Acasă Economie Indicele ROBOR la trei luni, la cel mai mare nivel din ultimii nouă ani, purtătorul de cuvânt BNR, Dan Suciu, avertizează: ”Urmează o perioadă economică dificilă”

Indicele ROBOR la trei luni, la cel mai mare nivel din ultimii nouă ani, purtătorul de cuvânt BNR, Dan Suciu, avertizează: ”Urmează o perioadă economică dificilă”

0
0
330

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat luni că următoarea perioadă va fi una dificilă din punct de vedere economic pentru România, dar spune că preţul pe care ţara noastră urmează să-l plătească este unul obligatoriu.

Purtătorul de cuvânt al BNR a explicat că dificultăţile economice ale României vin atât din creşterile preţurilor la energie şi carburanţi, dar şi din deficitul bugetar foarte mare, care este practic imposibil de compensat într-o perioadă de criză.

Zona de incertitudine e atât de mare cum n-a fost niciodată. E evident acest lucru. În contextul dat, ne putem acomoda la ce putem vedea acum ca provocări. Dar trebuie să fim cu toții conștienți că urmează o perioadă economică dificilă. Nu urmează o perioadă de triumf economic. E o perioadă economică dificilă, dar costul pe care trebuie să-l plătim e obligatoriu, pentru a face față acestei provocari militaro-politice extrem de periculoase.”, a spus Dan Suciu.

Dan Suciu a explicat, că în noul context geopolitic, România are unele dezavantaje, comparativ cu alte state europene.

Aceste dezavantaje vin mai ales din elemente structurale profunde ale economiei românești, si anume inflația, care e deja destul de ridicată; vine din prețurile la energie, și un deficit bugetar semnificativ, cel mai mare din Europa, care, într-o perioadă de criză nu poate fi compensat. El va fi, inevitabil, o povară pentru România.”, a adăugat purtătorul de cuvânt al BNR.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a continuat să crească, tendinţă menţinută pe tot parcursul ultimelor săptămâni, şi a ajuns marţi la 4,53%, de la 4,49% luni, arată datele BNR.

Un nivel al ROBOR de 4,55% pe an a fost consemnat în 29 iulie 2013.

La începutul săptămânii trecute, indicele ROBOR la 3 trei luni era cotat la 4,36%, în timp ce la începutul lunii martie acesta era cotat la 4,25%.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,64%, de la 4,58%.

ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 4,69%.

Încarcă mai mult
Load More In Economie
Comments are closed.

Vezi Și

Iohannis intenționează să-și plaseze consiliera, aia cu numărătoarea pe legea pensiilor, în coasta BNR, ”liberala” Roberta Anastase, ”propunerea” PNL

Facebook 154 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Iohannis intenționează să-și plase…