Acasă Economie Românii nu mai au bani de asigurări RCA, prețurile au depășit orice imaginație, statul român își canibalizează economia

Românii nu mai au bani de asigurări RCA, prețurile au depășit orice imaginație, statul român își canibalizează economia

0
0
559

La finalul anului 2021, prețurile polițelor RCA au explodat, după falimentul liderului de piață, City Insurance. Guvernul nu a luat măsuri pentru a împiedica speculanții, iar cetățenii sunt nevoiți să plătească pentru aceleași servicii prețuri duble, iar în unele cazuri, triple.

La finalul anului trecut, din 9,6 milioane de autovehicule înmatriculate în România, doar 6,7 milioane aveau asigurare RCA, arată datele transmise de ASF și MAI în Parlament. Astfel, 70% dintre mașinile din țara noastră nu aveau asigurare în urmă cu câteva luni. Unele circulă pe șosele nestingherite, altele sunt ținute în parcări.

În 2022, numărul autoturismelor neasigurate este posibil să fi crescut, având în vedere inflația explozivă.

Polițele RCA sunt obligatorii pentru vehiculele înmatriculate. Astfel, șoferii trebuie să depună plăcuțele de înmatriculare la autoritatea care le-a eliberat și să imobilizeze vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public. Pentru nerespectarea acestor prevederi, proprietarii de autoturisme riscă amenzi între 1.000 lei și 2.000 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului.

Șoferii ar putea fi monitorizați și notificați de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), dacă nu-și întocmesc poliță RCA, în baza Legii 432/2006, introdusă înainte de aderarea României la UE.

”Asigurarea este o obligație pentru fiecare posesor de mașină, dar lucrurile se complică în momentul în care prețul depășește orice imaginație. Prețul nu mai este accesibil tuturor, în condițiile în care suntem într-o criză, iar puterea de cumpărare a scăzut deja cu până la 30%.

Cauzele sunt cunoscute, creșterea cheltuielilor cu materiile prime, cu mâna de lucru. Dar mai există și o tendință de umflare a prețurilor, sub umbrela psihologică a inflației. Deci se măresc doar ‘pentru că este inflație’. E un factor emoțional care acționează mereu în piață, când sunt anunțate date cu privire la inflație sau când un lider politic preconizează o creștere a prețurilor. De exemplu, cazul cu carnea de miel, când politicienii au anunțat că de Paște, kilogramul de carne de miel ar putea pleca de la 50 de lei. Astfel, comercianții au plecat de la această idee.

Aici trebuie să intervină instituții ale statului precum Protecția Consumatorului (ANPC) și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care are o mulțime de probleme. Deocamdată este doar o instituție care dă sfaturi și care se prezintă într-o manieră elitistă.

Lipsa banilor creează un pericol în plus pe șoselele din România. Dar statul este interesat de creșterea prețurilor, pentru că-și primește propria parte. Așa cum am mai spus, statul român își canibalizează economia. Toate aceste prețuri mari la energie, polițe RCA, carburanți sunt niște impozite mascate”, a spus profesorul Mircea Coșea.

Polițele RCA sunt doar un mic capitol al majorărilor explozive de prețuri din ultimul an, care au atins toate produsele și serviciile. Cele mai mari scumpiri au fost consemnate la polițele RCA, carburanți, curentul electric, gaz, ulei, cartofi și pâine, majorări de până la 200-300%, în condițiile în care pentru marea majoritate a populației au rămas înghețate, fie au fost majorate cu sub rata inflației, de 14% potrivit datelor INS din luna mai.

De fapt, rata inflației ar fi mult mai mare, spun economiștii neafiliați politic sau cu funcții guvernamentale. În martie, profesorul Mircea Coșea, de la ASE, a evaluat inflația la 20-22%.

”Dacă aplicăm norma produselor de folosință imediată, vitală pentru partea populației cu venituri mici, atunci inflația este deja 20-22% după anumite calcule, cu care sunt de acord.

Poporul român nu mai poate fi manipulat în toate chipurile și înțelege că dacă nu are în capacitatea lui de plată, de cumpărare, măcar un leu în plus, creșterea economică este absolut iluzorie”, a mai adăugat Mircea Coșea.

”Fapte: Rata anuală a inflației a fost comunicată astăzi de către Institutul Național de Statistică la 13,8%. În fapt, mai apropiată de 20%. Doar în aprilie 2022, INS a capturat o inflație de 3,7%.

Într-o singură lună! Echivalentul a ceea ce s-a întâmplat cu prețurile în precedenta criză, când a fost majorat TVA-ul de la 19% la 24%. Practic, prin inflația din martie, Guvernul și Banca Națională vor confisca din puterea de cumpărare ceea ce v-au confiscat în precedenta criză prin majorarea TVA. Inflația în primele 4 luni ale anului este aproape de 8% (declarat), respectiv 7,4%, asa cum se observă în comunicatul INS”, a notat Radu Soviani.

Încarcă mai mult
Load More In Economie
Comments are closed.

Vezi Și

CCE a finalizat un parc fotovoltaic de 40 MW lângă Arad, investiție de peste 35 de milioane de euro, ministrul Burduja: ”Facturile românilor vor scădea”

Facebook 5 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Compania CCE a finalizat un parc fot…