Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunță, că efectivele de porci din România sunt tot mai mici. Înmulţirea ”cazurilor” de pestă porcină africană a dus la dispariţia a zeci de mii de suine, respectiv la închiderea multor ferme.
Autorităţile sanitar-veterinare din judeţul Arad au dublat controalele rutiere pentru prevenirea transportului de porci în condiţiile confirmării unui focar de pestă porcină africană la o fermă din Timiş. Aproape 40.000 de porci, aparţinând societăţii Smithfield (SMF) România, fermă din localitatea Parţa, judeţul Timiş, vor fi sacrificaţi şi incineraţi. De asemenea, a fost sistat comerţul cu porci în zona afectată.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a mers în mijlocul fermierilor la primul târg de agricultură dedicat fermei de familie. Daea a atras atenţia că efectivele de porci din România sunt tot mai mici şi că fermele se închid pe măsură ce apar noi cazuri pozitive de pestă porcină.
”În România, nu putem să scăpăm de ea. Din nefericire, ne-a costat, ne costă și ne va costa acest virus. Pe de o parte se reduc efectivele de animale.
Noi la Ministerul Agriculturii după 3 ani de zile de așteptare, iată că am dat drumul la la actele normative care se susține reproducția.
Tot timpul sub presiunea și sub teama aceasta, ceea se întâmplă în momentul în care nu avem leac pentru acest virus. Apar aceste reduceri de efective și te îndrepți spre alte surse de asigurare a hranei populației”, a explicat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic.