Acasă Politic Numire cu scandal în Parlament, nominalizarea PSD, Iulian Iancu, votat în conducerea ANRE, fostul deputat, acuzat că este ”omul Gazprom”

Numire cu scandal în Parlament, nominalizarea PSD, Iulian Iancu, votat în conducerea ANRE, fostul deputat, acuzat că este ”omul Gazprom”

0
0
217

Scandal în Parlament la numirea lui Iulian Iancu în conducerea ANRE. Fostul deputat PSD, acuzat că este ”omul Gazprom”. Plenul Parlamentului a decis, miercuri, numirea fostului deputat PSD Iulian Iancu în funcţia de membru al Comitetului de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Numire controversată la ANRE, votată azi în Parlament. Fostul deputat PSD Iulian Iancu va fi membru în Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Energie. Acesta este unul din artizanii legii care a blocat până de curând exploatarea gazelor din Marea Neagră. De altfel a fost implicat în elaborarea mai multor acte normative din domeniul energiei, care i-au atras critici. Apare chiar în dosarele Wikileaks unde este numit „omul Gazprom”. Viitorul șef peste piața energiei a respins aceste acuze. Cu toate acestea, ele nu au lipsit nici din dezbaterea de azi din plenul Parlamentului.

Pentru Iulian Iancu au votat 224 de parlamentari iar 84 au fost împotrivă, dintr-un total de 310, în ședința comună a celor două camere parlamentare.

Ludovic Orban, președinte Forța Dreptei: ”Este o rușine ca Parlamentul României și mai ales PSD, care a făcut această nominalizare, să propună un astfel de om pentru ANRE, după ce au mai dat o dată cu mucii în fasole când au pus întâiul dintre agricultori, pe Alexandru Stănescu, în aceeași poziție”.

Deputatul USR Cristina Prună a criticat nominalizarea lui Iulian Iancu în această funcţie, susţinând că acesta a promovat în Parlament mai multe legi care au făcut România ”mai dependentă de gazele ruseşti”.

PSD mai bagă azi o fisă, numirea domnului Iulian Iancu în conducerea ANRE. Domnule Ciolacu, stau şi mă întreb ce cheiţă v-a întors pe dumneavoastră pentru ca nu mai târziu de 5 luni de zile să vă răzgândiţi complet în ceea ce priveşte pe domnul Iulian Iancu. Mai ţineţi minte când nu îl susţineaţi în această funcţie, aveaţi dubii că ar fi potrivit. Mai ţineţi minte când preşedintele Iohannis, care acum este partenerul dumneavoastră, spunea că domnul Iulian Iancu periclitează relaţiile cu statele occidentale şi de aceea nici măcar nu l-a numit în funcţia de vicepremier în Guvernul Dăncilă. Pentru că Iulian Iancu a promovat aici, în Parlamentul României, o lege care ne-a făcut mai dependenţi de gazele ruseşti, nu doar una, chiar mai multe, dar mă gândesc la Legea offshore pe care chiar dumneavoastră aţi modificat-o şi dependenţa României de gazele ruseşti a ajuns undeva la 28%”, a spus Cristina Prună.

Deputatul Violeta Alexandru, a afirmat la rândul său că PNL a ajuns să ”înghită” absolut orice din partea PSD.

Deputatul PSD Alfred Simonis a replicat că cei care critică nominalizarea lui Iulian Iancu vorbesc de anul 2018, când a fost dată Legea offshore, dar nu au făcut nimic în 2019 şi 2020 pentru a repara această lege, deşi au avut majoritatea şi a trebuit să vină PSD pentru a face acest lucru.

Cred că unii nu au jenă. Prim-ministrul Guvernului liberal împreună cu USR, care a liberalizat preţul la energie şi de aceea au explodat preţurile la gaze şi electricitate, vine şi ne vorbeşte de energie. Parlamentarul de la USR care a anunţat primul, noaptea, liberalizarea preţurilor la energie şi de aia au explodat preţurile la energie vine şi ne vorbeşte de energie, un alt ministru în Guvernul Orban ne vorbeşte de asemenea de energie„, a arătat Simonis.

În 8 iunie, fostul deputat Iulian Iancu a fost validat de comisiile parlamentare de specialitate pentru această funcţie. În 3 mai, Parlamentul a decis vacantarea unui post de membru în Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, după demisia lui Alexandru Stănescu.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că Iulian Iancu este un ”specialist în energie” și nu cunoaște ”dacă ar fi lucrat sau că lucrează pentru un stat străin”.

În 3 mai, Parlamentul a decis vacantarea unui post de membru în Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, după demisia lui Alexandru Stănescu.

Iulian Iancu? Serios? Mă uit la liberali: Iulian Iancu? Serios? Nu vă amintiţi de 2018 şi de Legea offshore, care a alungat toţi investitorii decenţi şi serioşi din România? Chiar nu mai avem jenă în ţara asta? Să punem punct în spaţiu public, aşa dânşii pot să facă ce vor ei în spaţiul privat, carierei unor oameni de care se leagă tot ce e mai rău în România, Iulian Iancu pe domeniul lui. Mă uit la Partidul Naţional Liberal: Iulian Iancu? Chiar aşa aţi ajuns, să înghiţiţi absolut orice vă vine de la un PSD care aparent se reformează, în realitate acelaşi PSD rămâne cu Iulian Iancu susţinut acum?”, a adăugat Violeta Alexandru.

Deputatul Ludovic Orban a declarat că este în proces cu Iulian Iancu pe motiv că a spus că acesta a acţionat ca „omul Gazprom” şi a reprezentat interesele ruşilor.

Cred că nu mă voi afla în conflict de interese pentru că voi vota împotriva numirii lui Iancu. Cred că este o ruşine pentru Parlamentul României şi mai ales pentru PSD, care a făcut această nominalizare„, a mai spus Orban, menţionând că este ”o alegere catastrofală”.

Deputatul PSD Alfred Simonis a replicat că cei care critică nominalizarea lui Iulian Iancu vorbesc de anul 2018, când a fost dată Legea offshore, dar nu au făcut nimic în 2019 şi 2020 pentru a repara această lege, deşi au avut majoritatea şi a trebuit să vină PSD pentru a face acest lucru.

Cred că unii nu au jenă. Prim-ministrul Guvernului liberal împreună cu USR, care a liberalizat preţul la energie şi de aceea au explodat preţurile la gaze şi electricitate, vine şi ne vorbeşte de energie. Parlamentarul de la USR care a anunţat primul, noaptea, liberalizarea preţurilor la energie şi de aia au explodat preţurile la energie vine şi ne vorbeşte de energie, un alt ministru în Guvernul Orban ne vorbeşte de asemenea de energie”, a arătat Simonis.

Ulterior, în 16 martie, Curtea Constituţională a României a decis, după ce fusese sesizată de USR, că a fost neconstituţională numirea lui Alexandru Stănescu în funcţia de membru în Comitetul de Reglementare al ANRE.

Alexandru Stănescu, fratele secretarului general al PSD, Paul Stănescu, fusese propus de social-democraţi ca membru în acest comitet.

În august 2019, președintele Klaus Iohannis a respins numirea lui Iulian Iancu propus de Viorica Dăncilă în funcția de vicepremier pentru teme economice. La momentul respectiv, președintele spunea că ”există decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cea vehiculată de PSD. România are un drum european, un drum prin care își consolidează statul de drept și valorile democratice, și nu pot accepta propuneri contrare acestei direcții”.

USR iese la atac

În plină criză energetică și cu un război în plină desfășurare la granițele României, PSD continuă seria numirilor controversate la vârful ANRE, acuza USR, care transmitea că ”PSD îl propune în această funcție pe Iulian Iancu, un personaj controversat”.

În plină criză energetică și cu un război în plină desfășurare la granițele României, PSD continuă seria numirilor controversate la vârful Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. După ce Alexandru Stănescu, fratele pesedistului Paul Stănescu, și-a anunțat ieri demisia din funcția de membru al conducerii ANRE, PSD îl propune în această funcție pe Iulian Iancu, un personaj controversat, despre care fostul deputat PSD Georgian Pop afirma într-o comunicare adresată Ambasadei SUA de la București, publicată de Wikileaks, că”, potrivit unui comunicat de presă al USR din luna martie.

Liderii Uniunii aminteau că, în urmă cu doi ani și jumătate, când PSD l-a propus pe Iulian Iancu pentru funcția de vicepremier pe probleme economice în guvernul Dăncilă, președintele Iohannis a refuzat această numire, arătând că Iulian Iancu periclitează ”decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale.”.

Gazele naturale din Marea Neagră, în pericol? Iulian Iancu: Ar fi o nebunie, dar nu cred că se va intra în platoul continental al României.

Iulian Iancu, președintele Comisiei parlamentare pentru industrii și servicii, a vorbit în exclusivitate pentru DCBusiness despre zăcămintele de gaze din Marea Neagră și a anunțat când ar putea fi livrate primele cantități de ”aur albastru”.

Este în pericol exploatarea offshore în condițiile în care navele rusești sunt în Marea Neagră în apropiere de zona României?

După părerea mea nu sunt în pericol, pentru că, așa cum ne amintim de declarația Secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, orice centimetru care va fi încălcat de către armata Rusiei va fi considerat act de agresiune împotriva statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice și se va declanșa război între NATO și Rusia.

Nu cred că Rusia își va permite să pătrundă nici măcar un centimetru în interiorul platoului continental al României. Cu alte cuvinte, nu cred că există un astfel de risc. Ar fi mult prea mare pericolul pentru Rusia, nu o să mai poată gestiona lucrurile, nu se poate lupta cu NATO.

Ar fi o nebunie, vedem că nebunia este caracteristica zilei, dar totuși nu cred că se va intra în platoul continental al României. Cu alte cuvinte, cred că vom putea desfășura în liniște activitățile pe care le derulăm, atât din punctul de vedere al exploatării zăcămintelor, cât și din punctul de vedere al demarării operațiunilor de identificare a perimetrelor pentru offshore wind, al activităților navale. Nu cred că există vreun risc pentru România. Din fericire, suntem în NATO și există și acest angajament explicit transmis că nu se va admite încălcarea a nici măcar unui centimetru din spațiul blocului NATO.” spunea el.

Încarcă mai mult
Load More In Politic
Comments are closed.

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 182 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…