Lovitură, bătaie de joc și sfidare pentru pensionari. Informaţia momentului venită dinspre coaliţia de guvernare. Potrivit unor surse, creşterea pensiilor ar putea avea loc în două etape, în loc de majorarea unică de cel puţin 10% de la 1 ianuarie, care era vehiculată până acum.
Bomba momentului: majorarea pensiilor anul viitor ar putea fi făcută în două etape. Liderii Coaliției iau în calcul majorarea pensiilor cu rata inflației de anul trecut – adică 6% din ianuarie, și 5% în martie. Asadar, majorarea va fi de 11%.
Liderul PSD Marcel Ciolacu nu a exclus posibilitatea ca majorarea pensiilor să se facă în două etape anul viitor. Prima creștere ar urma să aibă loc în luna ianuarie. Se va ține cont de ce spune legea, respectiv de faptul că trebuie să fie indexate pensiile cu rata inflației. Asta înseamnă o majorare de 6%.
Dacă punctul de pensie ar crește cu 6%, atunci pensionarii ar primi în plus aproximativ 95 de lei.
A doua majorare ar urma să aibă loc în luna martie sau cel mai probabil în vară, la rectificarea bugetară. Practic, sunt două scenarii. Atunci pensionarii ar urma să primească diferența de 5% până la procentul de 11%. Asta le-ar mai aduce în plus aproximativ 80 de lei.
Este informaţia momentului venită dinspre coaliţia de guvernare. Potrivit unor surse, creşterea pensiilor ar putea avea loc în două etape, în loc de majorarea unică de cel puţin 10% de la 1 ianuarie, care era vehiculată până acum.
Răsturnare completă de situaţie privind creşterea pensiilor!
Pensiile ar putea creşte în două etape, în ianuarie şi apoi în aprilie 2023.
Mult aşteptata creştere a veniturilor pensionarilor de la 1 ianuarie ar putea fi transformată într-o majorare în două etape.
Astfel, unul dintre scenariile ce ar putea deveni realitate de anul viitor ar prevede creşterea prevăzută de lege, de la 1 ianuarie 2023, care ar trebui să acopere majorarea inflaţiei pentru 2021, plus creşterea economică. Am vorbi aşadar despre o creştere de circa 6%.
A doua etapă, care ar acoperi creşterea promisă de până la 10%, ar urma să vină în luna aprilie 2023.
Marcel Ciolacu: ”Este o abordare și asta”.
Pe acest subiect a oferit câteva detalii şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, invitat marţi, 12 octombrie, la podcastul ”România lui Cristache”.
”Minimum, minimum de la care pornim ar fi legea, pentru că trebuie să respectăm legile. Este rata inflației, dar se pune de cu un an înainte. Construcția bugetului o faci într-un an în curs, nu ai anul fiscal închis.
Este o abordare și asta, să aplici legea, și pe urmă, când închizi anul fiscal în februarie, cel târziu în martie, să vii cu diferența.
10% este un minim de la care plecăm cu creșterea. Legal trebuie peste 5,2%, rata inflației de anul trecut. Vom lua decizia cea mai sustenabilă (…)
Ideea de la care plecăm este că un pensionar nu poate trăi cu 1.000 sau 1.500 de lei pensie. Acum când vii cu un procent se aplică bazei. Vom veni și vom mări procentul de mărire al pensiilor doar pe partea de contribuții. Adică cât ai contribuit la fondul de pensii, acolo ți se apică mărirea.
E posibil și să avem un ajutor de tip ”One Offer” (n.r. – ofertă unică). Am cerut Ministrului Muncii și al Finanțelor să se vină o statistică clară pe venituri pe familie.”, a explicat liderul PSD, Marcel Ciolacu.
Marius Budăi, mesaj pentru pensionari: Spun sigur că va fi minim 10% de la începutul anului 2023
Tot săptămâna aceasta, pe fondul protestelor organizate de federaţiile de pensionari în întreaga ţară, ministrul Muncii, Marius Budăi, le-a promis bătrânilor din România că pensiile vor creşte cu cel puţin 10% de la 1 ianuarie.
”Noi (n.r. – PSD) am spus că propunem o măsură de cel puțin 10%, bazată pe aceste cifre, astfel încât ceea ce gândim pe anul următor să fie un sprijin în mediul de afaceri și a categoriilor vulnerabile. Nu vreau să vorbesc mai sus despre această cifră, sub nicio formă.
Nu aș vrea să dau vreo speranță seniorilor României, bunicilor și părinților noștri, pe care să nu o putem îndeplini. Spun sigur că va fi minim 10% de la începutul anului 2023″, a precizat ministrul Muncii.