Acasă Coronavirus Medicul Adrian Marinescu, aprinde mediatic fitilul valului 6: ”În ultimele două săptămâni aproape s-a triplat numărul de persoane infectate cu Sars-Cov-2”

Medicul Adrian Marinescu, aprinde mediatic fitilul valului 6: ”În ultimele două săptămâni aproape s-a triplat numărul de persoane infectate cu Sars-Cov-2”

0
0
445

Creşte numărul cazurilor COVID-19 în România? Institutul Matei Balş nu mai are locuri, focar la Spitalul din Timişoara, compartiment pentru copiii cu SARS-COV2 redeschis la ”Grigore Alexandrescu”.

România se pregăteşte pentru valul şase COVID-19. În ultimele zile, cazurile COVID-19 s-au înmulţit. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că, potrivit estimărilor, am putea avea iar circa 10.000 de cazuri zilnic, dar acest lucru nu ar trebui să creeze probleme sistemului sanitar.

Valul 6 care a debutat mult prea devreme în opinia multor specialiști începe să aglomereze spitalele din Capitală. Cele mai afectate sunt unitățile medicale aflate în linia întâi în lupta cu acest virus.

La Institutul Matei Balș din Capitală sunt deja internați peste 200 de pacienți. Vestea bună este că până în acest moment nu sunt pacienți foarte mulți internați în secția de Terapie Intensivă, deci nu sunt pacienți cu forme grave.

La Spitalul Victor Babeș din Capitală vor fi redeschise şi alte secții COVID, asta după ce toate paturile au fost deja ocupate. Vedem că au crescut infectările și în rândul copiilor. De aceea, Spitalul Grigore Alexandrescu a anunțat că va redeschide secția COVID.

Dacă săptămâna aceasta ”autoritățile” au raportat aproximativ 8.000 de noi îmbolnăviri, vârful valului 6 ar putea fi, așa cum spun specialiștii, în luna august atunci când am putea să avem aproximativ 10.000 de noi îmbolnăviri pe zi.

Pentru a nu se ajunge la un astfel de scenariu, Ministerul Sănătății a recomandat masca de protecție în spațiile aglomerate, îndeosebi mijloacele de transport public în comun.

Toate cele patru secţii COVID-19 de adulţi şi copii de la Institutul Matei Balş sunt pline. Directorul medical al al unităţii sanitare, medicul Adrian Marinescu, afirmă că în ultimele două săptămâni aproape s-a triplat numărul de persoane infectate cu virusul SARS-COV 2.

Institutul Matei Balş funcţionează hibrid de ceva vreme, ceea ce înseamnă că adresabilitatea vine şi de la pacienţii covid şi non covid. În ultimele două săptămâni, aproape că s-a triplat numărul de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Şi aici mă refer şi la copii şi la adulţi. Nu înseamnă că sunt forme severe, din fericire cei mai mulţi nu au nevoie de spitalizare, dar totuşi, un procent de 20% dintre cei care se prezintă au nevoie să fie internaţi luând în calcul că sunt copii mici, care trebuie să fie monitorizaţi pentru o perioadă de timp, chiar dacă au forme uşoare. Şi atunci este nevoie de locuri de internare pentru aceşti pacienţi pediatrici. Şi nu este suficient ce este în Matei Balş.

Noi acum mergem cu 4 secţii cu paturi pentru pacienţii covid, fără terapie intensivă, vorbim de 4 secţii, 2 de adulţi, 2 de copii, sunt secţii mari, sunt câte 60 de locuri pe fiecare, sunt pline. Vrem să vedem şi patologia care ţine de infecţioase non covid, e logic să fie aşa. Şi atunci toate spitalele trebuie să contribuie, şi mă refer nu numai la pediatrie.

Din fericire paturile de terapie intensivă dedicate covidului nu sunt ocupate în totalitate şi asta este o situaţie care este peste tot în România, pentru că sunt în general forme uşoare, este o diferenţă semificativă la actualul val, care esteun val al infectărilor, dar nu şi al spitalizărior sau al ocupării celor care sunt de terapie intensivă”, a declarat medicul Adrian Marinescu.

Tot în Bucureşti, la Spitalul Victor Babeş, secţia destinată îngrijirii pacienţilor cu COVID-19 este plină, iar conducerea unităţii sanitare ia în calcul extinderea numărului de locuri. În ATI-ul unităţii sanitare sunt internaţi 3 pacienţi cu COVID-19.

Secţia pe care o dedicasem covidului este plină şi facem demersuri ca să extindem numărul de paturi conform planului de rezilienţă. Secţia iniţială avea 33 de locuri, o să dublăm numărul de locuri, pe acelaşi palier. Deocamdată nu e surclasat ATI-ul, dar sunt în permanenţă cazuri. Avem un ATI mixt acum, din cele 9 locuri 6 sunt dedicate covidului, 3 locuri sunt ocupate în acest moment, dar asta şi din cauză că celelalte 3 sunt într-un proces de renovare.

Tulpinile circulante acum, 4 şi 5, nu diferă faţă de cele omicron originale, dar diferă ca şi transmisibilitate, sunt mult mai contagioase decât primele variante de omicron, aşa că evident pot genera mult mai repede un număr mare de cazuri. Dacă apare brusc un număr mare de cazuri evident că, chiar dacă procentual cazurile severe nu sunt multe, în valoarea absolută vor fi mai multe dacă populaţia afectată va fi mai mare. Atunci apare o potenţială problemă.

Nu se pune problema redeschiderii secţiei externe, suntem un spital făcut pe acel plan de rezilienţă şi recrudescenţă, lucru pe care îl şi punem în aplicare, acum creştem numărul de paturi de covid şi mai scădem din cele de infecţioase dar per total, cel puţin până acum nu se preconizează depăşirea capacităţii spitalului”, a explicat Dr. Simin Aysel Florescu, managerul unităţii sanitare.

Încarcă mai mult
Load More In Coronavirus
Comments are closed.

Vezi Și

Motivul pentru care AstraZeneca a fost nevoită să retragă de pe piață, la nivel mondial, propriul vaccin anti-Covid care a făcut atât de mult rău

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Motivul pentru care AstraZeneca a fost…