Acasă Declarații Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Maia Sandu: ”Am venit azi la Chișinău cu un mesaj puternic, România e alături de Republica Moldova”

Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Maia Sandu: ”Am venit azi la Chișinău cu un mesaj puternic, România e alături de Republica Moldova”

0
0
575

”Președintele” României, Klaus Iohannis, a fost primit de Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, alături de care a avut convorbiri oficiale, în contextul invaziei Rusiei din Ucraina.

Klaus Iohannis:

”Ne-am concentrat azi asupra consecințelor agresiunii Rusiei asupra Ucrainei.

Am venit azi la Chișinău cu un mesaj puternic: România e alături de Republica Moldova și de toţi cetățenii săi, așa cum a fost mereu. Pe noi puteți să contați!

Pe lângă România, alături de dumnevoastră se află solidar toate statele comunității noastre europene şi euroatlantice. În aceste momente complicate, doresc să îmi exprim aprecierea pentru efortul impresionant al doamnei preşedinte Maia Sandu, al Guvernului, al tuturor autorităţilor Republicii Moldova, precum şi mobilizarea societăţii civice.

Am convingerea că acest efort al Republicii Moldova va rămâne pentru mult timp imprimat în amintirea colectivă ca gest de profundă generozitate şi umanitate.

”De la începutul conflictului, România a alocat Republicii Moldova asistenţă umanitară consistentă sub diverse forme – combustibil, resurse energetice, transporturi cu materiale de primă necesitate pentru a fi puse la dispoziţia refugiaţilor ajunşi în Republica Moldova.

Chiar astăzi, un convoi cu 55 de tone cu produse alimentare şi alte produse destinate refugiaţilor ucraineni a sosit la Chişinău printr-un transportat asigurat de IGSU-

România a luat măsuri prin asigurarea unor coridoare verzi pentru preluarea directă pe cale directă – rutieră şi feroviară – de refugiaţi ucraineni din Republica Moldova şi transportarea acestora în România, unde evident li se dă asistenţa cuvenită şi necesară.

Astfel, am realizat 73 de transporturi rutiere şi 11 transporturi feroviare în ultima săptămână. Dorim ca aceste demersuri să contribuie la reducerea presiunii asupra Republicii Moldova.

La Suceava avem deja din 9 martie operaţionalizat hub-ul umanitar, un centru logistic care vizează colectarea şi transportul donaţiilor internaționale în sprijinul Ucrainei.”

Klaus Iohannis cere mai multe trupe pe Flancul Estic. „Noi nu dorim să atacăm pe nimeni. Nu ne dorim un război cu nimeni, dar nu putem să tolerăm şi să fim atacaţi în partea vulnerabilă a Flancului Estic”.

”Acest război în Ucraina se poartă lângă Flancul Estic al NATO şi al UE. Noi suntem pe Flancul Estic.

Ştim că din Marea Neagră a fost lansat atacul rusesc asupra părţii sudice a Ucrainei. Marea Neagră. Trebuie consolidară poziţia noastră, nu este o teorie.

Flancul estic trebuie întărit într-un mod echilibrat. Partea sudică spre Marea Neagră trebuie la fel de bine apărat ca partea nordică.

Voi solicita în continuare o prezenţă aliată suplimentară şi întărită pe partea noastră a Flancului Estic pentru a putea să facă ceea ce ne spune doctrina NATO; că trebuie să avem o prezenţă puternică care descurajează

Noi nu dorim să atacăm pe nimeni. Nu ne dorim un război cu nimeni, dar nu putem să tolerăm şi să fim atacaţi în partea vulnerabilă a Flancului Estic. Aceste lucruri le voi spune la summitul extordinar NATO care va avea loc la Bruxelles”, a afirmat Klaus Iohannis.

Maia Sandu:

”Vă mulţumesc pentru vizita dumnevoastră în aceste momente de grea cumpănă pentru regiunea noastră şi întreaga lume. Mi-ar fi plăcut să ne întâlnim în circumstanţe mai fericite.

Republica Moldova şi România au în desfăşurare proiecte bileterale ambiţioase. Din păcate, pe 24 februarie, Federaţia Rusă a pornit un război neprovocat împotriva Ucrainei. Ne-am trezit cu toţii într-o lume sumbră, incertă. Ceea ce se întâmplă în Ucraina e îngrozitor.

Acţiunile militare au destabilizat întreaga regiune. Provocările cauze de acest război pun presiune şi pe Republica Moldova.

Avem nevoie de sprijinul partenerilor şi prietenilor noştri pentru a le depăşi. Republica Moldova a condamnat ferm agresiunea militară asupra Ucrainei şi a chemat la pace încă din prima oară a acţiunilor militare

Ţara noastră a oferit ajutor umanitar ţării vecine şi prietene, primind oamenii săi care fug din calea războiului. Aproape 340.000 de persoane au trecut frontiera dintre Ucraina şi Republica Moldova de la începutul războiului.

Asistăm la o dramă umanitară. Trebuie să ajutăm aceşti oameni şi vom face asta în continuare. Mii de familii din toate regiunile ţării găzduiesc aspeţi din Ucraina. E un efort semnificativ pentru o ţară mică

Vă mulţumes pentru acest ajutor frăţesc.

Trăim vremuri grele în care solidaritatea, grija şi ajutorul recirproc trebuie să prevaleze

Îndemn comunitatea internaţională să ne concentrăm eforturile pentru a obţine încetarea atacului militar şi obţinerea păcii în Ucraina. E ceea ce merită”

Klaus Iohannis, prezent la Chișinău, a vorbit despre refugiații din Ucraina:

”România va primi atâția refugiați câți vin. Nu am de gând să refuz nicio ucraineancă și niciun ucrainean care caută refugiu la noi, iar cei care caută refugiu în Republica Moldova și aici capacitatea e depășită, vor fi toți primiți în România. Nu intenționez să aducem în discuție un număr sau o cotă. Este vorba despre valori în care credem și refugiații trebuie ajutați. Aceștia vor primi ajutorul și asistența ce li se cuvine.

Este minim-minimorum cât putem să facem pentru ucraineni în această perioadă extrem de dificilă și în această situație catastrofală în care au ajuns ei prin agresiunea Rusiei“, a spus, la Chișinău, Klaus Iohannis.

Rusia, exclusă din Consiliul Europei după 26 de ani de apartenenţă.

Marţi seară, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat în unanimitate un aviz conform căruia Federaţia Rusă nu mai poate fi stat membru al organizaţiei.

Guvernul Federaţiei Ruse l-a informat tot marţi pe secretarul general cu privire la retragerea sa din Consiliul Europei şi intenţia de a denunţa Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Rusia a precizat că a părăsit oficial Consiliul Europei din propria voinţă ca urmare a sancţiunilor fără precedent cu care se confruntă Moscova în urma campaniei sale din Ucraina. Rusia a aderat la Consiliul Europei la data de 28 februarie 1996.

Decizia Curții Internaţionale de Justiţie de la Haga: Rusia trebuie să oprească atacurile în Ucraina.

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga s-a pronunțat astăzi în cazul invaziei ruse din Ucraina.

Conformei deciziei CIJ de la Haga, Rusia trebuie să suspende de urgență acțiunea militară din Ucraina.

Curtea Internaţională de Justiţie a acceptat acțiunea Ucrainei depusă la tribunalul respectiv și a stabilit că trebuie să fie impuse de urgență măsuri temporare pentru ca situația din Ucraina să nu se agraveze.

Sunt trei aspecte pe care judecătorii le-au convenit în cadrul acestei ședințe:

1. Rusia trebuie să suspende de urgență această operațiune militară din Ucraina

2. Niciun soldat, nici o bază militară, nici o structură militară care intervine în acest moment în Ucraina nu trebuie să își continue acțiunea

3. Ambele țări trebuie să se oprească din acțiuni care pot provoca prejudicii de nereparat în Ucraina.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații
Comments are closed.

Vezi Și

După ce a dat mâna cu Ciucă ostașul și a fost ignorat de Iohannis, Ciolacu, la ceremonia de Ziua Armatei: ”România nu va fi atrasă în niciun război”

Facebook 2 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După ce a dat mâna cu Ciucă ostașul …