Acasă Social Marcel Ciolacu anunț, liderul social-democraților vrea tichete sociale pentru persoanele cu venituri mici: „Vor putea fi finanțate din fonduri europene”

Marcel Ciolacu anunț, liderul social-democraților vrea tichete sociale pentru persoanele cu venituri mici: „Vor putea fi finanțate din fonduri europene”

0
0
989

Marcel Ciolacu, a venit marți după-amiază cu o veste excelentă pentru pensionari, cu condiția să fie și implementată. Liderul social-democraților vrea tichete sociale pentru persoanele cu venituri mici.

Măsurile de sprijin a românilor cu venituri mici vor putea fi finanțate din fonduri europene, a spus președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu după întâlnirea avută luni cu comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

”Măsurile PSD pentru susținerea românilor cu venituri mici pentru cumpărarea de alimente de bază și prevenirea abandonului școlar vor putea fi finanțate din fonduri europene.

Asta am discutat astăzi cu domnul Comisar european pentru economie, Paolo Gentiloni, căruia i-am transmis că România are nevoie de sprijin și acces la programe de finanțare europeană pentru a face față crizelor multiple cu care ne confruntăm”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de socializare.

Acesta spune că a insistat asupra necesității relaxării regulilor privind deficitul bugetar, a prelungirii cu încă un an a posibilității de absorbție a banilor europeni aferenți exercițiului financiar 2014-2020, dar și în privința flexibilizării PNRR, pentru a face față provocărilor actuale, în mod special pe componenta investițională.

Președintele Camerei Deputaților spune că și-a exprimat încrederea că noile cheltuieli generate de fluxul de refugiați, sprijinul umanitar sau impactul sancțiunilor asupra economiilor vor fi luate în considerare în cadrul noilor orientări ale Comisiei privind politicile bugetare.

Comisarul european Paolo Gentiloni efectuează o vizită la Bucureşti în perioada 28 – 29 martie 2022.

Președintele Camerei Deputaților spune că și-a exprimat încrederea că noile cheltuieli generate de fluxul de refugiați, sprijinul umanitar sau impactul sancțiunilor asupra economiilor vor fi luate în considerare în cadrul noilor orientări ale Comisiei privind politicile bugetare.

Comisarul european Paolo Gentiloni efectuează o vizită la Bucureşti în perioada 28 – 29 martie 2022.

Social democrații au propus săptămâna trecută, în Coaliție, un pachet de măsuri pentru susţinerea nivelului de trai al românilor cu venituri mici. O decizie în acest sens ar urma să fie luată spre sfârșitul acestei săptămâni, la întoarcerea premierului Nicolae Ciucă.

PSD propune acordarea de vouchere de 50 euro la fiecare 2 luni, pentru 6 alimente de bază, precum şi vouchere pentru elevii din familiile sărace, de 30 euro lunar, pentru 7 luni, pentru achiziţionarea de alimente, rechizite şi haine, susțin surse din PSD.

Potrivit surselor citate de acordarea de vouchere de 50 euro la fiecare 2 luni (până la sfârșitul anului) vor beneficia:

– persoanele care primesc Venit Minim Garantat (168.000 persoane)

– persoane cu dizabilitati (800.000 persoane)

– pensionarii cu un venit mai mic de 1500 lei (2.349.517 pensionari)

Potrivit calculelor efectuate de Ministerul Finanțelor ar fi vorba despre 3.468.517 de beneficiari iar suma estimată este de 693.734.000 milioane euro până la sfârșitul anului, – 0,27% din PIB estimat de Comisia Națională de Prognoză pentru anul 2022.

Pentru cea de-a doua măsură care prevede susținerea elevilor care provin din familii cu venituri mici se vor acorda vouchere de 30 euro lunar pentru 7 luni (aprilie –iunie si septembrie – decembrie 2022) pentru alimente, rechizite și haine celor 156.000 de elevi care primesc burse sociale.

La studiu de impact se estimează o sumă de 32.760.000 euro adica 0,012% din PIB estimat de Comisia Națională de Prognoză pentru anul 2022.

Tichete sociale pentru pensionari. Acesta spune că PSD vrea să vină cu vouchere pentru pensionarii care au pensii până în 1500 lei la fiecare 2 luni pentru alimente.

”Noi am finalizat pachetul economic, cred ca o sa-l prezentam mai mult ca sigur săptămâna viitoare. E normal sa am o discutie cu premierul despre acest pachet. Am făcut tot impactul financiar impreuna cu miniștrii de resort si am venit cu propuneri sustenabile in bugetul de stat.

Am avut si cu comisarul european pe economie o discutie privind aceste vouchere, sa vedem cum le incadram sa fie o sursa de la banii europeni. Lucrul acesta s-a mai creat in Europa, deci nu este o practică singulară.

Vrem sa venim cu vouchere pentru pensionarii care au pensii până în 1500 lei la fiecare 2 luni pentru alimente. Aici vedem ca este o scumpire de aproape 25-30% si niste vouchere de sub 50 de euro pentru copiii care provin din familii care nu au venituri suficiente pentru rechizite și îmbrăcăminte, inclusiv pentru persoanele cu hadnicap si familiile monoparentale.

Asteptam si venirea dlui Cîțu din aceasta vizita istorică pe care o are in SUA. Noi am venit totusi cu o propunere sustenabila si am discutat deja cu reprezentantii Comisiei Europene”, a explicat Ciolacu.

Partidul Național Liberal vrea ca voucherele pentru această categorie să aibă o valoare nu mai mică de 100 de euro. Poziția PNL vine în contextul în care social-democrații susțin acordarea de vouchere de 50 euro la fiecare 2 luni pentru familiile cu venituri reduse, precum şi vouchere pentru elevii din familiile sărace, de 30 euro lunar, pentru 7 luni. Ambele propuneri vor fi discutate în coaliția de guvernare.

Un set de măsuri sunt pregătite și vin în sprijinul marilor consumatori de energie, cei care nu erau vizați până acum de ordonanța de urgență care plafona prețul la gaze și energie electrică. PSD propune, în pachetul de măsuri pentru susţinerea nivelului de trai al românilor cu venituri mici, acordarea de vouchere de 50 euro la fiecare 2 luni, pentru 6 alimente de bază, precum şi vouchere pentru elevii din familiile sărace, de 30 euro lunar, pentru 7 luni, pentru achiziţionarea de alimente, rechizite şi haine, au precizat surse din PSD.

Aceste vouchere ar urma să fie alocate pentru gospodăriile cu ambii părinţi şi cel puţin 2 copii dependenţi şi gospodării monoparentale cu un venit net mediu lunar mai mic de 600 lei ( în jur de 151.000 gospodarii), precum şi persoanele care primesc Venit Minim Garantat – 168.000 persoane, persoane cu dizabilitati – 800.000 persoane şi pensionarii cu un venit mai mic de 1500 lei, aici încadrându-se 2.349.517 pensionari. Pentru această măsură, totalul beneficiarilor ar fi de 3.468.517 persoane, dar impactul bugetar de 693.734.000 milioane euro până la sfârsitul anului, adica 0,27% din PIB estimat de Comisia Naţională de Prognoză pentru anul 2022.

Ministerul Muncii este pe un butoi de pulbere având în vedere că pe 31 martie este termenul limită prin care instituția trebuie să îndeplinească un obiectiv-cheie din PNRR.

Astfel, printre cele 24 de borne care trebuie îndeplinite până la 31 martie se află și intrarea în vigoare a modificărilor aduse cadrului de reglementare pentru a se asigura sustenabilitatea pensiilor din cadrul pilonului 2.

În ceea ce privește sustenabilitatea pensiilor din cadrul pilonului 2, Guvernul și-a luat responsabilitatea în PNRR să aplice mai multe măsuri legislative, prin care:

– va asigura sustenabilitatea fiscală a pilonului II printr-o creștere a contribuțiilor în conformitate cu dispozițiile Strategiei fiscal-bugetare;

– va digitaliza funcționarea sistemului de pensii private

– va diversifica investițiile din pilonul II de pensii.

În ceea ce privește investițiile din pilonul II de pensii, guvernul:

– va analiza posibilitatea de a flexibiliza regimul de reglementare aplicabil investițiilor din fondurile de pensii private prin reducerea restricțiilor cantitative în materie de investiții și reducerea restricțiilor bugetare legate de risc aplicabile fondurilor de pensii private;

– va apăra independența administratorilor de pensii în ceea ce privește definirea propriilor lor strategii de investiții;

– va reglementa viitoarele ajustări ale regimului de investiții ale fondurilor de pensii private care contribuie la un cadru flexibil ce îi încurajează pe administratorii de pensii să își diversifice în mod corespunzător portofoliile pentru a obține un randament al investițiilor ajustat la risc echitabil;

– va spori accesul întreprinderilor la piața de capital, pentru a facilita cotarea noilor emitenți și a utiliza într-o mai mare măsură sursele private de finanțare, inclusiv activele fondurilor de pensii. Acest lucru ar conduce la un ecosistem de investiții mai bun pentru administratorii de pensii și la oportunități sporite pentru o diversificare adecvată a portofoliilor fondurilor de pensii.

De altfel, Guvernul a aprobat în ședința din data de 16 martie o Ordonanță de urgență care prevede majorarea cu un punct procentual, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuțiilor la fondurile private de pensii (Pilon II).

Încarcă mai mult
Load More In Social
Comments are closed.

Vezi Și

Pachetele de alimente 2024 de la UE înainte de sărbători, doar de ochii lumii, nu toate persoanele eligibile vor primi mult așteptatele ajutoare

Facebook 77 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Pachetele de alimente 2024 de la Un…