Acasă Economie Sfidare, aroganță și tupeu, OMV Petrom, prima companie care scumpeşte carburanţii în acest an

Sfidare, aroganță și tupeu, OMV Petrom, prima companie care scumpeşte carburanţii în acest an

0
0
232

OMV Petrom a făcut prima majorare de preţuri din acest an, scumpind sâmbătă atât benzina, cât şi motorina cu 5 bani/l. Cel mai mare producător de petrol şi gaze din România, a scumpit sâmbătă atât benzina, cât şi motorina cu 5 bani/l.

Liderul pieţei distribuitoare de carburanţi, OMV Petrom, a făcut prima majorare de preţuri după cea din noaptea Anului Nou, scumpind sâmbătă atât benzina, cât şi motorina cu 5 bani/l. Mişcarea anulează ieftinirile operate în urmă cu o săptămână, când compania cu acţionariat austriac a fost nevoită să ieftinească benzina şi mototina în urma unei decizii similare luată de unul dintre concurenţii săi, Lukoil.

În urma scumpirilor de sâmbătă, preţul benzinei standard din staţiile Petrom din București a ajuns la 6,29-6,35 lei, iar cel al motorinei standard, la 7,50-7,53 lei/l, iar în staţiile OMV la 6,40-6,44 lei/l, respectiv 7,58-7,61 lei/l.

Prețurile din stațiile Petrom sunt cu 5 bani mai ridicate decât cele din stațiile Lukoil.

Mișcarea anulează ieftinirile efectuate în urmă cu o săptămână când compania cu acționariat austriac a fost nevoită să ieftinească benzina și motorina în urma unei decizii similare adoptate de unul dintre concurenții săi, Lukoil.

În momentul de față, OMV Petrom este implicată înt-un scandal de proporții cu autoritățile fiscale din România, după ce compania cu acționariat austriac a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate.

La sfârșitul anului trecut Guvernul Ciucă a decis supraimpozitarea profiturilor companiilor din sectorul de petrol şi gaze. Astfel, Petrom spune că nu va platăti această contribuţie de solidaritate pentru 2022.

Regulamentul UE 1854/2022, care a introdus o contribuţie de solidaritate cu caracter temporar, a fost transpus în legislaţia românească prin Ordonanţă de Urgenta a Guvernului nr. 186 publicatăîn data de 29 decembrie 2022.

În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 şi a prevederilor acestei ordonanţe de urgenţă, ne aşteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului.

Pentru primele 9 luni ale anului 2022, OMV Petrom a achitat deja către Bugetul de Stat al României redevenţe, impozite suplimentare şi alte contribuţii specifice industriei de aproximativ 5,2 mld lei, la care se adaugă aproximativ 1,6 mld lei impozit pe profit. În total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezintă aproximativ 60% din profitul brut înainte de impozitare şi au crescut de peste 6 ori fata de aceeaşi perioada a anului precedent. Rezultatele financiare preliminare aferente anului 2022 şi trimestrului IV 2022 vor fi publicate pe 2 februarie 2023″, potrivit comunicatului transmis de OMV Petrom.

OMV Petrom se află într-un conflict deschis cu autorităţile fiscale din România, în urma anunţului companiei că nu va plăti contribuţia de solidaritate, motivând că veniturile din extracţia hidrocarburilor şi rafinare nu depăşesc 75% din cifra de afaceri, condiţie prevăzută atât în regulamentul european, cât şi în Ordonanţa prin care acesta a fost implementat în legislaţia autohtonă.

Încarcă mai mult
Load More In Economie
Comments are closed.

Vezi Și

CCE a finalizat un parc fotovoltaic de 40 MW lângă Arad, investiție de peste 35 de milioane de euro, ministrul Burduja: ”Facturile românilor vor scădea”

Facebook 5 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Compania CCE a finalizat un parc fot…