Premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, fac o vizită în Japonia, unde vor avea mai multe întâlniri oficiale şi vor participa la funeraliile de stat ale fostului premier nipon Shinzo Abe.
Potrivit programului anunţat de Guvern, Nicolae Ciucă are programată, luni, o întrevedere cu delegaţia Ligii parlamentare de prietenie Japonia-România, condusă de preşedintele Ichiro Aisawa, şi vizitarea sediului Dietei Japoniei. La aceasta va participa şi Marcel Ciolacu.
Ulterior, premierul Ciucă are o întrevedere bilaterală cu delegaţia Guvernului Japoniei, condusă de prim-ministrul nipon, Fumio Kishida, la Palatul Akasaka.
Premierul Nicolae Ciucă se va afla în Japonia de luni până miercuri, pentru a participa la funeraliile de stat ale fostului premier nipon Shinzo Abe, care ”a contribuit decisiv la începerea demersurilor necesare ridicării relaţiilor bilaterale dintre România şi Japonia la nivelul unui Parteneriat Strategic, în contextul vizitei istorice pe care a efectuat-o la Bucureşti în 2018, fiind primul premier nipon care a vizitat România”, a transmis Executivul.
”Japonia este unul dintre principalii parteneri din Asia ai României, atât în plan politic, cât şi în plan economic, şi există toate premisele pentru a transforma această îndelungă relaţie bilaterală, de peste un secol, într-o relaţie privilegiată la nivel de parteneriat strategic. Ne dorim ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil, fiind un act politic oportun mai ales în contextul internaţional actual, dar şi un mod de a concretiza viziunea remarcabilă a fostului premier Shinzo Abe în materie de politică internaţională”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.
În aceeaşi perioadă se află în Japonia şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. Luni, preşedintele Camerei Deputaţilor va avea o întâlnire cu Fumio Kishida, prim-ministrul Japoniei, şi cu preşedintele Parlamentului Estoniei, Jüri Ratas.
Programul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, include şi o întrevedere cu preşedintele Parlamentului Regatului Danemarcei, Henrik Dam Kristensen, care va avea loc marţi. În aceeaşi zi, după ceremonia funerară de stat a fostului prim-ministru al Japoniei, delegaţia română va fi prezentă la Casa de oaspeţi a premierului Japoniei, pentru Greeting Occasion, unde vor fi întâmpinaţi de prim-ministrul Japoniei, Kishida Fumio, ministrul Afacerilor Externe japonez, Hayashi Yoshimasa, şi doamna Akie Abe, văduva fostului prim-ministru Shinzo Abe. Vizita oficială va continua miercuri, cu întâlnirea dintre reprezentanţii delegaţiei române şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Dieta Japoniei, Hosoda Hiroyuki. Aceasta va fi urmată de întrevederi cu prim-ministrul Republicii Coreea, Han Duck-soo, şi cu preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Slovenia, Urška Klakočar Zupančič.
În cadrul vizitei din Japonia, Marcel Ciolacu a anunțat că propune ca una din viitoarele stații de metrou, de lângă București, să poarte numele fostului premier Shinzo Abe.
În urma vizitei în Japonia, președintele Camerei Deputaților, șeful PSD Marcel Ciolacu i-a transmis noului premier nipon, Fumio Kishida, că dorește numirea uneia dintre viitoarele stații de metrou către Otopeni să poarte numele fostului prim-ministru al Japoniei, Shinzo Abe, asasinat în urmă cu câteva luni.
De asemenea, șeful Camerei Deputaților a precizat că ”România și Japonia au datoria să continue toate proiectele începute atât pe plan politic, cât și economic”.
”Cel mai important obiectiv este să reușim să accelerăm formalizarea Parteneriatului Strategic dintre țările noastre, un parteneriat solid care să fie fundamentat pe patru direcții principale: politic, de securitate, economic și cultural-științific”, a mai transmis Ciolacu, arătând că este convins că acest parteneriat ”va consolida direcția României de a fi un partener puternic și credibil al Japoniei, atât în avansarea relațiilor bilaterale, cât și în ceea ce privește legăturile sale cu NATO și Uniunea Europeană”.
Liderul social-democrat a salutat mesajul de unitate al premierului Kishida, ”în ceea ce privește necesitatea ca statele democratice care împărtășesc valori și viziuni comune să acționeze pe o singură voce pe plan internațional pentru a da o replică puternică și fermă tuturor celor care îndrăznesc să nesocotească pacea, democrația și libertatea”.
România vrea parteneriat strategic cu Japonia.
Premierul Nicolae Ciucă și șeful Camerei Deputaților efectuează o vizită oficială în Japonia, cu ocazia funeraliilor de stat, organizate în memoria fostului prim-ministru Shinzo Abe.
La întâlnire, premierul Nicolae Ciucă i-a transmis omologului nipon că România vrea să aprofundeze relațiile cu Japonia, pentru a fi dezvoltat un parteneriat strategic, mai ales că statul asiatic și Bucureștiul au schimburi importante.
”România este profund angajată să dezvolte relațiile cu Japonia la nivelul Parteneriatului Strategic, simbol al recunoașterii legăturii speciale dintre țările noastre, precum și al potențialului semnificativ de dezvoltare bilaterală. Suntem pregătiți să convenim asupra momentului cel mai potrivit pentru semnarea Acordului de Parteneriat Strategic, odată ce documentul va fi finalizat”, a subliniat șeful Executivului român.
Totodată, premierul a menționat că Japonia este între principalii parteneri ai României în Asia, atât politic, cât și economic, și a apreciat contribuția valoroasă la tranziția și modernizarea țării noastre în ultimii 30 de ani.
Cel mai longeviv premier al Japoniei, asasinat în urma unor deficiențe de securitate.
Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit, vineri, 8 iulie, la 67 de ani, după ce a fost împuşcat în spate de un bărbat în timp ce ţinea un discurs electoral. Atacatorul, un bărbat, în vârstă de 41 de ani, a folosit un pistol artizanal confecţionat din ţevi de oţel şi un dispozitiv electric de tras.
Potrivit specialiştilor japonezi şi internaţionali, eşecul de a-l proteja pe fostul premier japonez de cea de-a doua serie de împuşcături este rezultatul unor deficienţe în securitatea lui Abe.
Astfel, potrivit mai multor specialiști în securitate, care au analizat filmările, gărzile de corp l-ar fi putut salva pe fostul premier Shinzo Abe dacă l-ar fi protejat potrivit regulilor de securitate sau l-ar fi îndepărtat de zona unde a avut loc atacul în cele 2,5 secunde dintre prima împuşcătură şi cea de-a doua.
Nicolae Ciucă Premierul României: ”Premierul Shinzo Abe a fost primul premier nipon care a vizitat țara noastră în anul 2018 și împreună cu președintele României, domnul Klaus Iohannis au decis să ridice nivelul relațiilor bilaterale prin asumarea unui parteneriat strategic între Japonia și România.”
Japonia este unul dintre principalii parteneri economici ai României. Anul trecut, am exportat mărfuri, în mare parte produse alimentare, țigări, echipamente electrice și textile, în valoare totală de 465 de milioane de dolari. Importurile au avut o valoare mai mică, de 426 de milioane de dolari, conform INS. Am importat autoturisme, componente auto și aparatură electrică.
Legăturile economice și diplomatice cu Japonia au fost marcate și de stângăcii. În 2010, Guvernul a primit un împrumut de peste 300 de milioane de euro din partea Japoniei pentru linia de metrou de la Băneasa până la Aeroport. Acordul a fost prelungit, iar investiţia este sistată.
Vizita fostului premier japonez, din 2018, a fost marcată de o gafă diplomatică uriașă. Oficialul urma să fie primit de omologul său de atunci, Mihai Tudose. Acesta își dăduse demisia, însă, cu o seară înainte, așa că pentru a-și umple timpul înainte de întâlnirea cu președintele, oficialul japonez a vizitat Muzeul Satului.
Poate tocmai de aceea, liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat luni că una dintre stațiile viitoarei magistrale de metrou spre aeroport se va numi Shinzo Abe, în onoarea fostului premier nipon.