comun la alegerile prezidenţiale, însă ca om politic nu exclude nimic.

Am spus. Cred că, nu ştiu nu e luată încă o decizie de a fi împreună, dar eu cred că împreună cu domnul prim-ministru Ciucă putem creiona, în viitor, şi din 2024 o coaliţie, dacă nu chiar o alianţă”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat dacă, în 2024, PNL şi PSD vor fi singuri sau împreună în cele patru cicluri de alegeri.

Legat de posibilitatea ca PSD şi PNL să meargă cu un candidat comun la alegerile prezidenţiale, Ciolacu a răspuns: ”Nu am discutat aceste lucruri. Ca om politic nu exclud nimic”.

Asta nu înseamnă că acum va fi breaking news – candidat comun. Nu am spus asta. Dacă se merge pe formulă de coaliţie, fiecare vom merge independenţi în absolut toate alegerile. Asta înseamnă coaliţie. După ce se termină alegerile, te aşezi la masă şi negociezi. Dacă ai o alianţă, în momentul acela începem… Tot timpul avem o abordare nu tocmai normală. Vorbim că nu se face rotaţia, dar vorbim că e posibil să avem candidat comun. Haideţi să avem totuşi o logică. Eu cred categoric că rotaţia va avea loc. Nu va fi cu niciun scandal şi protocolul va fi respectat, iar toate lucrurile vor fi decise cu o perioadă înainte, iar lucrurile vor decurge foarte normal şi foarte uşor.

Sunt ferm convins că şi preşedintele va face desemnarea care va veni din partea PSD. În acest moment, eu sunt această propunere. Îmi doresc categoric ca această coaliţie să ţină până la finalul anului 2024 şi categoric consider că dacă va funcţiona bine pentru România, şi a funcţionat, atunci putem continua împreună. Până ajungem la candidat comun mai este timp”, a completat liderul PSD.

Întrebat mai departe dacă exclude o candidatură la prezidenţiale, Marcel Ciolacu a replicat: ”În politică nu excluzi nimic”.

În acest moment nu cred că prioritatea românilor este candidatura mea sau candidatul comun al PSD şi PNL. Fiindcă am început emisiunea cu catastrofa că preşedintele Iohannis nu îl pune premier cu Ciolacu. De la catastrofa cu Ciolacu am ajuns la sfârşitul emisiunii să vorbim de candidatul comun al lui Ciolacu şi al lui Ciucă. Nu. Cred că vom intra într-o zonă de maturitate politică”, a mai spus preşedintele social-democraţilor.

Recent, președintele Klaus Iohannis a declarat, în legătură cu refuzul OMV de a plăti taxa de solidaritate, că Ministerul Finanțelor a făcut ordonanța fără a se consulta cu Ministerul Energiei. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, îi reamintește acestuia că negociatorul la Comisia Europeană a fost ministrul Energiei, liberalul Virgil Popescu.

PNL și PSD continuă să se acuze reciproc pentru faptul că OMV refuză să plătească taxa de solidaritate. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spune că Ministerul Finanțelor, condus de social-democratul Adrian Câciu, doar a pus în aplicare ceea ce a negociat ministrul Energiei, liberalul Vigil Popescu.

De asemenea, liberalii îl învinuiesc pe Adrian Câciu că a introdus codurile CAEN în ordonanță, astfel restrângând aplicabilitatea acesteia.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, ministrul Energiei nu ar fi cerut niciun punct de vedere din partea Ministerului Finanțelor pe parcursul negocierii regulamentului.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a fost negociatorul la Comisia Europeană”, a spus liderul PSD.

În legătură cu problema taxei de solidaritate, Marcel Ciolacu spune că răspunsul Comisiei Europene este cât se poate de clar: Regulamentul a fost transpus corect și fără nici o modificare.

Negociatorul din partea României a fost ministrul Energiei, care pe tot parcursul negocierii Regulamentului nu a cerut niciun punct de vedere Ministerului Finanțelor.

Ministerul Finanțelor a pus în aplicare ceea ce a negociat Ministerul Energiei, ba, mai mult, a cerut avizul acestei instituții pe OUG care implementa taxa de solidaritate”, a declarat președintele PSD.

Trebuie să închidem subiectul pensiilor speciale. Noi, politicienii, ne-am jucat mult prea mult și am creat așteptări mult prea mari”, a susținut Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a mai declarat că, are aceeaşi frustrare când vede strategie depăşită la nişte oameni care nu au curaj să iasă şi să spună că ei sunt de vină, întrebând dacă el trebuie să dea explicaţii pentru incompentenţa acestora. Liderul PSD a recunoscut apoi că s-a enervat, în timp ce a vorbit despre subiectul taxei de solidaritate pentru companiile din energie.

M-am săturat să văd şi eu în spaţiul public această discuţie cine e de vină. (…) Mă duc să negociez la Bruxelles ceva ce ţine de dumneavoastră. Am făcut o întrebare publică, aceste date sunt la Ministerul de Finanţe (…) Când plec la negocieri nu vă sun şi vă întreb, mă duc să negociez de un regulament european, îmi dai şi mie datele cum trebuie să negociez? Dacă nu v-am sunat, m-am dus să fluier pe acolo, sunteţi dumneavoastră de vină?”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a precizat că nicăieri în lume nu există că nimeni nu este de vină atunci când apare o problemă.

Nu există nu e nimeni de vină. Niciunde în lume nu există nu e nimeni de vină. Se va clarifica fiindcă nu e o decizie. Nu mă pot antepronunţa la dumneavoastră în emisiune dacă poate să plătească, e adevărat dacă pot să plătească sau nu. Eu nu am decizie. (…) Nu am o decizia a ANAF dacă trebuie să ia banii de la OMV sau nu. (…) Am aceeaşi frustare când văd incompetenţă şi abordare şi strategie depăşită la nişte oameni care pe urmă nu au curaj să iasă în faţa televizorului să spună sunt de vină. Asta e, atât am putut eu, atât m-a dus capul. Şi vin o mie de oameni, iar eu pentru că ies mai des la televizor trebuie să ies să dau explicaţii pentru ei şi pentru incompetenţa lor? M-am enervat. Mi-a trecut”, a adăugat Ciolacu.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

După ce a dat mâna cu Ciucă ostașul și a fost ignorat de Iohannis, Ciolacu, la ceremonia de Ziua Armatei: ”România nu va fi atrasă în niciun război”

Facebook 2 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După ce a dat mâna cu Ciucă ostașul …