Acasă Război Gigantul petrolier rus Lukoil, cere ”încetarea rapidă” a războiului din Ucraina

Gigantul petrolier rus Lukoil, cere ”încetarea rapidă” a războiului din Ucraina

0
0
638

Compania petrolieră Lukoil, al doilea cel mai mare producător de țiței din Rusia, face apel la încetarea ”rapidă” a conflictului militar în Ucraina.

Numărul doi în sectorul petrolier rusesc, Lukoil, a cerut joi ”încetarea rapidă a războiului din Ucraina”, devenind prima mare companie națională care se opune invaziei rusești.

Susținem încetarea rapidă a conflictului armat și spijinim fără rezerve soluționarea printr-un proces de negociere și prin mijloace diplomatice”, a transmis consiliul de administrație al Lukoil.

Conducerea Lukoil își declară îngrijorarea cu privire la evenimentele tragice în curs de desfășurare în Ucraina și își exprimă compasiunea cea mai profundă pentru toți cei afectați de această tragedie. Susținem încetarea imediată a conflictului armat și rezolvarea acestuia prin negocieri și prin mijloace diplomatice„, se spune în declarație.

Ofensiva militară declanșată săptămâna trecută de Vladimir Putin în Ucraina a atras sancțiuni economice și diplomatice fără precedent la adresa liderilor ruși apropiați lui Putin – și a lui Putin însuși, precum și la adresa a numeroase companii ruse, inclusiv din sectorul bancar.

Sancțiunile au dus la prăbușirea rublei și au determinat închiderea Bursei de Valori de la Moscova.

Mai mulți oameni de afaceri ruși din afara țării au avertizat asupra consecințelor sancțiunilor, însă Lukoil este printre primele companii majore din Rusia care se exprimă deschis împotriva războiului din Ucraina.

Lukoil a indicat că va continua eforturile „în demersul de a asigura furnizarea de energie consumatorilor din întreaga lume” și că „se angajează să consolideze pacea, relațiile internaționale și legăturile umanitare”.

AFP mai notează că guvernul francez a anunțat, joi, că a confiscat – ca parte a pachetului de sancțiuni impus Rusiei – un super-yacht deținut de o companie legată de Igor Secin, directorul executiv al gigantului energetic rus Rosneft și apropiat al lui Vladimir Putin.

Lukoil este deţinută majoritar de preşedintele grupului, Vagil Alekperov.

Este cea de-a opta zi a războiului din Ucraina, iar atacurile armatei rusești continuă. Noi explozii au avut loc peste noapte în Kiev și în Herson, în timp ce sirenele anti-aeriene au răsunat în multe alte orașe.

Totodată, preţul gazelor în Europa a crescut, joi, pentru a patra zi, piaţa continuând să se concentreze pe sancţiunile impuse Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei.

Deşi sancţiunile impuse Rusiei nu afectează exporturile de energie, traderii şi transportatorii se feresc să facă afaceri cu furnizorii ruşi, inclusiv cu divizia de tranzacţionare a energiei a companiei ruse Gazprom.

Traderii sunt îngrijoraţi că ar putea fi anunţată o posibilă înăsprire a măsurilor împotriva Rusiei, care furnizează aproape 40% din gazele blocului comunitar. Nu toate statele primesc livrări direct din Rusia, dar dacă ţări cum ar fi Germania, cel mai mare consumator de gaz rusesc, ar primi mai puţin din Rusia, cantitatea ar trebui înlocuită cu gaze din alte regiuni, de exemplu din Norvegia.

Încarcă mai mult
Load More In Război
Comments are closed.

Vezi Și

Sistemul de rachete antiaeriene Patriot în valoare de 1 miliard de euro, pe care România l-a donat Kievului, a ajuns după 4 luni, în Ucraina

Facebook 1 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Sistemul de rachete antiaeriene Patr…