Acasă Externe Serghei Lavrov, amenință Republica Moldova și spune că, ar putea avea soarta Ucrainei: ”Ar putea deveni următoarea Ucraină”

Serghei Lavrov, amenință Republica Moldova și spune că, ar putea avea soarta Ucrainei: ”Ar putea deveni următoarea Ucraină”

0
1
172

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, acuză Occidentul că se folosește de Republica Moldova pentru a slăbi Rusia. Este un pretext similar cu narațiunea repetată insistent de Moscova la adresa Kievului înainte de invazia în Ucraina, din 24 februarie anul trecut.

În cadrul unui interviu la postul Rusia 24, Lavrov a fost întrebat ce țară „din apropierea Rusiei” ar putea urma calea care a dus la invadarea ei de către trupele Moscovei.

Este avută acum în vedere Republica Moldova pentru acest rol.

În primul rând, pentru că (occidentalii) au putut să impună un șef de stat folosind metode nedemocratice. Un președinte care este, pur și simplu, nerăbdător să intre în NATO, care are cetățenie română și este pregătit de unirea cu România și care, în general, este gata de orice„, a susținut Lavrov.

Presa internațională amintește, în context, că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a pronunțat în repetate rânduri în favoarea unei victorii a Ucrainei în conflictul declanșat de Rusia și a declarat că, în caz contrar, „toți vor fi în pericol„.

Luna trecută, Sandu a spus că Rusia „trebuie oprită iar Ucraina, ajutată să câștige războiul„.

În interviul de la Rusia 24, Lavrov a estimat că țara sa va ieși mai puternică din invazia pe care Moscova insistă să o numească „operațiunea militară specială” din Ucraina.

Cred că vom ieși din situația actuală mai puternici și vom fi capabili să ne protejăm mai eficient în orice situație„, a declarat Lavrov într-un interviu acordat televiziunii de stat Rossiya-24.

Ministrul a fost întrebat dacă Moscova este pregătită pentru pace în Ucraina.

Sunt cu siguranță pentru pace. Nu-mi amintesc cine a spus: ‘Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război‘. Eu nu împărtășesc această filozofie. Împărtășesc ideea pe care aș formula-o astfel: ”Dacă vrei pace, fii mereu pregătit să te aperi„, a răspuns el.

Credința Statelor Unite în propria lor superioritate este principalul motiv pentru care noi ținem piept fața Statelor Unite și celor care, împreună cu această țară, prin intermediul Ucrainei, duc un război hibrid împotriva noastră„, a adăugat Lavrov.

Ministrul rus a mai spus că este „puțin probabil” ca Moscova să apeleze la țările ex-sovietice pentru a le cere ajutorul în războiul din Ucraina.

Serghei Lavrov, a declarat joi că Occidentul caută să transforme Republica Moldova, fostă republică sovietică, în ”următoarea Ucraină”, transmite EFE.

Acum, Moldova este privită pentru acest rol. În primul rând, pentru că au putut să pună un președinte în fruntea țării prin metode destul de specifice, departe de a fi liber democratice, un președinte care vrea în NATO, are cetățenia română, este pregătită să se unească cu România și, în general, este pregătită pentru aproape orice”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat postului de televiziune Russia 24 și RIA Novosti, răspunzând la întrebarea care dintre țările din jurul Rusiei poate urma calea Ucrainei.

Maia Sandu, s-a pronunţat în repetate rânduri în favoarea unei victorii a Ucrainei asupra Rusiei şi a declarat că, în caz contrar, ”toţi vor fi în pericol”. Luna trecută, preşedinta Republicii Moldova a afirmat că „trebuie să oprim Rusia şi să ajutăm Ucraina să câştige războiul”.

În acelaşi interviu, Lavrov a spus că Occidentul minte în legătură cu refuzul Rusiei de a negocia în problema Ucrainei şi că acesta încearcă să întoarcă Republica Moldova, Georgia şi fostele republici sovietice împotriva Moscovei, transmite Agerpres.

Le-ar plăcea să transforme Georgia într-un alt factor de iritare, să se revină la situaţia din vremurile agresive ale (fostului preşedinte Mihail) Saakaşvili, nu am nici cea mai mică îndoială”, a susţinut şeful diplomaţiei ruse.

În acelaşi timp, Lavrov a dat asigurări că guvernul georgian se ghidează după interesele naţionale, în pofida apelurilor occidentale de a deschide ”un al doilea front” împotriva Rusiei.

Îi voi cita pur şi simplu atât pe premier, cât şi pe miniştrii săi care, ca răspuns la o presiune fără precedent de a se alătura sancţiunilor şi a deschide un al doilea front (…), spun că se ghidează după interesele naţionale„, a declarat şeful diplomaţiei ruse.

Totodată, Lavrov a adăugat că Moscova şi Tbilisi au dezvoltat comerţul bilateral, turismul, cooperează în domeniul energiei, iar partea georgiană este conştientă că toate acestea sunt în interesul statului şi poporului georgian.

Spre deosebire de guvernul georgian, preşedinta Salome Zurabishvili a făcut câteva declaraţii prin care şi-a manifestat sprijinul faţă de Kiev, aminteşte EFE.

Prezent joi la comemorarea a 80 de ani de la victoria sovietică asupra forțelor naziste de la Stalingrad, președintele Vladimir Putin a amenințat din nou statele europene care sprijină Ucraina.

În discursul său care marchează decisiva bătălie de la Stalingrad, Putin a avertizat statele europene că Rusia are capacitatea de a riposta împotriva oricărei țări care ajută Kievul. ”Știm că în ciuda eforturilor propagandei oficiale, vândute, încă avem mulți prieteni în țările neprietenoase și în elita vestică.

Și chiar în toată lumea, inclusiv pe continentul american, în America de Nord, în Europa. Dar, cei care împing țările europene, inclusiv Germania, într-un nou război cu Rusia, și vorbesc iresponsabil despre victorie ca despre un obiectiv îndeplinit deja, cei care mizează pe victoria împotriva Rusiei pe câmpul de luptă, probabil că nu înțeleg că rezultatul războiului de azi cu Rusia va fi altul decât cel dorit. Noi nu ne trimitem tancurile către granițele lor, dar avem cu ce să ripostăm. Iar riposta noastră nu se va limita la tancuri și blindate. Toată lumea trebuie să înțeleagă acest lucru”, a spus el.

Putin susține că Rusia este în realitate țara amenințată ”de data aceasta cu tancurile germane Leopard”. ”Astăzi, nu trebuie să permitem nimănui să diminueze importanța bătăliei de la Stalingrad în înfrângerea nazismului, în eliberarea întregii lumi de acest rău îngrozitor. Acum, din pacate vedem ideologia nazistă într-o formă nouă, cum creează noi amenințări pentru securitatea țării noastre. Din nou, trebuie să respingem agresiunea Vestului colectiv. Incredibil, dar adevărat. Aceasta este realitatea. Ne amenință din nou, de data aceasta cu tancurile germane Leopard, pe care se află aceleași cruci”, a mai spus președintele rus.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…