Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut vorbire despre ipoteza unor alegeri anticipate, dacă promisiunea rocadei nu o să fie respectată de PNL.
”Cu toate că nu sunt un mare fan al alegerilor anticipate, cred că aceea ar fi direcția. Ar fi păcat, pentru că această coaliție, prin intrarea PSD, în afara faptului că a adus o coerență guvernamentală, a adus și o stabilitate politică și o liniște pentru toți factorii decidenți din statul român, într-un moment foarte critic și, nu am nicio reținere să o spun, după o guvernare dezastruoasă de doi ani de zile (n.r. a coaliției) de dreapta.”, a spus președintele PSD.
”Există un acord politic asumat și de către președintele României, iar în momentul în care am fost împreună și am spus că vom creiona această coaliție (…). Din punctul meu de vedere, în contextul actual nu sunt un susținător al unor alegeri anticipate. Dacă mă întrebați dacă eu cedez sau PSD-ul va ceda, vă spun că nu va ceda, ca să simplificăm lucrurile. Este un acord scris și pe care îl respectăm!”, a continuat Marcel Ciolacu.
Liderii Coaliției au împărțit în ultima ședință banii de investiții din PNRR și alte surse astfel: 50% pentru localitățile conduse de PSD, 40% pentru PNL și 10% pentru UDMR, au declarat mai multe surse participante la discuție.
Împărțirea nu a avut loc însă fără scandal, deoarece președintele PSD, Marcel Ciolacu, a cerut pentru partidul său ”o compensație”, adică bani în plus care să compenseze ”pierderile” suferite de social-democrați în perioada în care guvernul a fost condus de Ludovic Orban și de Florin Cîțu.
Social Democrații invocă faptul că, de exemplu, în PNRR, din 49 de spitale, localitățile conduse de PSD au primit fonduri doar pentru 5. ”Alocările arată 400 de milioane la PSD, 800 de milioane la PNL și restul de până la 2 miliarde, obiective naționale”, susțin surse din conducerea PSD, referindu-se la argumentele lui Ciolacu în favoarea alocării unei sume și mai mari de bani pentru investiții în localitățile cu primari PSD.
Primvicepreședintele PNL, Dan Motreanu, a replicat, în ședința coaliției, că nu este corect ce vrea PSD, pentru că nu se pot face alocări retroactive, pentru perioadele în care PSD a fost în Opoziție. Discuția a degenerat însă, în cele din urmă, premierul Nicolae Ciucă a fost de acord cu solicitarea partenerilor de Coaliție, oferind, din nou, colegilor din PNL, motiv de nemulțumire, unul dintre reproșurile care i se aduc acestuia în cadrul partidului pe care îl conduce fiind tocmai faptul că aprobă toate solicitările venite de la PSD, chiar dacă sunt în defavoarea PNL.
Banii pentru investiții sunt o miză uriașă pentru cele două partide, în condițiile în care anul viitor este unul electoral și fiecare dorește să profite de oportunitatea de a se lăuda cu deschiderea de șantiere și crearea de locuri de muncă.
Pentru PSD, care deține portofoliul Sănătății, alocarea de bani pentru construirea de spitale în orașele conduse de primari social-democrați a devenit, astfel, o țintă strategică.
Guvernul a alocat prin Legea bugetului pe 2023 cheltuieli pentru investiţii de 110 miliarde de lei (22 de miliarde de euro), acesta fiind, conform declarațiilor lui Nicolae Ciucă, cel mai mare buget alocat acestui sector. Și în 2022 alocarea a fost record, de aproape 90 miliarde de lei, dar la finalul anului se cheltuiseră doar 48 de miliarde.