Ministrul ”liberal” și incompetent al Energiei, Virgil Popescu, susține că Guvernul nu a scăzut nivelul la 255 de kwh pentru care prețul final la energie electrică să fie de 0,8 lei.kwh, de la 300, ci este reducerea voluntară a fiecărui consumator a ceea ce s-a stabilit la Bruxelles.
”Nu e scădere de la 300 la 255 kw. Este o aplicare voluntară a ceea ce s-a hotărât, practic, la Bruxelles, în momentul de față”, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu.
El precizează că în plafonul 0-255 kwh intră 7,2 milioane de români, iar în plafonul 0-300 kwh intră 7,6 milioane de români.
”Deci vorbim de 98% din cei care se încadrau. (…) A fost o decizie luată nu de minister, ci în coaliție. Deci 15% din 300 kw reprezintă exact 255”, încheie ministrul Energiei.
Inițial, ministrul Energiei a spus că este o ”încercare de stimulare pentru a face populația să facă economie”.
Potrivit ordonanței, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv, de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh.
Virgil Popescu, ministrul ”liberal” și incompetent al Energiei, a anunțat joi, la finalul şedinţei de guvern, că schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei a fost extinsă până la 31 august 2023. Potrivit variantei finale a OUG, plafonul până la care guvernul acordă compensări pentru energia electrică scade de la 300 kWh/lună, la 255 kWh.
Ministrul Virgil Popescu spune că, prin măsurile propuse, clienţii casnici al căror consum mediu lunar este între 100,01 şi 300 kWh sunt încurajaţi să facă economie.
”În această seară am aprobat modificările la Ordonanţa 27. Practic, se extinde perioada de aplicabilitate a Ordonanţei 27. De la 1 septembrie anul acesta, practic de astăzi, până în data de 31 august a anului viitor. Schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei şi a mediului economic se extinde de la 1 aprilie 2022 la 31 august 2023. Plafoanele de consum pentru populaţie rămân aceleaşi, între 0 – 100 KWh consum, preţul este de 68 de bani/kW – practic, acest tarif pentru populaţia care consumă foarte puţin kilowaţi. Între 0 – 300 kilowaţi, aici este o uşoară schimbare. În interiorul aceluiaşi plafon, încercăm să stimulăm populaţia să facă o economie. Preţul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kilowaţi din acest plafon; diferenţa între 255 şi 300 – la preţul din contract”, a declarat Virgil Popescu joi, la finalul şedinţei de guvern în care a fost aprobată Ordonanţa de modificare şi completare a OUG 27/2022.
El a menţionat că pentru mediul economic şi instituţiile publice, preţul final va rămâne de 1 leu/kWh.
”Spitalele, fie că sunt publice, fie că sunt private, educaţia, fie că este publică, fie că este privată, furnizorii de servicii sociale, fie că sunt publici, fie că sunt privaţi – un leu pe kilowatt pentru întreaga cantitate de energie electrică consumată. Ceilalţi, IMM-urile, industria alimentară, celelalte instituţii publice – 85% din cantitatea consumată, tocmai pentru a încerca să îi stimulăm şi să economisească mai multă energie electrică”, a spus el.
În ceea ce priveşte gazele naturale, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 august 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici.
”La gaze naturale, 31 de bani – rămâne acelaşi preţ pentru populaţie, pentru kilowatt-ul de gaz natural consumat. Ceea ce poate nu a fost până acum exemplificat, nu a fost spus: în iarna trecută, populaţia avea un plafon de consum, în iarna aceasta nu mai există acest plafon de consum, n-am văzut până acum. Poate că nici noi nu am exemplificat. Deci, nu vorbim de plafon de consum pentru gaze, deci nu vorbim de o problemă în faptul că nu ne încadrăm într-un anumit plafon de consum. De altfel, la gaze naturale, pentru populaţie, preţul este reglementat, producătorii au obligaţia să vândă gazul natural furnizorilor de clienţi casnici cu 150 de lei pe megawatt şi, de asemenea, este plafonat şi este reglementat şi pentru producţia de energie termică la acelaşi preţ pentru CET-uri”, a mai spus ministrul.
În cazul clienţilor noncasnici se menţine prevederea conform căreia preţul final facturat va fi de maximum 0,37 lei/kWh, pentru cei care consumă până în 50.000 de megawaţi anual.
Ministrul a menţionat că se introduce în ordonanţă şi o modalitate de a încuraja furnizorii „să îşi caute energie mai ieftină şi să nu aştepte ca statul să deconteze” orice sumă.
”Practic, uitându-ne împreună cu OPCOM şi cu ANRE, cu Ministerul de Finanţe – absolut toţi din piaţă – şi să vedem exact preţurile medii ale tranzacţiilor, s-a stabilit un plafon maxim de decontare de către bugetul de stat al megawatt-ului de energie electrică la 1.300 de lei. Practic, tot ce este peste 1.300 de lei, dacă furnizorul nu este suficient de competitiv să-şi caute energie şi crede că i se poate deconta absolut orice cantitate, nu va mai beneficia de orice preţ, de bani de la bugetul de stat”, a explicat Virgil Popescu.
Ordonanța privind plafonarea și compensarea prețurilor din energie a fost adoptată de Guvern, măsurile fiind prelungite până pe 31 august 2023. Potrivit variantei finale a OUG, plafonul până la care guvernul acordă compensări pentru energia electrică scade de la 300 kWh/lună, la 255 kWh.
De asemenea, statul va compensa doar 85% din consumul companiilor mici și mijlocii la un preț de 1 leu/kWh, iar producătorii, traderii și furnizorii vor plăti o taxă de solidaritate începând cu 1 septembrie.
Pentru consumatorii casnici, prețurile plafonate rămân aceleași ca în ordonanța adoptată în luna martie a acestui an.
Plafonarea preţului la energia electrică se va aplica în cazul consumatorilor casnici, până la 31 august 2023, pentru un consum de până la 255 kWh pe lună, conform proiectului de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022, publicat pe site-ul Ministerului Energiei.
După mai bine de șase ore de dezbateri în Guvern pe textul Ordonanței de urgență pe energie, actul normativ a fost pus în dezbatere publică. Sunt schimbări care îi vizează pe toți românii.
Cât vor fi ajutoarele pentru facturile la energie electrică, în cazul persoanelor fizice:
– consum lunar până în 100 kWh – 0,68 lei/kWh, TVA inclus
– consum lunar între 100 și 255 kwh – 0,80 lei/ kWh TVA inclus
– consum lunar peste 255 kWh – prețul de pe piață, din contract
Cât vor fi ajutoarele pentru facturile la energie electrică:
– companii (IMM-uri)
preţ plafonat la 1 leu/kWh, TVA inclus
doar 85% din factură (consum) este calculată cu preţ plafonat
15% din factură la preţ întreg
– instituţii publice/ministere
preţ plafonat la 1 leu/kWh, TVA inclus
Doar 85% din factură (consum) este calculată cu preţ plafonat
15% din factură la preţ întreg
– şcoli, spitale, centre pentru vârtnici, copii
preţ plafonat la 1 leu/kWh, TVA inclus
toată factura este calculată la preţ plafonat
Cât vor fi ajutoarele pentru facturile la gaz:
– casnic: 0,31 lei/kWh, fără limită de consum
– non-casnic (imm-uri, instituţii publice etc.) – 0,37 lei/kWh (până în 50.000 MWh pe an)
Surprizele din Ordonanța pe Energie:
– producătorii de gaz, care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, au obligaţia să vândă cu 150 de lei MWh către furnizorii clienţilor casnici cantităţi necesare de gaze naturale din activitatea de producţie internă
– producătorii de gaz, care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, au obligaţia să vândă cu 150 de lei MWh către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către
– producătorii de energie termică, după caz, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice
– furnizorii de gaze, obligaţi să facă stocuri de 30%
– vânzarea succesivă a unor cantităţi de energie către traderi cu scopul vădit de a mări preţul se sancţionează cu amendă de 5% din cifra de afaceri
– valoarea maximă a preţului ponderat al energiei electrice, la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat este de 1.300 de lei/MWh
Cum vor fi impozitaţi producătorii, traderii şi furnizorii de energie electrică:
– producători
ce depăşeşte 450 de lei/MWh va fi impozitat cu 100%
banii se vor duce într-un cont deschis la ministerul de finanţe
care se va numi „fond de tranziţie energetică”
– traderi/ furnizori/producători care fac trading
se ia în calcul costul de achiziţie/producţie + 2%
ce depăşeşte se impozitează cu 100%