Acasă Externe Zelenski, aflat în plină ofensivă rusească, a emis un decret pentru a trimite ajutor umanitar în Turcia după cutremurul devastator de 7,8 grade

Zelenski, aflat în plină ofensivă rusească, a emis un decret pentru a trimite ajutor umanitar în Turcia după cutremurul devastator de 7,8 grade

0
0
185

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că ţara sa, aflată în plin război în urma invaziei declanşate împotriva sa de către Rusia, este dispusă să ofere asistenţă poporului turc ”prieten” în urma cutremurului care a lovit Turcia în cursul nopţii de duminică spre luni.

Președintele Volodimir Zelenski a emis un decret pentru a trimite ajutor umanitar în Turcia, după ce aceasta a suferit luni un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter, urmat de un alt seism de 7,5 grade.

Ieri, Zelenski a declarat că țara sa este pregătită să ofere asistență poporului turc ”prietenos” și a transmis ”condoleanțe familiilor victimelor”.

Acum, un comunicat de pe site-ul oficial al președinției ucrainene afirmă că ajutorul umanitar va fi trimis în această țară ”pentru a ajuta la depășirea consecințelor situației de urgență care a apărut în Republica Turcia”.

Turcia a fost un mediator cheie între Rusia și Ucraina, ajutând la negocierea unui acord care să permită exportul de cereale ucrainene în restul lumii.

Sunt şocat de ştirile despre moartea şi rănirea a sute de persoane în urma cutremurului din Turcia”, a scris Zelenski luni, pe Twitter.

Transmitem condoleanţele noastre familiilor victimelor, iar celor răniţi le dorim însănătoşire grabnică. Suntem în acest moment aproape de poporul turc prieten, gata să oferim asistenţa necesară”, a adăugat el.

Bilanţul puternicului cutremur care a lovit sud-estul Turciei în cursul nopţii de duminică spre luni a crescut la 284 de morţi şi la cel puţin 2.320 de răniţi, potrivit datelor actualizate luni dimineaţă de către vicepreşedintele turc Fuat Oktay, citat de AFP.

De la declanşarea invaziei ruse în Ucraina de către Rusia cu aproape un an în urmă, Turcia a menţinut relaţii de cooperare atât cu Moscova, cât şi cu Kievul, căruia i-a furnizat drone şi a mediat, alături de ONU, acordul privind exportul de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră. În plus, Ankara şi-a propus medierea în conflictul armat declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

284 de morţi şi la cel puţin 2.320 de răniţi, este bilanțul de până acum al puternicului cutremur care a lovit sud-estul Turciei, potrivit datelor furnizate de vicepreşedintele turc Fuat Oktay, citat de AFP.

Amintim că de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina de către Rusia, cu aproape un an în urmă, Turcia a menţinut relaţii de cooperare atât cu Moscova, cât şi cu Kievul, căruia i-a furnizat drone şi a mediat, alături de ONU, acordul privind exportul de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

Kremlinul, ofticat de rezultatul alegerilor în Republica Moldova, reacționează: ”Maia Sandu trebuie să demonstreze că, „grupuri criminale„ i-au luat voturile”

Facebook 2 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Kremlinul, ofticat de rezultatul ale…