După ca a acceptat aderarea Croației la spațiul Schengen, ipocritul Cancelar austriac, Karl Nehammer anunță că, Austria își menține veto-ul împotriva extinderii Spațiului Schengen, atât timp cât acesta nu funcționează.
Austria își menține veto-ul în privința extinderii Schengen. ”Atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează, nu-l putem extinde”, a declarat cancelarul Karl Nehammer înaintea unei vizite în Bulgaria, cerând ”sprijin deplin pentru Bulgaria şi România şi măsuri concrete din partea Comisiei Europene pentru întărirea protecţiei frontierei externe” a UE.
”Atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează, şi, spre exemplu, Germania desfăşoară controale la frontiere cu alte state membre Schengen precum Austria, la fel cum procedează şi multe alte state europene, nu putem extinde acest Spaţiu. Veto-ul Austriei rămâne, de aceea, în vigoare, până când situaţia se va schimba fundamental”, a declarat cancelarul Karl Nehammer, potrivit unui comunicat citat de APA.
Declarația lui Nehammer vine cu două zile înainte de vizita acestuia și a ministrului de Interne austriac la granița dintre Bulgaria și Turcia.
”Bulgaria are nevoie de sprijin rapid şi adecvat pentru protecţia frontierei externe cu Turcia. Gardul de frontieră al Greciei poate servi ca model (…) Numărul mare de migranţi reţinuţi în Austria arată că sistemul Schengen este nefuncţional, iar, atât timp cât acest sistem şi protecţia frontierelor externe nu funcţionează, nici nu poate exista o extindere”, a mai spus cancelarul austriac Karl Nehammer.
Jurnalistul Oliver Grimm, corespondentul ”Die Presse” la Bruxelles, scria într-un scurt articol de opinie, că şeful guvernului, cancelarul Karl Nehammer, se va răzgândi în privinţa blocării accesului României la Schengen încă din luna februarie, imediat ce vor trece alegerile din Austria Inferioară, şi arăta că principalul argument pentru care o va face va fi de natură economică.
Cancelarul Austriei și președintele Bulgariei s-au afișat public în prima zi a acestui an, subliniind ”buna colaborare” dintre cei doi, în urma scandalului de la finalul anului 2022, când Nehammer s-a opus intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen.
Nehammer şi ministrul de interne Gerhard Karner se vor deplasa luni la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia. Înaintea vizitei, Nehammer a cerut ”sprijin deplin pentru Bulgaria şi România şi, în fine, măsuri concrete din partea Comisiei Europene pentru întărirea protecţiei frontierei externe”. ”Bulgaria trebuie să fie în poziţia de a construi o protecţie a frontierei la fel de robustă ca Grecia. Pentru aceasta, trebuie puse la dispoziţie fondurile necesare din bugetul UE”, a afirmat cancelarul.
”Trebuie să apăsăm şi mai tare pe frână în privinţa azilului, nu doar în Austria, ci în toată Europa”, a mai pledat şeful guvernului de la Viena. El doreşte să discute această problemă în Bulgaria şi cu preşedintele bulgar Rumen Radev cu prilejul vizitei la frontiera bulgaro-turcă. „Bulgaria are nevoie de sprijin rapid şi adecvat pentru protecţia frontierei externe cu Turcia. Gardul de frontieră al Greciei poate servi ca model”, a mai spus cancelarul.
Numărul mare de migranţi reţinuţi în Austria arată ”că sistemul Schengen este nefuncţional”, iar, ”atât timp cât acest sistem şi protecţia frontierelor externe nu funcţionează, nici nu poate exista o extindere”, consideră Nehammer. Până acum, Comisia Europeană a refuzat să furnizeze fonduri pentru ziduri, garduri şi sârmă ghimpată, dorind numai să sprijine infrastructura de la frontieră. În decembrie, Comisia a declarat că revine Bulgariei să decidă ce mijloace foloseşte pentru a-şi proteja frontierele. În prezent, agenţia europeană Frontex este reprezentată în Bulgaria de echipamente şi 137 de angajaţi, mai notează APA.
Cancelarul austriac şi ministrul său de interne reclamă faptul că Bulgaria este lăsată să apere singură graniţa sa externă a UE de aproximativ 240 km cu Turcia, şi fac referire la faptul că imagini video postate pe reţelele sociale arată cât de uşor sunt trecute barierele actuale de la graniţa bulgaro-turcă.
Nehammer şi Karner vor ajunge în Bulgaria duminică seara. Luni, se vor deplasa împreună cu preşedintele Radev şi ministrul de interne Ivan Demergiev la frontiera cu Turcia. Cei doi oficiali austrieci mai au programate o vizită la centrul regional de coordonare al poliţiei de frontieră în apropiere de Elhovo şi, după revenirea la Sofia, o întâlnire cu prim-ministrul bulgar Galab Donev.
Numărul trecerilor ilegale de frontieră în Elveția a crescut în ultimii trei ani, de la 11.043 în 2020, la 18.859 în 2021, după care a urmat, anul trecut, o creștere vertiginoasă la 52.077.
Creșterea substanțială de anul trecut „se datorează în principal intrării neregulate a migranților în Elveția prin granița de est, precum și prin granița de sud”, a declarat biroul federal, referindu-se la granițele cu Austria și Italia.
”Imigranții care au intrat ilegal în Elveția sunt în principal de naționalitate afgană și marocană”, a adăugat OFDF.
Mulți dintre cei care intrau în țară erau în posesia unui permis de ședere austriac, se aflau de ceva vreme în Europa și căutau să călătorească mai departe în Franța sau în Regatul Unit, potrivit informațiilor de la polițiștii de frontieră, citate de postul de știri elvețian SWI.
Elveția este înconjurată de națiuni UE care fac parte din Spațiul Schengen de liberă circulație, zonă din care Elveția însăși este membră, ceea ce face ca controalele la frontieră să fie considerabil mai dificil de implementat.
În ciuda unei creșteri considerabile a trecerilor neregulate de frontieră, numărul persoanelor arestate pentru suspiciunea de contrabandă a scăzut ușor anul trecut comparativ cu 2021, de la 478 la 476 de arestări.
În încercarea de a combate tendința îngrijorătoare a imigrației ilegale, guvernele elvețian și austriac au convenit în septembrie anul trecut asupra unui plan de acțiune pentru intensificarea căutărilor transfrontaliere și o mai bună cooperare pentru combaterea contrabandiștilor.
Două treimi dintre arestările imigranților ilegali din 2022 au avut loc în ultimele cinci luni ale anului, ceea ce sugerează că acțiunile întreprinse de autorități au fost cel puțin de folos, dar numărul tot mai mare de imigranți ilegali arată că trebuie făcut mai mult pentru ca migrația să fie limitată, conform RMX.