Patruzeci și două de țări din întreaga lume, au semnat o declarație prin care îndeamnă Rusia să își retragă forțele armate de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, afirmând că prezența lor acolo reprezintă ”un mare pericol”.
Federaţiei Ruse i se cere să-şi retragă imediat forţele armate şi restul personalului neautorizat din centrala nucleară Zaporojie, în declaraţia semnată de cele 42 de state şi de Uniunea Europeană. În oraşul Enerhodar, un salariat al centralei şi-a pierdut viaţa în timp ce-şi plimba câinele, în urma unui nou bombardament. Moscova susţine că Ucraina atacă în mod deliberat zona instalaţiilor nucleare pentru a obliga forţele ruse să se retragă. La rândul său, Kievul îi acuză pe ruşi că au instalat în incinta centralei piese de artilerie care lovesc oraşele ucrainene de pe malul opus al Niprului.
Declarația, publicată pe pagina de internet a Uniunii Europene pe 14 august, condamnă invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina și afirmă că prezența forțelor militare rusești la centrală – cea mai mare centrală nucleară din Europa – împiedică autoritățile să mențină obligațiile de securitate nucleară și de protecție împotriva radiațiilor. ”Este de netăgăduit că invazia Rusiei și prezența armatei ruse în zona instalațiilor nucleare din Ucraina cresc semnificativ riscul de incidente și accidente nucleare”, se arată în declarație. „Îndemnăm Federația Rusă să își retragă imediat forțele militare și tot personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie, din împrejurimile sale imediate și din întreaga Ucraină, astfel încât operatorul și autoritățile ucrainene să își poată relua responsabilitățile suverane în cadrul granițelor recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei, iar personalul de exploatare legitim să își poată îndeplini sarcinile fără interferențe exterioare, amenințări sau condiții de lucru inacceptabil de dure.”
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat în weekend că bombardamentele recente asupra centralei au crescut amenințarea unor scurgeri de radiații. Rusia nu neagă că are trupe amplasate la centrală, dar a contestat afirmațiile potrivit cărora ar fi bombardat zona. În schimb, Moscova acuză forțele ucrainene că au tras cu proiectile de artilerie în zonă, lucru negat de oficialii de la Kiev.
“Prezenţa forţelor militare ruse la centrala nucleară Zaporojie împiedică operatorul şi autorităţile ucrainene să îşi îndeplinească obligaţiile de siguranţă de siguranţă în ceea ce priveşter situaţia nucleară şi radiaţiile în conformitate cu convențiile internaţionale şi standardele de siguranţă IAEA.
Îi cerem Federaţiei Ruse să îşi retragă imediat forţele militare şi personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie, din vecinătate şi din toată Ucraina astfel încât operatorul şi autorităţile ucrainene să îşi continue responsabilităţile şi personalul legitim să îşi îndeplinească sarcinile fără amestec din exterior, ameninţări sau condiţii de muncă inacceptabil de dure”, se arată într-un comunicat publicat pe eeas.europa.eu.
“Condamnăm ferm folosirea de către Rusia a dezinformării în tentativa de a-şi justifica acţiunile ilegale în Ucraina. Comunitatea internaţională va trage la răspundere Rusia pentru agresiunea sa”, menţionează cele 42 de naţiuni.
Semnatarele comunicatului sunt Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Muntenegru, Olanda, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, Coreea de Sud, Republica Moldova, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Marea Britanie şi SUA, dar şi de Uniunea Europeană.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Deocamdată, Rusia încă mai crede în teroare, este blocată în iluziile propriei sale propagande şi speră că va putea să obţină ceva prin diferite forme de şantaj. Dar nu va reuşi.”
Presa ucraineană anunţă, pe de altă parte, un succes cu valoare simbolică: cartierul general din Donbas al grupării Wagner, formată din mercenari ruşi, a fost serios avariat de un bombardament. Atacul efectuat de un sistem de rachete HIMARS, livrat Ucrainei de Statele Unite, a fost confirmat pe reţelele sociale ruseşti. Grupul Wagner s-a angajat tot mai mult în luptele din Ucraina pe măsură ce unităţile armatei ruse şi-au pierdut forţa ofensivă, potrivit analiştilor occidentali.
Ucrainenii au lovit, din nou, şi podul Antonivski de lângă Herson, folosit de armata rusă pentru aprovizionarea şi eventuala retragere a unităţilor sale de pe malul vestic al Niprului. Legăturile acestora cu restul forţelor ruse sunt tot mai dificile mai ales că şi un pod feroviar utilizat în acelaşi scop a fost sabotat de partizanii ucraineni.
Tot în teritoriul ocupat, pe un teren agricol din regiunea Luhansk, a izbucnit un impresionant incendiu de vegetaţie. Imaginile au fost difuzate, fără detalii, de agenţiile de presă din Rusia.
Războiul continuă să facă victime şi acolo unde nu se desfăşoară lupte propriu-zise. Pe o plajă de pe litoralul ucrainean din sudul Basarabiei, doi oameni au murit şi alţi doi au fost răniţi de explozia unei mine marine. Consiliul local susţine că accesul pe plajă era oprit, tocmai din cauza pericolului minelor, dar oamenii au ignorat interdicţia.