Într-o intervenție la postul de televiziune Antena 3, deputatul PNL, Pavel Popescu, ca o replică dată avocatului poporului, Renate Weber, a declarat că dacă ar fi după el, ar închide mii de site-uri. Pentru că desigur, așa cum a declarat și președintele Klaus Iohannis, ”este inacceptabil, noi trăim într-o societate liberă…”, da, se vede, trăim într-o societate atât de liberă, încât drepturile și libertățile individuale ale cetățenilor sunt încălcate, unde libertatea de exprimare a presei conform Constituției este flagrant și abuziv încălcată zi de zi, dar altfel, trăim din colțul pupitrului prezidențial, într-o ”societate liberă”.
CONSTITUTIA ROMANIEI
Articolul 30, paragrafele 1 si 2.
(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisă.
Dar ce a declarat avocatul ppoporului, Renate Weber vizavi de site-urile închise în ultima perioadă:
Avocatul Poporului (AP) isi exprima ingrijorarea privind restrangerea libertatii de exprimare si solicita Grupului de Comunicare Strategica (GCS) clarificari referitoare la inchiderea mai multor site-uri.
”În perioada care a urmat instituirii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, Avocatul Poporului a luat act despre solicitarile adresate Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) de catre Ministerul Afacerilor Interne, la propunerea GCS, in sensul inchiderii mai multor site-uri despre care s-a apreciat ca difuzeaza stiri false cu privire la evolutia epidemiei de SARS-CoV-2, cu potential a crea panica in randul populatiei”, mentioneaza AP intr-un comunicat de presa.
”Ministerul Afacerilor Interne ne-a informat cu privire la modalitatea concreta prin care sunt analizate sesizarile cu privire la continutul acestora si cu privire la masurile care se iau in acest sens.” Avocatul Poporului precizeaza ca nici decretul privind instituirea starii de urgenta, nici cel privind prelungirea acestei masuri nu mentioneaza libertatea de exprimare intre drepturile al caror exercitiu urmeaza sa fie restrictionat in aceasta perioada”, afirma AP.
AP solicita GCS lamuriri privind: procedura de sesizare si cea prin care se monitorizeaza aparitia stirilor false in contextul actualei crize cauzate de epidemia de SARS-CoV-2; din ce perspectiva sunt analizate știrile în legătură cu care exista suspiciuni in ceea ce priveste autenticitatea, credibilitatea surselor, dar si a celor fara fundament stiintific; cum se realizeaza analiza.
Avocatul Poporului mai vrea sa stie daca exista la nivelul Grupului intentia identificarii si dezvoltarii altor modalitati de avertizare a populatiei cu privire la stirile false, daca exista un plan in acest sens.
Potrivit sursei citate, clarificarile se impun si in contextul in care Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa si-a exprimat la sfarsitul lunii martie ingrijorarea in legatura cu Decretul privind instituirea starii de urgenta, importanta liberei circulatii a informatiilor si a dreptului presei de a relata despre pandemie si despre politicile guvernamentale.