Danemarca intenţionează să anuleze toate restricţiile interne anti-COVID-19 de la 1 februarie, în pofida unui număr record de infectări noi, considerând că acoperirea vaccinală a populaţiei daneze este suficient de mare în faţa severităţii mai reduse a îmbolnăvirilor provocate de varianta Omicron a noului coronavirus, a anunţat Guvernul de la Copenhaga într-o scrisoare adresată miercuri Parlamentului ţării.
Decizia a fost luată de autorităţile daneze la câteva zile după ce anunţuri similare au fost făcute săptămâna trecută de Marea Britanie, Irlanda şi Olanda, în ciuda numerelor mari de infectări cu Omicron înregistrate în Europa, relatează Reuters.
„Doresc ca includerea COVID-19 în categoria bolilor ameninţătoare pentru societate să fie suprimată începând de la 1 februarie 2022„, a declarat ministrul danez al Sănătăţii, Magnus Heunicke, fapt care ar duce, de facto, la anularea tuturor restricţiilor naţionale aflate în prezent în vigoare, precum purtarea măştii sanitare şi închiderea mai devreme a barurilor şi a restaurantelor.
Guvernul danez doreşte să menţină doar pentru încă patru săptămâni anumite restricţii privind pătrunderea pe teritoriul ţării, precum obligativitatea realizării de teste anti-COVID-19 şi plasarea în carantină, în funcţie de ţara de provenienţă.
Danemarca a relaxat deja restricţiile în urmă cu două săptămâni, după un lockdown de o lună, permiţând redeschiderea cinematografelor şi a sălilor de concerte, însă anumite reglementări sunt încă în vigoare, precum orare limitate de funcţionare pentru restaurante şi purtarea obligatorie a măştii sanitare.
În scrisoarea adresată Parlamentului de la Copenhaga, ministrul Magnus Heunicke afirmă că Guvernul din care face parte intenţionează să urmeze recomandările formulate marţi de un comitet de experţi, care s-au pronunţat în favoarea anulării tuturor restricţiilor interne la 1 februarie.
Decizia Guvernului, care va trebui să fie însă aprobată şi de Parlament, va reprezenta cea mai amplă relaxare a restricţiilor adoptate împotriva COVID-19 în rândul ţărilor nordice.
Cluburile de noapte vor putea să se redeschidă şi restaurantele să vândă alcool după ora locală 22:00, iar clienţii nu vor mai fi obligaţi să prezinte certificatul de vaccinare la intrare. Călătorii vor putea să urce în autobuze fără să mai poarte măşti sanitare, iar magazinele vor putea să anuleze restricţia privind numărul clienţilor acceptaţi simultan în incintele lor.
Cu peste 46.000 cazuri noi de COVID-19 confirmate marţi, rata de infectare este încă foarte mare în această ţară, însă „evaluarea noastră actuală este că epidemia va atinge în curând punctul ei maximal”, a precizat acelaşi ministru danez pe Twitter.
„Avem un bun control asupra ratei de spitalizare, graţie unei combinaţii ce constă în cei 3,5 milioane de danezi care s-au vaccinat cu doze ‘booster’ şi natura mai puţin severă a variantei Omicron„, a adăugat el.
Aproape 60% dintre cei 5,8 milioane de danezi au primit deja doza „booster” a unor vaccinuri anti-COVID-19, un obiectiv ce a fost atins cu o lună mai devreme decât calendarul avut în vedere de autorităţile sanitare din această ţară.
Numărul spitalizărilor provocate de COVID-19 a continuat să crească în ultimele zile şi a depăşit pragul de 900 de pacienţi, însă specialiştii danezi consideră că sistemul naţional de sănătate este capabil să facă faţă acestor solicitări.
De asemenea, Agenţia naţională pentru sănătate din Danemarca a anunţat că aproximativ 35% dintre persoanele internate în prezent cu COVID-19 se află în spitale din cauza altor patologii.
Și Spania își schimbă abordarea față de COVID și renunță la unele restricții.
Mai multe regiuni spaniole au decis să renunțe la o serie de restricții sanitare, în timp ce numărul infectărilor scade. Spania este una dintre țările europene cu cea mai mare rată de vaccinare. Cincisprezece milioane de spanioli au primit, deja, doza booster, iar administrația se pregătește să abordeze Covid-19 ca pe o gripă sezonieră.
”În Spania, COVID-19 nu va mai fi gestionată ca o urgență, ci ca o boală endemică asemănătoare gripei. Nu putem trăi mereu cu teamă”, spun oamenii.
Premierul Pedro Sanchez a acordat un interviu, în care a explicat că, pentru a proteja sistemul sanitar, în viitor, va renunţa la supravegherea minuţioasă a algoritmului în care se dezvoltă pandemia. ”Pe fundalul unei rate de vaccinare de peste 80 de procente şi în condiţiile în care varianta Omicron a dus la forme mai uşoare comparativ cu variantele anterioare ale coronavirusului, a sosit momentul să se analizeze dacă pandemia nu trebuie tratată precum o epidemie de gripă”, a spus premierul spaniol, a scris Deutsche Welle.
Cu toate acestea, guvernul de la Madrid menține obligația de a purta masca, inclusiv în aer liber.
La Barcelona, administrația locală a renunțat la majoritatea măsurilor sanitare, iar clienții sunt primiți în restaurante fără certificat COVID. Relaxarea măsurilor se observă, deja, în numărul de turiști care stau la terase.
Catalonia a renunțat la cerința pașaportului COVID și la limita de zece persoane, dar menține închise discotecile și cluburile. Aceleași măsuri vor fi adoptate, treptat, în toată Spania.
”Mă simt ușurat. Am o senzație de ușurare când văd că aceste restricții impuse în ultimele luni sunt parțial ridicate.”, a spus un localnic.
Relaxarea măsurilor sanitare se produce și în alte țări europene. Marea Britanie și Danemarca renunță la măștile în aer liber, iar Olanda redeschide spațiile comerciale și culturale. Începând de luni, Austria va anula izolarea nevaccinaților.
Și Anglia a renunţat joi, că aproape toate restricţiile antiepidemice aflate încă în vigoare pentru a combate COVID-19 vor fi ridicate, o boală alături de care, aşa cum speră Guvernul de la Londra, populaţia locală se va obişnui să trăiască, aşa cum o face deja în cazul gripei, informează AFP.
Acest „vânt de libertate” vine la momentul potrivit pentru prim-ministrul Boris Johnson, a cărui poziţie în fruntea Guvernului a fost fragilizată de scandalul petrecerilor organizate în reşedinţa sa din Downing Street, evenimente care nu au respectat restricţiile impuse împotriva noului coronavirus.
După ce a decis să pună capăt, în urmă cu o săptămână, recomandării privind munca la domiciliu pentru persoanele care pot să facă acest lucru, Anglia a renunţat în prezent şi la alte restricţii antiepidemice – printre cele mai uşoare din Europa – introduse în decembrie 2021 în urma creşterii uriaşe a numărului de infectări provocate de varianta Omicron: obligativitatea de purtare a măştii sanitare în interiorul spaţiilor publice şi certificatul de vaccinare pentru evenimentele la care participă un public numeros.
„Atunci când COVID-19 devine o afecţiune endemică, trebuie să înlocuim obligaţiile legale cu sfaturi şi recomandări„, a subliniat săptămâna trecută Boris Johnson în faţa deputaţilor englezi.
Opunându-se anulării obligativităţii privind purtarea măştii sanitare în transportul în comun, primarul Londrei, Sadiq Khan, a anunţat că va menţine această măsură în capitala britanică.
„S-ar părea că regăsim Londra aşa cum era în trecut„, a declarat bucuroasă Elizabeth Hynes, o femeie de 71 de ani aflată în proximitatea catedralei Saint-Paul, în centrul capitalei Marii Britanii. „Ne dăm seama cât de mult ne-au lipsit teatrele şi spectacolele formidabile„, a adăugat ea.
„Lucrurile trebuie să revină la normal„, a mai spus ea, dezvăluind şi că, deşi suferă de un melanom, nu a contractat niciodată noul coronavirus. „Am avut noroc, trebuie să bat în lemn. Nu ştii niciodată ce îţi va aduce ziua de mâine. Trebuie să profiţi de viaţă„, a subliniat londoneza.
Sfârşitul perioadei de izolare
Lewis Colbyn, un barman de 39 de ani care a avut deja COVID-19 şi care nu se teme să contracteze din nou boala, abordează această nouă fază cu optimism şi prudenţă: „Eu nu sunt un om de ştiinţă, nu deţin toate răspunsurile. Poate că această decizie vine prea devreme, poate că vine prea târziu, nu ştiu”. De asemenea, el a spus că va continua să poarte o mască sanitară în mijloacele de transport public şi atunci când se află în magazine.
Mai reticentă decât celelalte naţiuni din componenţa Marii Britanii (Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord) în ceea ce priveşte implementarea restricţiilor antiepidemice, Anglia le-a anulat, într-o primă fază, pe majoritatea dintre ele în data de 19 iulie 2021, supranumită „ziua libertăţii”.
Însă apariţia în toamna anului trecut a variantei Omicron, mult mai contagioasă decât Delta, a determinat Guvernul lui Boris Johnson să declanşeze „Planul B”, în pofida opoziţiei exprimate de o parte din majoritatea guvernamentală.
Acele măsuri aveau scopul de a consolida protejarea populaţiei engleze graţie unei campanii de vaccinare cu doze de supra-rapel („booster”) şi să încerce să îi convingă pe reticenţi să se vaccineze. Aproximativ 37 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost astfel administrate, permiţând, potrivit Guvernului, reducerea numărului de cazuri grave şi de spitalizări, precum şi scăderea presiunii pe sistemul naţional de sănătate.
Potrivit celor mai recente statistici oficiale, 64% din populaţia engleză de peste 12 ani a primit deja cea de-a treia doză a unor vaccinuri anti-COVID-19.
În perioada în care numărul cazurilor de COVID-19 cunoştea o creştere explozivă în timpul sărbătorilor de iarnă, Boris Johnson a rezistat în faţa apelurilor privind înăsprirea restricţiilor antiepidemice. El consideră în prezent că faptele i-au dat dreptate: spitalele engleze au rezistat în faţa valului Omicron, numărul pacienţilor care necesitau conectarea la un ventilator nu a crescut niciodată, iar numărul infectărilor a scăzut considerabil.
Cu toate acestea, Marea Britanie, una dintre ţările cele mai grav afectate de pandemie, cu aproape 155.000 de decese asociate COVID-19, continuă să raporteze aproape 100.000 de cazuri noi în fiecare zi.
Potrivit unui studiu publicat de Imperial College din Londra, nivelul infectărilor rămâne ridicat mai ales la copii şi la adolescenţi. Dintre cei 3.500 de participanţi la un studiu amplu care au fost testaţi pozitiv între 5 şi 20 ianuarie, două treimi contractaseră deja noul coronavirus în trecut.
Prim-ministrul Boris Johnson speră chiar să anuleze în luna martie obligativitatea privind izolarea la domiciliu în cazul unui test pozitiv, „la fel cum nu există o obligaţie legală pentru oamenii care au gripă să se izoleze„.