Presa maghiară dă cu jo napot kivanok după ”românul” săsesc: ”Iohannis are atitudinea extremiștilor antimaghiari de la Tușnad”.
Cei care se opun autonomiei transilvănene îl urmează pe Nicolae Ceaușescu, scriu jurnaliștii de la publicația proguvernamentală Magyar Nemzetde la Budapesta. Aceștia îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că manifestă aceeași atitudine față de autonomia Ținutului Secuiesc ca extremiștii antimaghiar care au perturbat discursul premierului Victor Orban de la Băile Tușnad.
Deputatul AUR Dan Tănasă, a comentat această informație, în stilul caracteristic:
„Trebuie să înțelegem că la Budapesta nu există presă potrivnică regimului Orban, deci presa aduce în spațiu public în totalitate ideologia și principiile pe care le promovează Victor Orban. Și eu aș susține că cei care cei care susțin autonomia pe criterii etnice așa-zisului Ținut Secuiesc sunt urmași lui Stalin, pentru că o autonomie de genul acesta exista doar în timpul Regiunii Autonome Maghiare impuse de Stalin după Al Doilea Război Mondial pe teritoriul României.
Deci această retorică, în mod evident, urmărește autonomia pe criterii etnice așa-zisului Ținut Secuiesc. Este doar un prim pas. Deja se vorbește despre autonomia Transilvaniei și să nu uităm că modelul catalan a fost ani de-a rândul un model promovat intens de UDMR în spațiul public. Și vedem unde au ajuns în Catalonia cu independența, cu arestări, cu condamnări.
În mod evident, Ungaria nu-și ascunde în niciun fel intențiile revizioniste, iar eu am afirmat în repetate rânduri, de ani de zile că, din păcate, Ungaria nu este un stat prieten cu România. Regimul Orban nu și-a spus niciodată intențiile de a anexa, de a ocupa. De altfel și ce se întâmplă acum în Transilvania, faptul că Ungaria cumpără clădire cu clădire, pădure cu pădure, faptul că Ungaria a implementat un sistem paralel de învățământ de la grădiniță până la universitate, paralel cu statul român în Transilvania. Ungaria, din păcate, se comportă ca un stat co-suveran în Transilvania și face acest lucru din păcate, pentru că statul român s-a retras din acea zonă. Există doar o suveranitate simbolică pe care statul român o exercita acolo. Din păcate, Ungaria se comportă ca un stat cos-sugeran în Transilvania„, a spus Dan Tanasă.