Medicul Alexandru Rafila susține că un antiviral folosit pentru pacienții cu Ebola ar putea fi eficient și în cazul coronavirusului, acesta susține că un medicament eficient împotriva coronavirusului ar putea fi gata la toamnă.
Concret, până cel târziu în toamnă ar putea apărea pe piață primul medicament capabil să pună capăt uneia dintre cele mai mari amenințări din istoria omenirii. Cel puțin așa susține Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și unul dintre specialiștii implicați activ în lupta cu agentul patogen denumit științific COVID-19.
În sprijinul afirmațiilor sale, acesta invocă rezultatele preliminare ale studiului cu Remdesivir, un antiviral conceput inițial pentru tratarea pacienților cu Ebola. Din 125 de persoane aflate în stare critică într-un spital din Chicago, doar doi și-au pierdut viața în urma administrării acestui medicament. În cazul celorlalți s-au constatat îmbunătățiri semnificative, majoritatea fiind externați după o săptămână de tratament.
Totodată, potrivit profesorului Rafila, 4.000 de persoane din toate colțurile lumii au fost tratați cu Remdesivir, iar în zilele următoarea vor fi făcute publice rezultatele pentru încă 400 de bolnavi COVID-19 cărora li s-a administrat acest antiviral. În cazul în care rezultatele vor fi la fel de bune, putem vorbi despre un motiv întemeiat pentru ca medicamentul să primească autorizație pe teritoriul SUA, precum și al altor state afectate. Un tratament eficient folosit la scară largă ar putea duce automat la mult așteptata relaxare a măsurilor de distanțare socială.
”Acesta ar fi primul produs autorizat care acţionează asupra virusului, practic împiedică replicarea virală. Ar fi primul medicament etiologic şi faptul că din cei 125 de pacienţi cu forme grave care au fost trataţi evoluţia a fost favorabilă şi chiar rapid favorabilă, după câteva zile de terapie pacienţii au putut fi mutaţi din secţiile de terapie intensivă şi după încă câteva zile au putut fi externaţi, oferă o speranţă extrem de puternică.
Atunci când ai un medicament care tratează cauza bolii şi rezultatele sunt rapid observabile, speranţa este că putem avea până în toamnă un tratament care să împiedice aceste forme care proavoacă un număr mare de decese, mai ales în rândul categoriilor la risc.
Ar trebui să ne apropiem de o situaţie în care activitatea socială, activitatea economică să se apropie de normal, mai ales că, în cursul sezonului rece, cum se întâmplă de obicei la infecţiile virale cu transmitere respiratorie există o creştere a numprului de cazuri şi atunci putrem fi mai bine pregătiţi pentru un eventual noul val care ar putea să fie înregistrat spre sfârşitul acestui an.
Am făcut o aplicaţie prin intermediul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru ca ţara noastră să fie inclusă în cadrul unui studiu care include 27 de ţări. El presupune administrarea acestui medicament în paralel cu cele care sunt introduse în protocoalele terapeutice naţionale.
Sperăm să obţinem cât mai repede aprobarea de la Agenţia Naţională a Medicamentului, care trebuie să avizeze protocolul propus de către OMS şi, într-un timp cât mai scurt, eu sper o săptămână, maximum două, să putem încheia aplicaţia, iar pacienţii din România să poată beneficia de acest medicament. Pe de altă parte, există şi o altă posibilitate, în perioada imediat următoare, care se referă la studii organizate chiar de compania producătoare”, a declarat Alexandru Rafila