Premierul Nicolae Ciucă, a declarat joi, referitor la creșterea pragului de neimpozitare al pensiilor, că subiectul este în discuție, dar o decizie finală nu a fost încă luată. „Trebuie să finalizam rectificarea bugetară”
Aflat la Alba Iulia, şeful executivului a făcut câteva declaraţii de presă, inclusiv legat de subiectul creşterii pragului de neimpozitare la pensii.
”În cele opt luni de când ne aflăm la guvernare am luat deciziile pe baza unor analize cât se poate de reale, am comunicat de fiecare dată cu onestitate și sinceritate măsurile pe care putem să le luăm. Subiectul a fost discutat și rămâne în discuție. În acest moment nu pot să afirm dacă îl susține sau nu, pentru că și PNL a avut această abordare în momentul în care conducerea ministerului era asigurată de un membru al PNL. Trebuie să finalizăm rectificarea bugetară, trebuie să vedem care sunt resursele, care sunt evoluțiile și trebuie să fim cât se poate de atenți cum cheltuim banii de la bugetul de stat”, a spus Nicolae Ciucă, întrebat dacă PNL susține ridicarea pragului la 3.000 de lei pentru neimpozitarea pensiilor.
Ciucă a mai spus că Executivul a luat o serie de măsuri pentru protejarea persoanelor vulnerabile.
”Avem în derulare o serie întreagă de măsutri pe cele trei pachete de sprijin, avem în continuare de compensat prețul la energie și putem să vedem cu toții că prețul la energie nu s-a stabilizat, e în continuă creștere, de asemenea la gaz. Ca atare, în momentul în care vom avea o analiză cât se poate de corectă și care să poată să fie predictibilă și să aibă un impact cel puțin pentru un an bugetar o vom comunica”, încheie Ciucă.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că se analizează creșterea pragului de neimpozitare a pensiilor. În prezent, pensiile de până la 2000 de lei sunt scutite de impozit. Potrivit unor surse guvernamentale, pragul ar putea fi ridicat la 3000 de lei.
Astfel ar putea fi vorba despre aproximativ un milion de pensionari care ar urma să beneficieze de această măsură ce le-ar aduce o majorare de până la 100 de lei.
Ministerul Muncii ia calcul varianta ca pensiile sub 3.000 de lei să nu mai fie impozitate. Acest lucru ar aduce un spor de aproximativ 100 de lei, arată Realitatea Plus.
Măsura propusă de ministrul Muncii ar veni la pachet cu majorarea veniturilor vârstnicilor cu un procentaj care să acopere măcar rata inflației.
Crește pragul până la care pensiile sunt scutite de impozit
Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în 2017, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, la finalul ședinței de Guvern.
„Analiza este în derulare. Vreau să fiu foarte clar cu privire la sistemul public de pensii. Sistemul public de pensii nu este impozitat în acest moment până la valoarea de 2.000 de lei. Lucrurile așa vor rămâne. Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în 2017. Între timp lucrurile au evoluat din perspectiva inflației„, a spus el.
Pensiile sub 3.000 lei, scutite de impozit
În analiza pe care o facem, spune Câciu, avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepția sistemului public de pensii cu privire la o posibilă impozitare, dar sub condiția neimpozitării părții de contributivitate.
Datele oficiale ale Casei Naționale de Pensii arată că 4.292.971 de persoane au pensii sub 3 mii de lei, în timp ce alți 3.274.985 pensionari nu primesc lunar nici măcar 2 mii de lei, iar aproximativ un milion au un venit de sub o mie de lei.
Totodată, premierul Nicolae Ciucă, a avut, joi, o primă reacție în scandalul discursului susținut sâmbătă de premierul maghiar Viktor Orban la Băile Tușnad. ”Astfel de declarații nedorite nu își au locul într-o Europă unde 27 de țări tăriesc în pace și în prosperitate”, a spus Ciucă.
Prim-ministrul a fost întrebat dacă va avea loc vreo discuție în Coaliție, însă s-a rezumat doar să critice discursul lui Orban.
”Românii sunt un popor primitor și s-a văzut asta în contextul războiului. România este percepută ca o țară unde trăiesc laolaltă mai multe etnii și trăiesc foarte bine în liniște și în pace. Astfel de declarații nedorite nu își au locul într-o Europă unde 27 de țări trăiesc în pace și în prosperitate”, a spus prim-ministrul.
”Aici din inima Ardealului doresc să întăresc mesajul meu pentru toleranță, pentru înțelepciune, pentru solidaritate, pentru respectarea valorilor europene și am convingerea că noi toți, uitându-ne în istorie, putem să înțelegem că ceea ce ne unește este mult mai important decât ceea ce ne dezbină”, a mai spus premierul.
Miercuri, președintele PSD Marcel Ciolacu a spus că discursul premierului ungar Viktor Orban la Băile Tușnad a fost o jignire nu doar pentru români, ci pentru toată lumea. El a spus că vor fi discuții în coaliție, dar că s-a așteptat ca liderul UDMR Kelemen Hunor să fi avut ”imediat” o reacție.
Prim-ministrul Ungariei a făcut o serie de declarații controversate la Băile Tușnad. Viktor Orban a spus că strategia UE în Ucriana a eșuat, a criticat dur sprijinul occidental militar pentru Ucraina, poziționându-se ca cel dintâi aliat al Moscovei din cadrul Uniunii Europene și a mai spus că Europa este amenințată de migranți făcând și o serie de declarații rasiste despre ”amestecul raselor”.