Pas decisiv către avizarea Legii privind interzicerea centralelor de apartament. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a ieşit public cu afirmaţia că săptămâna viitoare va prezenta coaliţiei un draft al legii privind eliminarea centralelor de apartament. Dacă propunerea va fi susţinută de coaliţie, proiectul de lege va intra pe circuitul de avizare.
”Centralele de apartament existente nu pot fi afectate de nicio reglementare legală şi nici retroactiv nu se mai poate face mai nimic sau este foarte greu să revenim la sisteme centralizate acolo unde toţi s-au debranşat şi fiecare apartament are propria centrală”, a spus ministrul Mediului la Europa FM. Acesta a mai precizat că pentru case se va merge în continuare pe centrale individuale.
”Eu mă bucur nespus de mult că sunt oraşe care deja gândesc la fel ca Ministerul – Clujul, Braşovul. În aceste oraşe sunt decizii luate de municipalitate fără să fie obligatorii, stabilite prin lege. Săptămâna trecută, domnul primar Boc m-a anunţat că în Consiliul Municipal s-a luat această decizie şi toate construcţiile care au mai mult de şase apartamente au obligaţia de a monta centrală comună”, a declarat public Tanczos Barna.
La începutul anului, acesta a mai declarat pentru Digi24 că centralele individuale de apartament nu vor mai fi permise în blocurile noi. Încă de atunci informa cetăţenii că este doar o chestiune de câteva săptămâni până când autoritățile vor lua această decizie. Mai mult, în contextul dat, specialiștii vin chiar și cu un sfat pentru români: să nu-și mai monteze centrale pe gaz. Şi asta pentru că, pe termen lung, gazul va fi mai costisitor decât energia electrică.
„Vom propune interzicerea centralelor individuale în blocurile noi. Implementarea trebuie graduală, nu de azi pe mâine, pentru că sunt foarte multe investiții deja pornite, gândite, proiectate, aflate în execuție, de metodele vechi.” a mai spus Barna.
Oficialul a adăugat că, în cazul locuinţelor noi, soluţia ar putea fi instalarea unei o centrale termice comună sau conectarea reţelelor de încălzire ale oraşelor. „Aceste locuinţe noi vor putea avea centrală comună sau va trebui să fie conectate la reţelele de încălzire ale oraşelor care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acţiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor”, a subliniat ministrul Mediului.
Ministrul Mediului a declarat, că folosirea lemnului de foc pentru încălzirea locuinţelor este esenţială, iar România are nevoie de un program social destinat celor care folosesc lemne, în contextul în care şi această resursă s-a scumpit. Întrebat dacă ar recomanda montarea unei astfel de centrale, Tanczos Barna a spus „fără doar și poate” și a dat exemplul Austriei, care se bazează în continuare pe lemn, chiar dacă pe alte tehnologii, „pe tocătură, pe pelerizare și automatizare, reușind astfel să reducă foarte mult emisiile”.
„Sunt foarte multe state care nu vor renunța la lemnul de foc, această sursă regenerabilă care ocupă un loc important în balanța energetică în foarte multe state membre (ale Uniunii Europene – n.r.). Există o tendința sau o direcție a comisiei în sensul reducerii fosilului în balanță energetică, dar pentru încălzirea locuințelor lemnul este esențial. Inclusiv RNP (Regia Națională a Pădurilor – n.r.) pornește un program național de dezvoltare a rețelei de valorificare a lemnului pentru cetățean, încât pe lanțul de valorificare să nu existe mulți interpuși care cresc de la pas la pas prețul. A existat o tendință pe piata mondială de creștere a prețului.
Și lemnul de foc s-a scumpit, dar trebuie să existe la nivel naţional un program social pentru lemn, trebuie să existe acest sprijin din partea statului pentru lemnul de foc, trebuie să existe o reţea bine dezvoltată de valorificare a lemnului, astfel încât să nu fie foarte mulţi intermediari, şi trebuie să investim foarte mult în eficienţa centralelor termice pe lemn. Trebuie să venim cu un program naţional pe acest domeniu„, a declarat Ministrul Mediului.
Întrebat dacă recomandă montarea unei centrale pe lemne, Tanczos Barna a răspuns afirmativ. Ministrul a dat și exemplul propriu și a precizat că locuiește în mediul rural și de 22 de ani se încălzește cu centrală pe lemne.
„Da, sigur. Fără doar și poate! Eu stau la țară. Am de 22 de ani centrală pe lemn, aceeași centrală adusă din Suedia. Am și centrală pe gaz, dar an de an facem căldură în casă bazându-ne pe centrală pe lemne. Lemnul provind din uscături sau fag, care nu se poate folosi pentru industrializare. E soluția ideală pentru mediul rural. Nu e nicio rușine. În Austria, ei se bazează în continuare pe lemn, dar pe alte tehnologii, pe tocătură, pe pelerizare, automatizare, reduc foarte mult emisiile. E drumul pe care trebuie să mergem și noi. Nu putem de azi pe mâine, ci pe un alt sistem național, pe alternativele care vin cu timpul. Și gazele care vin cu timpul și energia electrică va veni cu timpul și pompele de căldură pot apărea, dar încă o dată, nu vor înlocui de azi pe mâine centralele pe lemn„, a conchis Ministrul Mediului.