Acasă Coronavirus Procurorul Călin Radu Bogdan pune sub sechestru 9.360 de teste covid-19

Procurorul Călin Radu Bogdan pune sub sechestru 9.360 de teste covid-19

0
0
887

Că tot ne întrebam ieri, de ce în România nu se fac teste precum în celelalte țări Europene civilizate…

În timp ce România se află printre ultimele țări la numărul de teste realizate pentru detectarea coronavirusului, 9.360 de teste destinate fix detectarii coronavirusului au fost blocate de procurorul Călin Radu Bogdan de la PJS1. Procurorul Calin Radu Bogdan a ignorat ca testele sunt folosite in tarile UE si ca Agentia Medicamentului le-a declarat ca fiind conforme. Sefa PICCJ Gabriela Scutea are pe masa plangerea penala
Procurorul General al Romaniei Gabriela Scutea (foto) trebuie sa intervina de urgenta dupa ce unul dintre subalternii sai a blocat aproape 10.000 de teste rapide destinate detectarii infectiilor cu coronavirus. Este vorba despre procurorul Calin Radu Bogdan de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1. Incredibil, dar cat se poate de adevarat, procurorul Călin Radu Bogdan a pus sub sechestru 9.360 de teste care puteau fi utilizate pentru detectarea cazurilor de COVID-19 si astfel pentru combaterea raspandirii infectiei. Teste care, atentie, sunt folosite in tarile Uniunii Europene, sunt autorizate pentru comercializare in UE si pe care Agentia Medicamentului din Romania le-a declarat ca fiind conforme.

Pe masa Procurorului General Gabriela Scutea se afla o plangere penala depusa impotriva procurorului Călin Radu Bogdan de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1, care este acuzat de abuz in serviciu si zadarnicrea combaterii bolilor. Plangerea a fost formulata de un distribuitor de teste, instrumente si aparatura medicala, dupa ce procurorul Calin Radu Bogdan a indisponibilizat 9.360 de teste “VivaDiag Covid – 19 IgM/IgG Rapid test” ce fusesera aduse in tara si care urmau sa fie folosite pentru detectarea cazurilor de infectie cu COVID-19. Punerea sub sechestru a avut loc in urma unei perchezitii realizate intr-un dosar in care organele penale s-au sesizat din oficiu privind posibila comitere a infractiunii de inselaciune. Un dosar care initial a privit o alta societate comerciala, dar in care in cele din urma procurorul Calin Bogdan Radu a dispus extinderea urmaririi penale si fata de distribuitorul care a formulat plangerea la PICCJ.

Detalii despre acest caz (prezentat in premiera de jurnalista Oana Zamfir de la Antena 3) puteti citi pe larg in plangerea pe care o prezentam mai jos. Merita subliniate insa cateva aspecte. Si anume ca dupa ce a indisponibilizat cele 9.360 de teste, care repetam puteau detecta alte cazuri de coronavirus si de ce nu in acest fel puteau salva chiar si vieti, procurorul a respins cererea de restituire a testelor intrucat s-ar fi dispus efectuarea unei constatari stiintifice de catre specialisti. Or, ce constatare poate fi facuta in conditiile in care, asa cum se arata in plangerea penala aflata pe masa Gabrielei Scutea, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sanatatii a aprobat punerea in circulatie a testelor si le-a declarat ca fiind conforme?

Bune pentru Europa, nu și pentru procurorul Călin Bogdan Radu

Mai mult, procurorul Calin Bogdan Radu ar fi ignorat inclusiv documentele puse la dispozitie de avocatii distribuitor si avocatii acestuia, documente care aratau ca testele „VivaDiag CoVid-19 IgM/IgG Rapid test” au fost achizitionate in mod legal, direct de la producătorul acestora, respectiv VivaChek Laboratories Inc. (SUA), prin VivaChek Biotech (Hangzhou, Wuhan, China); ca sunt folosite atat de unitati medicale de stat, cat si private din Romania, dar si din alte zeci de state (precum Austria, Italia, Indonezia, Grecia, Franța, Lituania, Ucraina, Suedia etc.) sau ca sunt autorizate pentru comercializare in Uniunea Europeana.

Si ca nebunia sa fie completa, trebuie spus ca fix aceste teste puse sub sechestru de procurorul Călin Bogdan Radu de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 au fost folosite pentru testarea masiva a cadrelor medicale si a pacientilor de la Spitalul de Urgenta al MAI Dimitrie Gerota, cu ajutorul lor reusindu-se in final izolarea coronavirusului si stoparea extinederii acestuia. De asemenea, fix aceleasi teste au fost achizitionate si apoi utilizate de alte spitale din tara, printre care Spitalul din Baia Mare si chiar Institutul de Boli Infectioase Matei Bals.

Asadar, recapituland: in plina pandemie de coronavirus, cu sute de imbolnaviri zilnice in Romania, un procuror s-a trezit sa puna sub lacat 9.360 de teste ce puteau fi folosite pentru detectarea de noi cazuri de Covid-19 si in consecinta, asa cum spuneam, chiar si pentru salvarea de vieti. A facut-o fara a avea vreo proba ca testele indisponibilizate nu ar fi conforme, atat timp cat nu exista o expertiza care sa demonstreze acest lucru, dimpotriva testele fiind aprobate de catre Agentia Medicamentului. Asta-i Romania normala!

Prezentam plangerea formulata impotriva procurorului Calin Bogdan Radu de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1, depusa la Procurorul General al Romaniei, cu mentiunea ca am anonimizat numele distribuitorului care a ramas fara cele 9.360 de teste.

Scrie luju.ro

Încarcă mai mult
Load More In Coronavirus
Comments are closed.

Vezi Și

Cu 24 de ore înainte de alegeri, folosind aceeași unealtă a sensibilizării, AUR țipă că, se ”pregăteşte o fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale”

Facebook 37 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Cu 24 de ore înainte de alegeri, fo…