E oficial, în plină criză economică, impozitele pentru clădirile rezidenţiale vor creşte de anul viitor. În unele cazuri, majorarea va fi de 50%. Proiectul a trecut de Senat, dar mai poate suferi modificări în Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
Plenul Senatul a votat, miercuri, OG 16/2022 pentru modificarea Codului fiscal, prin care grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată cu până la 50%, dar marja în care se pot stabili impozitele locale pe teren şi imobile a rămas aceeaşi, 0,08 – 0,2. Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale a fost votat cu 67 de voturi pentru, 37 de voturi împotrivă şi o abţinere. Senatul este primă Cameră sesizată, proiectul mergând la Camera Deputaţilor pentru votul final.
Senatul a amendat, miercuri, Ordonanţa Guvernului 16/2022 pentru modificarea Codului fiscal, prin care grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată cu până la 50%, dar marja în care se pot stabili impozitele locale pe teren şi imobile a rămas aceeaşi, 0,08 – 0,2%.
Au fost înregistrate 67 de voturi ”pentru”, 37 ”împotrivă” şi o abţinere.
Senatorii USR şi AUR s-au pronunţat împotriva ordonanţei amendate, pentru actul normativ votând PNL, PSD şi UDMR.
Ordonanţa va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Noua modalitate de impozitare pe proprietate ar putea duce la creșteri de 50% dar și mai mari ale impozitului pe locuință, spune Adrian Vascu, vicepreședintele Asociației Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR).
În iulie, Guvernul a decis să modifice impozitarea proprietăților începând cu 1 ianuarie 2023. Astfel, Executivul a decis că se va trece de la impozitul în funcție de zonă și materialele de construcție folosite la impozitul pe valoarea proprietății stabilită în funcție de grila notarială. Proiectul a fost adoptat de Guvern și acum este în dezbatere în Parlament, unde pot fi aduse modificări.
Cu toate acestea, la un loc, notarii, evaluatorii autorizați și primarii au avertizat în ultimele luni că măsura va duce la un blocaj și la imposibilitatea ca autoritățile locale să calculeze și să colecteze impozitele locale.
Așadar, acum, autoritățile vor să renunțe la calcularea impozitelor după grila notarială. Astfel, Ministerul Finanțelor a pregătit un nou mecanism, astfel încât impozitarea locuințelor să se facă după algoritmul folosit și astăzi, dar la valori majorate cu circa 50%, după cum scria profit.ro. Acest amendament era semnat chiar de Ministerul Finanțelor.
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, ulterior, că decizia privind creşterea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale a fost una luată în coaliție, precizând că varianta privind stabilirea impozitelor după grilele notariale a fost amânată după ce autorităţile locale au atenţionat că ar fi imposibil de realizat până la finalul anului 2022.