Acasă Externe Fostul președinte al Republicii Moldova, pro-rusul, Igor Dodon, a fost reținut într-un dosar penal de corupție și trădare de Patrie

Fostul președinte al Republicii Moldova, pro-rusul, Igor Dodon, a fost reținut într-un dosar penal de corupție și trădare de Patrie

0
0
412

Fostul președinte al Republicii Moldova, aliatul Kremlinului, pro-rusul, Igor Dodon, actual președinte de onoare al PSRM, a fost reținut pentru 72 de ore, a confirmat procurorul general interimar, Dumitru Robu, pentru Deschide.MD.

Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova, împreună cu procurorii anticorupție, au descins cu percheziții la domiciliul fostului președinte Igor Dodon.

Totodată, a fost reținut și cumnatul socialistului, Petru Merineanu. Sursele publicației susțin că Merineanu ar fi încercat să distrugă mai multe probe.

Perchezițiile au loc în cadrul dosarului ”kuliok” (săcoșă). Publicația scrie că este vorba de imaginile video din anul 2019 de la sediul PDM în care Vlad Plahotniuc i-a transmis o pungă, în care ar fi bani, președintelui Igor Dodon. Din imaginile video rezultă că banii pe care îi ia Dodon de la Plahotniuc sunt pentru salarizarea celor din PSRM.

Perchezițiile au avut loc și la alte adrese, respectiv casa părinților lui Dodon din satul Sadova, dar și la tabăra de odihnă care ar aparține familiei lui Dodon. Totodată, acțiunile de urmărire penală sunt demarate la cel puțin două apartamente care i-ar aparține lui Dodon, dar care ar fi înregistrate pe numele cumnatului său, dar și a finului socialistului, fostului ofițer al SPPS, Lilian Filipov.

Potrivit procurorului responsabil de comunicare cu mass-media din cadrul Procuraturii Generale, perchezițiile se efectuează la imobile deținute prin persoane interpuse, în cadrul dosarului penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunilor, coruperea pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită.

Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, a infirmat informațiile privind reținerea lui Dodon. ”Este prematur să vorbim despre o reținere a lui Igor Dodon atât timp cât acțiunile de urmărire penală sunt în curs de desfășurare”, a spus ea pentru Radio Chișinău.

Procurorul general interimar al Republicii Moldova, Dumitru Robu, a confirmat marți pentru portalul deschide.md că fostul președinte Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore.

Igor Dodon este acuzat de șase infracțiuni, printre care trădare de țară, corupție și îmbogățire ilicită.

Dodon este unul dintre principalii pioni ai Moscovei în Republica Moldova.

În mai 2020, o înregistrare video prezentare o conversație a lui Igor Dodon împreună cu oligarhul Vlad Plahotniuc, acum fugar, și mâna sa dreapta Serghei Iaralov, în care părțile discută probleme politice.

Într-un moment al conversației, Plahotniuc îi întinde lui Dodon o pungă neagră (kuliok – termen din rusă, n.red.) de plastic în care se presupune că era o sumă de bani recurența care îi era plătită de către Plahotniuc lui Dodon pentru ca Partidul Socialiștilor să nu obstrucționeze guvernarea Partidul Democrat, condus de facto de Plahotniuc.

Pe înregistrare Dodon și Plahotniuc vorbesc de ”salarii” și ziua de luni că termen de plată.

Kremlinul reacționează după ce autoritățile din Republica Moldova l-au reținut pe fostul președinte Igor Dodon, un pro-rus convins.

Deși susține că este o chestiune care privește Chișinăul, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, spune că este alarmantă ”persecuția” susținătorilor unei cooperări cu Rusia.

În primul rând, aceasta este o chestiune internă a Moldovei. În al doilea rând, suntem, desigur, alarmați că din nou astfel de practici și persecuții sunt folosite împotriva celor care sunt susținători ai dezvoltării unor relații prietenoase, reciproc avantajoase cu Federația Rusă, adică, cu țara noastră”, a declarat Peskov, citat de Tass.

Procurorii moldoveni au dispus marți reținerea fostului președinte Igor Dodon după ce marți dimineața au efectuat mai multe percheziţii la locuinţa și alte proprietăți ale sale într-un dosar de trădare şi îmbogăţire ilicită, cunoscut sub denumirea ”Dosarul Sacoşa”.

Dodon a fost președinte al Republicii Moldova între 2016 și 2020 după ce a câștigat alegerile prezidențiale din noiembrie 2016 într-un scrutin marcat de mari probleme de vot în diaspora.

Igor Dodon s-a facut cunoscut în special prin mesajul său puternic pro-rus, el susținând departarea de UE, denunțarea acordului de asociere cu UE și aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. De altfel, el și-a exprimat public, în repetate rânduri, admirația față de președintele rus Vladimir Putin, spunând că dorește să fie pentru Moldova un lider așa cum Putin este pentru Rusia.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…