Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a spus, luni, 21 martie, că doreşte o evaluare a miniştrilor PNL şi a Guvernului în general, în special pentru a asigura reformele şi revenirea economiei.
Liderii coaliţiei de guvernare s-au reunit, de la ora 11, la Palatul Parlamentului, pentru a discuta despre pachetul de măsuri economice anunţat de premierul Ciucă. De la ora 13, miniştrii sunt chemaţi pentru a fi evaluaţi.
Florin Cîţu ar vrea o remaniere guvernamentală. Preşedintele PNL a precizat că vrea o evaluare a miniştrilor PNL şi a Guvernului în general, pentru a asigura îndeosebi reformele din PNRR şi revenirea economiei.
Liderul liberal susţine că „nu este nimic special” întrucât evaluarea se face la doar câteva luni de la instalarea Guvernului.
”Fac o evaluare a miniştrilor pentru a vedea performanţa Guvernului. Mă interesează, în primul rând, este adevărat, PNL, dar mă interesează şi performanţa Guvernului”, a declarat, luni, 21 martie, președintele PNL, Florin Cîţu.
”Nu voi accepta ca scuză războiul din Ucraina că nu putem să facem o reformă sau alta”, a subliniat Florin Cîţu.
De asemenea, preşedintele PNL a spus că ”economia este administrată suboptimal”.
”Este important ca acum să luăm măsurile bune pentru a ne asigura o revenire în V a economiei. Este clar că lucrurile încetinesc, dacă vrem să avem o revenire a economiei, trebuie să luăm măsurile bune. De aceea se face această evaluare, nu este nimic special”, a mai spus Florin Cîțu.
Cîţu a precizat că ”sunt câteva lucruri” la care se uită, în special implementarea reformelor din PNRR.
”Nu voi accepta ca scuză războiul din Ucraina că nu putem să facem o reformă sau alta” a mai afirmat preşedintele PNL.
Totodată, fostul premier consideră că ”economia este administrată suboptimal”.
”Este important ca acum să luăm măsurile bune pentru a ne asigura o revenire în V a economiei. Este clar că lucrurile încetinesc, dacă vrem să avem o revenire a economiei trebuie să luăm măsurile bune. De aceea se face această evaluare, nu este nimic special”, a mai afirmat Florin Cîţu, care a fost ministru de Finanţe în Guvernul Orban.
Toţi miniştrii Guvernului Ciucă sunt aşteptaţi, luni, la şedinţa coaliţiei, în care ar urma să se discute cu fiecare dintre aceştia, timp de 30 de minute.
De altfel, premierul Nicolae Ciucă anunța încă de vineri că a discutat cu miniștrii ca fiecare să identifice măsurile care se impun, urmând ca acestea să fie prezentate în Coaliție.
”Pentru celelalte măsuri economico sociale am discutat cu membrii guvernului ca fiecare să identifice măsurile care se impun, să le putem analiza. Astăzi (n.red. vineri) vom analiza aceste propuneri, urmând ca ulterior să le discutăm în Coaliție și să putem să le aprobăm”, spunea premierul.
Este vorba de propuneri în contextul creșterii prețurilor la alimente, carburanți și RCA. În ultimele luni au fost făcute mai multe propuneri în spațiul public, însă fără a se ajunge la o concluzie. Printre acestea se numără plafonarea prețului RCA, reducerea accizei la carburanți (propunerea PSD) sau reducerea CAS cu 5%, o propunere a președintelui PNL Florin Cîțu.
Miniştrii Guvernului Ciucă sunt aşteptaţi, luni, la şedinţa coaliţiei, în care ar urma să se discute cu fiecare dintre aceştia, pe rând, timp de 30 de minute.
De menționat că PNL este pe o tendință de creștere în sondaje. Mai mult, potrivit surselor citate, PNL a analizat sondaje cu privire la fiecare ministru în parte.
Amintim că președintele PNL, Florin Cîțu, a transmis că singura măsură care crește acum veniturile nete ale tuturor salariaților și nu reprezintă un cost pentru companii este reducerea contribuțiilor.
Florin Cîțu a spus că, deși au apărut imediat „specialiștii” din tabăra populiștilor care să spună că o asemenea măsură, de reducere a contribuțiilor, ar afecta valoarea pensiei viitoare a angajaților de astăzi, este o temă falsă. ”Și asta este încă o dovadă a valorii lor profesionale. Pensia este calculată în funcție de salariul brut, nu de valorea contribuției. Mai simplu: o scădere a contribuției înseamnă o creștere a salariului net astăzi. O creștere a salariului brut înseamnă o creștere a pensiei, în viitor, a angajaților de astăzi. Din păcate, pentru sănătatea economiei noastre, populiștii au cam influențat decizii în ultimele trei luni și se vede. În ciuda opoziției mele și a multor colegi din PNL. Obiectivul numărul 1 pentru mine și pentru PNL rămâne luarea unor decizii care să ne asigure o economie puternică (sau să ne opunem măsurilor populiste care distrug economia)”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.
A cerut ca acest lucru să se întâmple „fără populisme și cai verzi pe pereți”.
”Deciziile pe care le luăm astăzi garantează sau nu o revenire rapidă care să reducă inflația, dobânzile și să creeze locuri de muncă. Trebuie să fie două obiective. Pe termen scurt: măsuri care să reducă impactul șocului prețurilor la energie, adică sa minimizeze căderea economică. Pe termen mediu: revenirea în V a economiei. Revenirea în V este posibilă doar dacă nu cădem în plasa măsurilor populiste. Altfel spus, dacă după acest șoc economia nu-și revine rapid, înseamnă că au fost aplicate măsurile populiste. Noi, PNL, întotdeauna ne vom opune măsurilor populiste și o vom face ca și până acum: public, asumat, curajos”, a conchis Florin Cîțu.
Apar şi primele informaţii pe surse privind o posibilă remaniere. Primul ministru din guvernul Ciucă intrat în vizorul criticilor este şeful de la Energie, Virgil Popescu.
Lipsa de iniţiativă şi de reacţie în criza facturilor uriaşe i-au determinat pe social-democraţi să ceară schimbarea lui din funcţie.
Şi liberalii dau semne că sunt nemulţumiţi de prestaţia lui Virgil Popescu, inclusiv premierul Nicolae Ciucă.
Şi ministrul de Interne Lucian Bode ar fi vizat de o posibilă remaniere. La fel, Marius Budăi sau Vasile Dîncu.
La mai puţin de patru luni de la preluarea mandatelor, trebuie să explice ce proiecte de viitor au, cum stau cu implementarea bornelor din PNRR, dar mai ales ce soluţii au pentru a contracara creşterile de preţuri.