Acasă Politic ”Festivalul democrației” la ”liberali”, Ciucă ”al nostru” candidează singur și căștigă detașat șefia PNL la Congresul Extraordinar

”Festivalul democrației” la ”liberali”, Ciucă ”al nostru” candidează singur și căștigă detașat șefia PNL la Congresul Extraordinar

0
0
526

Generalul Ciucă și actulul premier, a candidat singur și ajuns președintele PNL, cu un sprijin aproape unanim, însă lipsit de entuziasm al delegaților de la congresul de duminică. Principalii beneficiari par a fi liderii ”neutrilor” de la Congresul trecut.

Alegerea lui Nicolae Ciucă este puțin probabil să pună capăt tuturor nemulțumirilor din partid, chiar dacă liberalii speră ca odată cu noul președinte să înceteze ceea ce unii numesc ”haosul” din ultimele luni. De fapt, principala schimbare în PNL adusă de Congres este includerea în luarea deciziilor a taberei „neutrilor” de la congresul precedent, condusă de Ilie Bolojan și Dan Motreanu.

Astăzi a avut loc congresul național extraordinar al Partidului Național Liberal, în cadrul căruia a fost ales noul președinte al partidului. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a fost singurul candidat, acesta prezentându-se în fața colegilor de partid cu moțiunea ”Uniți pentru o Românie stabilă și puternică”. Potrivit numărătorii voturilor, 1.060 de delegați prezenți la congres au votat pentru alegerea lui Nicolae Ciucă, în timp ce 60 de buletine au fost declarate nule.

Nicolae Ciucă are 54 de ani și s-a înscris în PNL în octombrie 2020. Este senator PNL și, pentru a putea candida la funcția de președinte, a primit derogare de la statutul partidului 9avea nevoie de minim 5 ani vechime în partid). Nicolae Ciucă este militar de carieră, general în rezervă, fost comandant de unități militare (inclusiv Brigada 282 ”Unirea Principatelor” din Focșani și Divizia 2 ”Getica” Buzău), fost comandant în teatrele de operații din Bosnia, Irak și Afganistan, ex-șef al Statului Major al Forțelor Terestre și al Statului Major al Apărării, fost ministru al Apărării Naționale în Cabinetele Orban și Cîțu. Între 7 și 23 decembrie 2020 a fost premier interimar al României, iar din 25 noiembrie 2021 este prim-ministru al Guvernului PNL-PSD-UDMR.

Alegerea unui nou președinte a fost necesară după demisia din funcție a lui Florin Cîțu, pe data de 2 aprilie. Florin Cîțu a fost contestat de majoritatea liderilor PNL importanți și, rămas aproape singur, s-a văzut nevoit să facă un pas în spate. Cîțu fusese ales președinte PNL la congresul național din 25 septembrie 2021, în urma unei confruntări tensionate cu Ludovic Orban. Odată cu acesta a demisionat din funcția de secretar general și omul său de încredere din partid, Dan Vîlceanu. Completarea Biroului Politic Național al PNL se va face într-o ședință a Consiliului Național. Pentru postul de secretar general al PNL este vehiculat numele ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, actual prim-vicepreședinte al partidului.

Pentru că nu a avut cu cine să concureze, Nicolae Ciucă nici măcar nu și-a făcut campanie în filiale, iar moțiunea cu care candidează a fost scrisă în trei zile și a fost trimisă organizațiilor.

Nicolae Ciucă a afirmat înainte de congresul PNL că își dorește stabilitate.

Sper ca prin acest demers pe care l-am asumat, PNL să-și găsească echilibrul. Nu suntem într-o situație simplă, dar am convingerea că ne putem găsi un rost și o direcție. Trăim o situație geopolitică deosebit de gravă iar pentru noi cel mai important obiectiv e să guvernăm țara. Sunt convins că după acest demers liderii noștri, primarii, președinții de consilii județene se vor întoarce acasă și se vor ocupa de tot ce înseamnă administrarea comunelor și orașelor.

Cetățenii români așteaptă de la noi soluții, măsuri, să fie protejați. Cetățenii s-au săturat de gâlceavă și de toate aceste discordiile care apar. Important e să avem stabilitate, să putem guverna țara”, a spus Nicolae Ciucă.

Singurul candidat la funcția de președinte al PNL la congresul de duminică, Nicolae Ciucă, i-a mulțumit lui Florin Cîțu, pentru ceea ce a făcut bine în PNL.

Îl salut pe preşedintele Senatului, Florin Cîţu, şi îi mulţumesc pentru tot ce a făcut bine pentru PNL”, a spus Nicolae Ciucă la începutul discursului său de la Congresul extraordinar al PNL.

El și-a prezentat moțiunea ”Uniți pentru o Românie stabilă și puternică” cu care candidează la funcția de președinte al partidului, după ce Florin Cîțu a demisionat din funcție în urmă cu o săptămână.

Nicolae Ciucă a spus, adresându-se liberalilor, că ”nu sunt cu vechime in partid, nu am experineță politică”, dar a precizat că este pregătit să-și asume această funcție „pentru ca am încredere în experiența dumneavoastră”.

PNL, aşa cum a fost de la sfârşitul secolului XIX şi până acum, partidul modernizării şi al dezvoltării autentice, care sincronizează România cu valorile europene şi euro-atlantice. Avem un rost şi o direcţie. Aşa am înţeles eu de la PNL şi am înţeles, cel mai important, că toate acestea nu se fac de dragul de a face politică, ci pentru România şi bunăstarea cetăţenilor ei.

Dragi liberali, am scris pe prima pagină a moţiunii că am făcut acest demers conştient că forţa unui partid nu stă într-un om. Forţa partidului este dată de primari, de consilieri, de preşedinţii consiliilor judeţene, de senatori, deputaţi, dar mai ales, este dată de membrii PNL şi de votanţii noştri. Este adevărat, nu sunt un membru cu vechime în partid. Nu am experienţă politică. Şi nici nu vreau să par ceea ce nu sunt. Dar cu siguranţă niciodată nu mă voi lăsa prizonier„, a mai arătat premierul.

Românii aşteaptă rezultate şi eficienţă, nu populism şi gâlceavă permanentă„.

Îmi asum această funcţie tocmai pentru că am încredere în experienţa dvs, şi în voinţa de a merge mai departe, asumându-ne să trecem ţara prin criză. Să luăm măsurile potrivite, pentru a aduce investiţii noi şi pentru a diminua impactul şi efectul creşterii preţurilor asupra vieţii cetăţenilor. Sunt convins că nu va fi uşor. Dar uniţi de un crez comun, cu eficienţă şi competenţă, putem crea stabilitate şi putem dezvolta o Românie puternică. Ţara e condusă de un preşedinte care provine din PNL, care este alături de noi. Şi noi trebuie să fim alături de domnia sa. Avem parlamentari şi miniştri liberali. Avem o coaliţie stabilă cu partenerii noştri, PSD şi UDMR, care susţin proiecte majore şi cu care ne-am asumat implementarea reformelor. Nu pentru mize mici şi certuri sterile. Românii aşteaptă rezultate şi eficienţă, nu populism şi gâlceavă permanentă.

Traversăm o criză continuă, pandemie, creşterea preţurilor şi acum războiul din Ucraina. Războiul a generat o criză umanitară pe care o gestionăm cum se cuvinte. Sprijinim cetăţenii ucraineni care au intrat şi vor intra în ţara noastră, ca să beneficieze de solidaritatea românilor. Nu ne-am mai confruntat cu aşa ceva, dar despre generozitatea românilor s-a aflat peste tot în lume. Dragi români, vă mulţumesc încă o dată!

Am menţionat această criză pentru că avem responsabilitatea de a mobiliza toate resursele noastre pentru a apăra principiile fundamentale ale civilzaţiei occidentale din care facem parte. Trebuie să asigurăm stabiltiatea economico-socială respectând valorile democratice, trebuie să investim în economie şi să întărim securitatea naţională. Fac un apel către toate partidele democratice: să nu tolerăm degradarea democraţiei în România, să nu tolerăm atacurile la adresa valorilor care au stat la baza succesului aderării la NATO şi integrării în UE. Să respingem incitarea la ură şi violenţă. Vreau să le spun românilor că astăzi România are cele mai solide garanţii de securitate pentru că suntem membri ai celei mai puternice alianţe, NATO, şi suntem şi vom rămâne membri ai celei mai mari familii, UE.” a mai spus Ciucă ”al nostru”.

La congresul de duminică, la care ”liberalii” s-au adunat pentru alegerea noului preşedinte al partidului, prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan a prezentat rezultatele unui sondaj în care PNL este cotat cu 22% din opţiunile de vot.

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a afirmat că sunt vremuri complicate. ”Nu o să fiu la fel de zâmbăreţ ca de obicei (…) pentru că sunt extrem de îngrijorat”, a afirmat Rareş Bogdan, salutând prezenţa în sală a mai multor lideri, inclusiv a lui Florin Cîţu.

În toată această situaţie complicată, PNL are o misiune istorică. A avut atunci când a venit cea mai groaznică pandemie pentru noi, mulţumesc Marcel Vela şi mulţumesc colegilor din Guvernul de atunci, Nelu Tătar şi ceilalţi. De asemenea, am avut o situaţie extrem de complicată când a ajuns criza energetică şi am făcut faţă, cu soluţii. Am avut o situaţie complicată când timp de 8 luni de zile am dus o bătălie liberalo-liberală mai dură decţt bătăliile pe care le-am dus cu PSD cu USR sau cu PRM de-a lungul timpului. Şi ne-a slăbit şi ne-a durut şi încă sunt răni din cauza acestui lucru. Acum trebuie să facem faţă unei noi provocări, o provocare de securitate globală, o situaţie nouă pentru ţara noastră”, a mai declarat Rareş Bogdan.

Nu vom mai spune ”vom face”, pentru că avem scadenţe pe care nu le-am mai făcut. Spun doar că primarii noştri au nevoie de bani şi de încredere. Preşedinţii de CJ au nevoie de siguranţă şi de dezvoltare a comunităţii lor”, a adăugat europarlamentarul ”ruj roz”.

Rareş Bogdan a prezentat datele unui nou sondaj care arată că PNL are peste 22%, PSD 31,1%, AUR 16,2% şi UDMR 5%. ”Avem potenţial, să-l valorificăm”, a concluzionat Rareş Bogdan. În ultimele sondaje publice, PNL avea în jur de 16%. Potrivit sondajului Avangarde de la finalul lui martie, PSD are 35% PNL – 16% AUR – 15% USR – 12%.




Încarcă mai mult
Load More In Politic
Comments are closed.

Vezi Și

Simion a speculat momentul și a anunțat, luni, după demisia lui Iohannis, că AUR va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu

Facebook 490 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email George Simion a speculat momentul …