Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, că România a înregistrat peste 34.000 de noi cazuri de COVID-19 în condiţiile în care au fost efectuate peste 100.000 de teste şi a anunţat că vrea implicarea medicilor de familie în testarea anti-COVID la nivelul întregii ţări.
Medicul Alexandru Rafila a afirmat că România a raportat un număr record de infectări, ”după o perioadă în care testarea a fost puţin mai redusă”.
”Azi s-au efectuat peste 100.000 de teste. Am avut circa 34.000 de cazuri de îmbolnăviri. Acest număr e preocupant, dar nu putea fi exclus din scenariile pe care Ministerul Sănătăţii şi INSP le-au prezentat în urmă cu două săptămâni.
În Danemarca, o ţară cu şase milioane de locuitori, numărul de cazuri care s-a înregistrat ieri a fost de 34.000, la o acoperire vaccinală de 81%. În Cehia, cu 10,7 milioane de locuitori, 30.000 de cazuri. În Portugalia, o populaţie similară, cu o vaccinare de circa 90%, 57.000 de cazuri.
Nu sunt cifre neaşteptate. Din cauza aceasta, noi am estimat o astfel de evoluţie generată de tulpina Omicron. Nu e generată de altceva decât de o tulpină cu o transmisibilitate mult mai mare decât tulpinile precedente. Sunt numeroase cazuri care se înregistrează şi la persoanele vaccinate, dar asta nu înseamnă că vaccinarea nu trebuie să meargă înainte ca să poată să protejeze mai ales persoanele vulnerabile de o evoluţie către complicaţii şi mai ales către deces.
E un lucru care ne preocupă în mare măsură”, a declarat Alexandru Rafila.
”Un lucru foarte important este legat de funcţionarea acestor centre ambulatorii de evaluare.
Sunt deja 3.800 de medici de familie care au intrat în acest sistem. Ieri a fost prima zi în care ei au început să testeze. Din cauza aceasta a crescut şi numărul de teste la peste 100.000.
Pe de altă parte, ne-am confruntat în week-end cu problema testării pentru că medicii de familie în acest week-end prelungit nu au lucrat şi am căutat soluţii la nivelul municipiului Bucureşti prin deschiderea a 28 de centre care să testeze alături de staţia de ambulanţă Bucureşti-Ilfov pacienţii simptomatici pe baza unei programări.
Ne propunem ca această procedură să o extindem la nivelul întregii ţări. Chiar în cursul zilei de azi vom avea o discuţie cu directorii DSP-urilor încât să organizăm astfel de punct de prelevare a produselor biologice în vederea testării pentru persoanele simptomatice.
Dacă avem operaţionalizat sistemul cu medici de familie în timpul săptămânii, în week-end într-adevăr trebuie să ajutăm astfel încât persoanele simptomatice să beneficieze de un diagnostic cât mai rapid.
Un lucru foarte important este legat de funcţionarea acestor centre ambulatorii de evaluare care sunt funcţionale în marea lor majoritate, cred că sunt 174 sau chiar mai multe.
Am distribuit în toate aceste centre medicaţia antivirală, la Favipiravir. Asta avem în momentul de faţă. Am deschis calea prescrierii ambulatorii de Favipiravir şi achiziţionarea din farmacii”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că numărul de paturi pentru bolnavii Covid ocupate în spitale s-a dublat în ultimele 11 zile.
De asemenea, ministrul a anunțat că rata de pozitivitate a crescut în aceste zile până spre 30%.
”Când am început noi această activitate, pe 16 ianuarie, aveam peste 16% din paturile alocate, din cele 25.000, am ajuns la 32%, deci practic o dublare a ocupării numărului de paturi în timp de 11 zile, dar ne aflăm departe de cifra care duce automat la închiderea școlilor, de 75%”, a declarat Alexandru Rafila.
El spune că, în ceea ce privește paturile în spitale pentru copii, acestea sunt ocupate în proporție de 44,5%.
Gradul de ocupare la Terapie Intensivă a crescut de la 25% la 37%, iar gradul de ocupare al paturilor de Terapie Intensivă pentru copii este la 12%.
Alexandru Rafila a mai spus că există în continuare cazuri grave cu tulpina Delta, care nu este eliminată încă din circulație, și care reprezintă încă 20-25% din îmbolnăviri.
Peste 13.500 de elevi cu COVID, 4.000 de cadre didactice pozitive şi 46 de şcoli închise.
Primele doze de Molnupiravir ajung în România la sfârșitul acestei săptămâni. ”E un lucru important care cred că va avea un impact favorabil în următoarele 10 zile”, spune ministrul Sănătății.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, miercuri, că a semnat contractul și a stabilit ultimele detalii privind livrarea primului dintre cele două produse inovative – Molnupiravir, care se administrează pacienților simptomatici, cu risc crescut.
Primele cantități vor ajunge în România probabil la sfârșitul acestei săptămâni, iar direcțiile de sănătate publică le vor distribui spitalelor și centrelor de evaluare în primele zile ale săptămânii viitoare.
”E un lucru important care cred că va avea un impact favorabil în următoarele 10 zile pentru scăderea presiunii pe secțiile de terapie intensivă și ceea ce, evident, ne preocupă pe toți, reducerea numărului de decese, pentru că de data aceasta discutăm de antivirale la care s-a măsurat acest efect și este certificat de studii științifice, pe când celelalte pe care le-am avut la dispoziție până în momentul de față – mă refer la Favipiravir – nu aveau aceste efect, ci doar de reducere a duratei bolii”, a declarat Rafila.