E evident asta de ceva vreme, președintele Klaus Iohannis este nu doar în derive și ”țopăieli” declarative, dar este și în campanie electorală! Astfel, așa cum ”bine” ne-a obișnuit, în loc să ne vorbească despre problemele grave cu care se confruntă România în aceste săptămâni, să ne vorbească despre ce urmează să se întâmple, despre măsurile economice și sociale ce s-ar putea întâmpla și nu s-au întâmplat până acum, Iohannis a dezlănțuit aceeași retorică păguboasă, obsesivă, scrâșnită și plină de ură, împotriva PSD-ului, împotriva pesediștilor, împotriva ”opoziției” și politicienilor care îndrăznesc să i se împotrivească, declarativ și din păcate mai puțin faptic!
Așa înțelege domnul președinte Klaus Iohannis, să depolitizeze?! Același președinte care ”călca pe cadavre” și profita maxim politic de tragedia și durerea unei națiuni la Colectiv, același președinte care arăta cu degetul, asmuțea, ieșea în stradă în geaca roșie și dădea jos un guvern legitim doar ca să își satisfacă propria ambiție și să își pună moț propriul guvern tehnocrat, guvernul Cioloș! Iar acum, același președinte vine acum ipocrit, să facă pe lupul moralist în pandemie…!?
Cineva trebuia să ”umple visteria pe rezervele strategice” cu măști și dezinfectanți, PSD-ul, guvernul Dăncilă…!? Din Octombrie, știa cineva în lumea asta de coronavirus? Nu, nu știa, în schimb, în luna Febuarie cineva știa de coronavirus, atât Iohannis cât și guvernul Orban! De ce nu au făcut achiziții, de ce nu au umplut visteria cu cele necesare pandemiei? Erau prea ocupați cu declanșarea alegerilor anticipate și preluarea totală a puterii în România?! Erau prea ocupați să demitizeze puțin boala? Nu e așa mult de atunci!
Domnul președinte nu știe prea multe, răspunde ca de obicei scurt, laconic și evaziv, în schimb, când e vorba să critice, să certe și să demonizeze, posedă cuvinte mai multe și fraze mai lungi! Întrebat de o jurnalistă cu voce tremurândă, rugat să dea câteva exemple de proiecte și declarații ale opoziției (PSD) populiste din parlament, nu a știut să răspundă, nu a știut să exemplifice, a trimis jurnalista să verifice ”proectele” trimise spre CCR singură, în schimb, domnul președinte știe că trebuie să certe și să se războiască cu cei de la PSD, chiar și atunci când le cere acestora ”să depolitizeze”, pentru că așa câștigă facil puncte electorale!
Dar totuși, de ce e supărat președintele Iohannis pe PSD? PSD nu mai e la guvernare de mai bine de jumătate de an, ”guvernul meu” e la guvernare! Pentru că i-a votat guvernul de două ori, de-aia e supărat? Pentru că sub conducerea lui Marcel Ciolacu, PSD-ul a devenit o interfață obedientă a domniei sale? De-aia e supărat, războinic și scrâșnitor?
”Avem 600 de bolnavi la 1 milion de români. Românii care s-au ținut de ce li s-a cerut au obținut rezultate foarte bune
Pericolul nu a trecut. Nu am atins vârful epidemiei. 15 mai nu înseamnă o revenire bruscă la normalitatea pe care am cunsocut-o. Experții spun că nu știm când ne vom întoarce la viața dinainte de pandemie
Rămân restricții în vigoare, nu ne putem întâlni mai mult de trei, nu putem merge la restaurant sau la mall, nu vom putea pleca din localitate dacă nu vom avea un motiv
Măsurile pe care le vom lua de reducere a restricțiilor vor fi graduale.
Când a început epidemia, rezervele României erau goale. Nu existau rezerve de măști, biocide, medicamente. Toate au trebuit cumpărate în timp record
România are acum acces la 1,5 miliarde de euro care vor fi folosiți pentru achiziții de dispozitive medicale, de medicamente
Nu toți politicienii au dorit să fie de partea care se ocupă de îngrădirea epidemiei. Avem un contra exemplu mare, parlamentul și modul în care unele partide au înțeles să folosească această nenorocire pentru câștigul lor electoral.
În parlament, am văzut un spectacol ciudat, sinistru, un festival deplorabil instrumentat de aceeași politicieni care și înainte de criză au avut un comportament demagoci. Oameni care au lăsat România fără bani. Au fost risipiți, în loc să fie investiți acolo unde puteau aduce un căștig pentru țară…
Au fost o serie de gesturi iresponsabile în parlament, transformate în acte normative, care apasă asupra bugetului public, aflat sub un stres enorm.”
Cum considerați că au gestionat autoritățile pandemia?
”Am spus-o, autoritățile s-au comportat responsabil, au luat măsurile corecte și la timp. Măsurile economice sunt de bun simț și vor ajuta real economia”.
Ați participat la mai multe conferințe cu liderii Europeni. A existat la nivel European o coordonare privind combaterea crizei COVID?
”La început, fiecare stat s-a concentrat pe propriile probleme. Spațiul Schenen nu mai există de la începutul crizei. Dar Comisia Europeană a venit în ajutorul statelor. De acolo au venit acești bani 1,5 milioane de euro. Pe parcurs, lucrurile s-au îmbunătățit”.
Care sunt măsurile populiste imposibil de pus în practică de care vorbeați?
”Puteți lua lista legilor care au fost aprobate, respectiv lista legilor pe care eu sau PNL le trimitem la CCR.”
Știați despre felul în care autoritățile urmează să gestioneze situația românilor plecați în Germania?
”După Revoluție au plecat 4 milioane de români din țară, ceea ce este o problemă. Oamenii care pleacă sezonieri, majoritatea pleacă fiind sub contract cu niște agenți economic. Este alegerea lor și trebuie să ne gândim cum să le oferim un viitor în România ca să nu mai plece. La început au existat probleme organizatorice, dar pe parcurs au fost remediate. Cei care au greșit trebuie să plătească.”
Sunteți de acord cu amânarea alegerilor?
”Sunt mai multe lucruri de care trebuie să ținem cont. Mulți expserți ne spun că nu vom scăpa de virus și va trebui să conviețuim cu această boală. Nu putem spune dacă în septembrie sau octombrie voma eva alegeri. Trebuie organizate când nu va fi un pericol pentru populație. Nu voi tolera să avem alegeri sub semnul epidemiei.”
Ar fi utilă selectarea unor sectoare pentru producția națională sau europeană a echipamentelor de protecție?
”Categoric da! Trebuie să încurajăm sectoare strategice să se relocheze în Europa. La începutul acestei pandemii am fost puși în situația să cumpărăm echipamente de protecție din țări departe de noi din punct de vedere al percepției din punct de vedere democratic. Trebuie să avem grijă ca în UE să existe facilități de protecție acolo unde se realizează o producție strategică.”
Ce soluții au părinții care trebuie să se întoarcă la muncă?
”Există o legislație în vigoare care permite să stea acasă dacă scoala e închisă. Cred că foarte mulți au o problemă cu asta. dar ce problemă ar avea dacă ar trimite la școală și copilul ar aduce boala acasă. Își va găsi fiecare familie o soluție proprie.”
Ați spus că în Franța s-a deschis experimental o școală și numărul de îmbolnăviri a crescut. Autoritățile franceze spun cănu au deschis încă școlile. Ați fost informat greșit?
”E un studiu făcut de Institutul Pasteur. Am zis că există un exemplu care ne arată că situația e complicată. Decizia de a nu se deschide școlile din România nu s-a bazat pe acest exemplu. Sunt școli care lucrează îns chimburi, așa că nu se poate realiza distanțarea socială. Elevii din ani terminali nu sunt obligați să meargă la scoală. Nu e nimeni obligat să meargă la școală. Puteam să vă spun că în Italia s-a luat aceeași decizie, să nu se deschidă școlile.”
Cum va ajuta statul cetățenii pentru a reveni atât social cât și economic?
”Vom avea măsuri de relaxare pas cu pas și acum nu putem spune decât ce vom prevedea peste maxim 2 săptămâni. În octombrie-noiembrie vom ști dacă va exista un al doilea val și în funcție de asta se va schimba viața tuturor. Unii specialiști spun că va dura foarte mult până când vom reveni la viața pe care am avut-o înainte de pandemie. Dar apar și oportunități, pe piața muncii, afaceri care până acum nu au fost profitabile.”
După 15 mai aveți posibilitatea de a prelungi starea de urgență sau guvernul va decide stare de alertă?
”Noi discutăm aceste variante de două săptămâni. Decizia nu o vom lua mâine. Decizia dacă vom prelungi sau va fi stare de alertă o vom lua poate săptămâna viitoare. Legislația secundară e aproape finalizată. Am vrut să fim pregătiți din timp și pentru o situație, și pentru cealaltă.”
Sunteți de acord cu majorarea de 40% a pensiilor?
”Această chestiune trebuie analizată cu mare atenție de guvernanți. Când vom avea suficiente date, la jumătatea anului, Guvernul trebuie să ia o decizie. Vă spun o chestiune care mă privește pe mine: mi pare nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă a epiidemiei. Dacă se va puteam nu se va putea sau cât se va putea va răspunde Guvernul.”
Ați vorbit despre faptul că nu vom maia vea nevoie de declarație. Puteți să ne lămuriți când vom aeva nevoie de acea declarație după 15 mai?
”Săptămâna viitoare vom clarifica toate aceste chestiuni de detaliu. Nu vreau să intru astăzi îna ceste detalii, dar este bine ca românii să știe că există un termen de la care începe relaxarea. Nu putem sta cu țara blocată la infinit”.
Ce se întâmplă dacă după relaxarea măsurilor numărul îmbolnăvirilor va crește?
”De aceea relaxarea se va face în pași. Dacă vom avea un număr foarte mare de infecții după o anumită măsură, aceasta va trebui reevaluată.”
Care ar trebui să fie solidaritatea suportată și de bugetari?
”Solidaritatea nu trebuie să fie o măsură de coerciție. Trebuie să vină de la fiecare. Nu poate fi impusă. Dar pe de altă parte sunt foarte bucuros să constat că avem foarte mult din acest sentiment în societatea romanească. Cred că vor continua dovezile de solidaritate. Eu sunt convins că demnitarii vor înțelege că solidaritatea e importantă și în politică.”
Când și dacă ați primit informții de la servicii înainte de apariția acesteui epidemii în România. Ar fi fost altfel întreaga situație dacă se luau mai multe măsuri la început?
”Cred că am acționat foarte bine și destul de repede. Avem puțini bolnavi. Sigur că au existat informări, nu doar de la serviciile de informații, ci și din surse publice, precum OMS. Guvernul ORban a luat primele măsuri concrete de achiziții cu mult timp înainte să avem primul caz în România, ceea ce nu s-a întâmplat în multe țări. Ne-am mișcat repede, iar aceste măsuri se văd. România a reacționat la timp și proporțional și potrivit.”
Credeți că au existat unele excese din partea oamenilor legii?
”Și forțele de ordine au fost prezente și au acționat foarte eficient. Este adevărat, au fost și unele exagerări. PErsoanele repsective sunt sancționate, eliberate din funcțiile de conducere. Au fost zeci de mii de jandarmi, însoțiți de forțele armatei, care și-au făcut treaba foarte bine. Ar trebui să fim mândri de ei. Am reușit să ținem această epidemie șia ceste măsuri sub control.”
Ce mesaj aveți pentru micii întreprinzători care au fost nevoiți să își închidă afacerile? Și când se vor deschide stomatologiile, frizeriile, etc.?
”Pentru antreprenorii care au probleme reale, există o preocupare pentru a veni în sprijinul lor. Vor fi măsuri în următoarele luni. Primele măsuri deja s-au luat și se vor lua în continuare, inclusiv măsuri finanțate din bani europeni. Una din măsurile așteptate IMM Investe, a fost deja pornită.
În ceea ce privește când se deschide una, când se deschide alta, săptămîna viitoare vom lua decizii în privința primelor sectoare care se vor redeschide.”
Legea vaccinării se află la vot final în parlament. Există presiuni din aprtea celor care se opun acestei legi. Care este mesajul dumneavoastră pentru parlamentari?
”Mesajul meu este foarte simplu: fiți responsabili, fiți parte dine chipa care rezolvă problemele românilor. Toată zona politică trebuie să se concentreze pe rezolvarea crizei.”
De ce nu ați avut nicio discuție cu liderii opoziției?
”Pot să vă spun că eu sunt în legătură cu toți liderii politici din România. Că nu vorbim zilnic este adevărat, dar este un mit acesta al lipsei de dialog.”
Ce mesaj transmiteți românilor din Suceava? Acum 6 luni apreciați spitalul, acum au murit oameni.
”Mesajul pe care l-am mai transmis. Am fost în Suceava nu doar o dată. Faptul că s-a ajuns cu acest oraș în carantină are foarte multe cauze și probabil un management defectuos al acestei epidemii. Au avut foarte mulți români veniți din străinătate.
Respectați indicațiile autorităților ca să scăpați cât mai repede de această epidemie.”
Când ați avut primele semne că s-ar putea ajunge la o epidemie?
”Informațiile au fost puține la început și nu foarte lămuritoare. Și OMS a stat foarte mult până a decis că nu e doar o epidemie.
Noi am reacționat imediat, la începutul lui februarie. Din grija PSD în stoc nu a existat nimic, zero. Legislația nu a fost actualizată, chit că au avut mare grijă să-și actualizeze legislatia pe insula respectivă.”
Puteți garanta că nu vor fi probleme cu plata salariilor?
”Eu pot să vă spun că am pus această întrebare ministrului Finanțelor și mi-a garantat că nu vor fi probleme. Este greu de acoperit deficitul bugetar, dar oamenii își vor primi banii.”
Când credeți că va fi reluată activitatea în turismul din România?
”Nu putem să tratăm zona de servicii turistice, restaurante, toate la pachet. Este mai ușor să deschidem hotelurile, dar fără restaurante. În cazul hotelurilor nu vor fi probleme de distanțare. Îmi pare rău pentru antreprenorii din acest sector, dar prioritară este sănătatea oamenilor.”
Există un plan B pentru muncitorii români din străinătate dacă or exploda cazurile de COVID-19?
”Toți oamenii care pleacă la .ucru au în contract și partea legată de sănătate. Din informațiile pe care le deține, când au fost probleme, oamenii au fost tratați. Dar avem experiența de la începutul crizei, când unii au fost lăsați pe drumuri, nu vreau să dau nume de țări. MAE a organizat transporturi speciale. Am învățat cu toții din această criză și consider că aceste situații nu se vor repeta. Acum avem un control mult mai bun al lucrurilor.
Există un sprijin pentru toate persoanele defavorizate. Persoanele care nu își pot cumpăra măști, le vor primi gratui din aprtea statului.”
Țările care relaxează măsurile, fac și multe teste. România este în coada clasamentului la numărul de testului. Ar trebui să creștem și noi numărul de testelor?
”Numărul de teste a fost, pentru mine, un aspect important. S-a crescut foarte mult. La începutul epidemiei, capacitatea era de câteva teste zilnic, iar acum ne apropiem de 10.000 de teste pe zi. Ministerul Sănătății a luat toate măsurile ca să creștem. Este nevoie de o creștere în continuare. Experții spun că nu suntem în coada Europei, ci avem un nivel acceptabil raportat la populația României. Per 1 milion de locuitori, avem un număr rezonabil.”
Vor exista bani pentru dublarea alocațiilor?
”Aceasta este una din măsurile care trebuie foarte bine cântărite de Guvern și de Minsiterul Finanțelor. Au trecut câteva luni de când alocațiile au fost deja dublate. Cu siguranță, la mijlocul anului se va analiza șia ceastă chestiune.”
La ce capacitate de testare ar trebui să ajungă România ca ridicarea restricțiilor să se realizeze?
”Cu cât mai multe testări, cu atât mai bine.”
Ucide corupția în perioada aceasta?
”Acolo unde achizițiile au ridicat semne de întrebare se va investiga. Nimeni nu va scăpa dacă a încercat să se îmbogățească pe seama epidemiei. Cei vinovați vor plăti, însă aceste lucruri nu se pot rezolva de pe o zi pe alta. Cu siguranță parchetele vor veni la final cu toate datele relevante.”
Unde v-ați tuns?
Tot așa, acasă.