Acasă Externe Alertă la Cernobîl, centrala nucleară a fost lăsată în totalitate fără curent electric

Alertă la Cernobîl, centrala nucleară a fost lăsată în totalitate fără curent electric

0
0
459

Rușii ar fi ”deconectat complet de la rețeaua electrică” centrala nucleară de la Cernobîl. Acest lucru a fost anunțat de operatorul energetic ucrainean Ukrenergo într-o notă publicată pe Facebook, în care a adăugat că din cauza ostilităților în desfășurare ”nu există nicio posibilitate de restabilire a liniilor”.

Situația de la Cernobîl devine din ce în ce mai gravă. Centrala Nucleară de la Cernobîl a fost ”complet” debranşată de la reţeaua electrică, din cauza acțiunilor militare.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a recunoscut că nu are anumite informaţii, dar pe Twitter a explicat că ”nu vede un impact asupra securității”. Ministrul de externe Dmytro Kuleba a cerut Rusiei încetarea focului pentru a efectua reparația.

Energoatom, agenția responsabilă cu energia nucleară din Ucraina, a început între timp să lanseze vești din ce în ce mai alarmante: ”În depozitul de stocare sunt depozitate aproximativ 20.000 de elemente de combustibil uzat. Au nevoie de răcire constantă, ceea ce este posibil doar dacă există energie electrică. În consecință, temperatura în rezervoarele de colectare se vor ridica, suferind vârfuri și eliberând substanțe radioactive în mediu”.

Germania, prin vocea Ministerului Mediului, a făcut cunoscut că nu a detectat anomalii ale nivelurilor de radiații de pe teritoriul său.

Kuleba a confirmat că sistemul de urgență a intrat în funcțiune și are o autonomie de 48 de ore.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba îndeamnă Rusia la calm, măcar pâna când Ucraina reușește să repare o linie electrică ce alimentează Centrala Nucleară avariată de la Cernobîl şi avertizează că este posibil să aibă loc ”scurgeri” de radiaţii în cazul în care pana de curent continuă, relatează AFP.

Într-un tweet el a reiterat pericolul. Pana de curent de la centrala de la Cernobîl ”va cauza în scurt timp oprirea sistemelor de răcire ale depozitului de combustibil nuclear, făcând iminentă scurgerile de radiații”.

Precizările Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).

Măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații si nu sunt semnalate depăsiri la nivelul teritoriului ucrainean.

Din informațiile primite de la Autoritatea de Reglementare și Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine), a fost confirmată întreruperea alimentării cu energie electrică în data de 09.03.2022, în jurul orei 11.

Potrivit protocoalelor de securitate, a fost stabilită conectarea la sursa de alimentare de rezervă ce utilizează sistemele diesel mobile. În prezent, toate sistemele de securitate sunt funcționale, fiind alimentate din generatoarele diesel de rezervă și nu există un pericol pentru mediu sau populație.

Rezerva de combustibil este dimensionată pentru perioadele de timp necesare pentru restabilirea alimentării cu energie electrică, funcționarea generatoarelor diesel de rezervă putând fi prelungită după necesități prin realimentare cu combustibil până la reconectarea cu rețeaua națională de energie electrica.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.

În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației.

Cernobîl nu mai este o centrală electrică activă: a fost închisă după accidentul din 1986.

Prin urmare, în interiorul său nu au avut loc reacții nucleare de zeci de ani. Rămâne radioactivitatea reactorului explodat și a combustibilului uzat. „Miezul care s-a topit cu acea ocazie a fost acoperit cu o structură de beton armat care menține radiația în interior”, explică Spezia. Este așa-numitul ”sarcofag”: structura boltită care se vede în fotografii. ”Dacă nu face cineva asta. nu-l străpunge, este imposibil ca radiația să scape”.

Sistemele care monitorizează materialul nuclear la instalaţiile de deşeuri radioactive de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, din Ucraina, care au fost capturate de forţele ruse luna trecută, au încetat să mai transmită date către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a anunţat marţi agenţia nucleară a ONU. Alimentarea cu electricitate a centralei a fost întreruptă, iar generatoarele de rezervă, care au intrat în funcțiune, au combustibil pentru doar 48 de ore. Compania ucraineană de energie arată că zona este sub controlul rușilor și nu se poate interveni pentru repararea liniilor de electricitate.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…