Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, dă asigurări că greierele, lăcusta și viermele de făină nu vor înlocui alimentele de bază cu care am fost crescuți și obișnuiți până acum.
În contextul în care Comisia Europeană a aprobat cele trei insecte pentru a fi consumate și de români și mai multe produse de acest tip au ajuns deja în România, Petre Daea spune că nu se pune problema ca românii să fie nevoiți să renunțe la alimentele cu care au fost crescuți.
Întrebat dacă aceasta e direcția în ceea ce privește alimentația, Petre Daea a negat vehement acest lucru.
”Sigur că putem interpreta în fel și chip. Trebuie să ne gândim că românii care se uită la televizor se închină de multe ori și își spun ”Doamne, unde am ajuns”. Căutăm greierii pe care îi strigam sau îi vedeam într-un loc sau altul. Căutăm lăcuste care în norul pe care îl prind în zborul lor se așază pe culturi și mănâncă ce găsesc și acum iată că sunt soluția salvatoare pentru hrană. Nu, nu există lucrul acesta. Soluția salvatoare pentru noi este și va rămâne lucratul pământului, rodul acestuia, prin ceea ce știm fiecare dintre noi, cultivându-l și folosindu-l apoi pentru hrană.
Direcția e să cultivăm terenuri, să creștem animale, să păstrăm tradițiile, să mâncăm ce am mâncat dintotdeauna și să lăsăm greierii acolo unde sunt ei, nu să-i punem pe farfurie. Când vezi o insectă că se așază pe haina ta, o arunci. Nu e vorba de a mă opune cuiva. E vorba de a înțelege ce suntem noi, ca oameni, și să ne respectăm”, a declarat Petre Daea.
Bogdan Chirieac: ”Ce părere aveți de modificarea genetică a unor plante ca să se apere singure de insecte, așa cum se întâmplă în SUA acum?”
Petre Daea: ”Da, corect, că biotehnologia folosită de țările avansate nu e o nouătate și nu a fost nici pentru noi. Noi am cultivat pe suprafețe destul de apreciabile soia modificată genetic. Dar e cu totul diferit față de ceea ce gândim acum și ceea ce interpretăm, spunând că pe farfurie noi să vedem greieri, lăcuste sau viermi. Iată că aceste sortimente de mâncare se măresc și inventivitatea umană pătrunde în fel și chip, prin promovare, prin multiplicare, prin diferite forme și prin prezentarea ei într-un mod care să atragă”.
Dragoș Bistriceanu, jurnalist: ”Poate o să ni se impună și nouă să închidem ferme, să trecem la economia verde, cum se întâmplă în Olanda.”
Petre Daea a explicat că acest lucru nu e posibil și că românii trebuie să continue să-și producă hrana singuri. ”Nu o să înlocuim oul găinii cu lăcuste sau greieri”, a explicat ministrul Agriculturii.
”Nu, nu, nu. Acest lucru nu este posibil și nu se va întâmpla în România, să închidem ferme. Altfel nu se poate. Omul nu poate să renunțe la tradițiile lui, la ceea ce a fost învățat de-a lungul existenței sale. Nu are cum să se trezească imediat pe farfurie cu acest meniu pregătit din dorința de a se impune cât mai mult pe piață. Nu. Noi trebuie să rămânem cu această preocupare de a ne produce hrana, prin creșterea animalelor, prin ceea ce am fost obișnuiți. Nu o să înlocuim oul găinii cu lăcuste sau greieri”, a mai spus Daea.