Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a participat joi la conferinţa de presă organizată de Ambasada Suediei la Bucureşti cu prilejul preluării Preşedinţiei Consiliului UE. Oficialul român a declarat că aderarea la spațiul Schengen este o prioritate majoră pentru România și că în acest demers „contează pe susţinerea Preşedinţiei suedeze”, informează Agerpres.
Aderarea la Schengen este o prioritate majoră pentru România, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, menţionând că ţara noastră contează pe sprijinul în acest dosar, în calitate de mediator, al Suediei care a preluat la 1 ianuarie Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.
Şeful diplomaţiei române a amintit, în conferinţa de presă organizată de Ambasada Suediei la Bucureşti cu prilejul preluării Preşedinţiei Consiliului UE, maniera în care ţara noastră a gestionat situaţia creată de războiul din Ucraina, arătând că România a fost un „gardian de facto al securităţii UE”.
Referitor la votul împotriva aderării la spaţiul Schengen, de la Consiliul JAI din 8 decembrie, Aurescu a afirmat „României i-au fost nedrept negate aşteptările sale legitime”.
„Contăm pe susţinerea Preşedinţiei suedeze„, a spus el, arătând că ţara noastră se află în „cea mai favorabilă poziţie de până acum”. „Nu o luăm de la zero, ci construim pe tot ce am obţinut până acum„, a completat Bogdan Aurescu.
La rândul său, ambasadoarea Suediei la Bucureşti, Therese Hyden, a punctat că „dosarul Schengen va fi pe agenda unei reuniuni oficiale, atunci când condiţiile vor fi propice„, anume când Austria îşi va schimba poziţia privind România, iar Olanda îşi va schimba poziţia privind Bulgaria.
„Am preluat acest dosar important de la Preşedinţia cehă şi vom lucra intens„, a completat diplomatul. „Este prea devreme să ne pronunţăm când se va încheia acest proces„, a menţionat Therese Hyden, în ceea ce priveşte un orizont de timp.
Ministrul Aurescu a precizat că, în acest moment, există un dialog cu partea austriacă, pentru a crea „premisele pentru un context favorabil”. „Nu trebuie să creăm aşteptări grăbite„, a evidenţiat el.
În intervenția sa, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a exprimat sprijinul României pentru programul Președinției suedeze a Consiliului UE, care se axează pe consolidarea securității și a unității în UE, întărirea rezilienței Uniunii prin gestionarea efectelor crizei din Ucraina și relansarea creșterii economice, gestionarea și avansarea tranziției verzi și digitale, precum și pe promovarea valorilor democratice și a statului de drept. Ministrul afacerilor externe a accentuat importanța avansării agendei europene printr-o abordare consensuală, orientată spre întărirea unității şi rezilienței europene, precum și bazată pe solidaritate.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a abordat prioritar în intervenția sa subiectul extinderii spațiului Schengen, accentuând importanța concretă a solidarității tuturor statelor membre UE și în acest dosar. A amintit, în acest context, contribuția substanțială a țării noastre la eforturile de gestionare a crizei generate de războiul din Ucraina, care au reliefat, încă o dată, atât capacitatea, cât și voința României de a răspunde eficient provocărilor majore, precum și faptul că România este un partener de încredere. Ministrul Aurescu a accentuat că România a acționat, de altfel, permanent ca un astfel de partener de încredere, contribuind constructiv și substanțial la toate discuțiile la nivel european pentru consolidarea zonei Schengen. În același timp, a punctat faptul că extinderea spațiului Schengen constituie o parte a procesului de consolidare europeană, această extindere trebuind să fie un proces predictibil bazat pe criterii obiective. De asemenea, a reiterat faptul că adoptarea unei decizii pozitive este esențială pentru construirea unei Uniunii prospere și mai sigure.
Ministrul Aurescu a subliniat că România este și va fi și în continuare parte a soluției la provocările securitare la adresa UE. Totodată, a arătat că România va continua în ritm susținut demersurile pentru atingerea obiectivului aderării la Schengen, evocând inclusiv rezultatele pozitive ale misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene, și a reamintit faptul că demersurile României nu pornesc de la zero, ci construiesc pe tot ceea ce a fost deja obținut – sprijinul ferm și activ al tuturor statelor membre (cu o singură excepție), al Comisiei Europene și al Parlamentului European.
Totodată, ministrul afacerilor externe a accentuat că România va avea o cooperare strânsă cu Președinția suedeză a Consiliului UE și a mulțumit pentru sprijinul activ al acesteia, care tratează în mod prioritar demersurile vizând obținerea unei decizii pozitive privind aderarea la spațiul Schengen cât mai curând posibil, astfel cum a fost reconfirmat prin asigurările date de șeful diplomației suedeze, cel mai recent, în discuția telefonică din 11 ianuarie 2023 cu omologul român (https://www.mae.ro/node/60702), ocazie cu care cei doi miniștri, român și suedez, au convenit să rămână în contact strâns, telefonic, dar și direct, în marja unor reuniuni internaționale, de exemplu în marja viitorului Consiliu Afaceri Externe din 23 ianuarie.