Acasă Actualitate Diferenţe între certificatul verde actual și certificatul covid, noul document emis după prima doză de vaccin, devine obligatoriu pentru toți angajații

Diferenţe între certificatul verde actual și certificatul covid, noul document emis după prima doză de vaccin, devine obligatoriu pentru toți angajații

0
0
404

Potrivit unui draft al proiectului de lege la care lucrează specialişti INSP şi parlamentari, noul certificat COVID ar putea fi emis imediat după prima doză de vaccin.

Diferenţe între certificatul COVID şi certificatul verde. Noul certificat verde ar putea fi emis după prima doză de vaccin, nu după vaccinarea cu schema completă, aşa cum a fost în cazul certificatului verde.

Noul certificat COVID emis după prima doză va fi valabil până la data programarii pentru efectuarea celei de-a doua doze.

Şi persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-COV-2 vor beneficia de noul certificat, boala fiind dovedită prin existenta în platforma CoronaForms. În acest caz, noul document va fi valabil timp de 180 de zile.

O altă noutate este că de certificatul covid vor beneficia şi persoanele care se testează cu teste rapide. În acest caz, documentul va fi valabil timp de 48 de ore.

În ceea ce priveşte persoanele testate cu test PCR, certificatul covid va fi valabil timp de 72 de ore. În acest caz, documentul intră în vigoare la 72 de ore de la data îndeplinirii condiţiei de creștere cu un coeficient săptămânal mediu de cel puţin 1,5 ori a numărului de cazuri timp de trei săptămâni consecutive la nivel national. De asemenea, el încetează în termen de 72 de ore de la data constatării îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii:

1. în cazul unei scăderi timp de 3 saptamani consecutive a numărului de cazuri la nivel national;

2. la o incidența cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național mai mică de 1 la mie.

Reamintim că noul ministru al Sănătăţii vrea implementarea certificatului universal, pentru toate tipurile de activităţi atunci când se constată, timp de trei săptămâni, o creştere „susţinută” a numărului de cazuri, indiferent de incidenţă. Se va renunţa la acest certificat atunci când incidenţa începe să scadă trei săptămâni consecutiv, până se ajunge la o incidenţă mică, nivelul urmând să fie stabilit de experţii de la Institutul de Sănătate Publică.

Rafila a mai spus că unele ţări europene au introdus certificatul verde „ca element coercitiv”, el considerând că implementarea unei astfel de decizii ţine şi de fiecare societate.

Alexandru Rafila, noul ministrul al Sănătății, a anunțat, miercuri, că deja există în lucru acest draft la care au lucrat specialiști din INSP şi parlamentari, el afirmând că speră ca legea să fie adoptată în Parlament în această lună.

11 teste gratuite pe lună pentru toți angajații.

Autoritățile au ajuns și la forma finală a acestui proiect de lege, iar în acest moment știm că atât angajații de la stat cât și cei din domeniul privat vor avea la dispoziție, pe cheltuiala statului, 11 teste pe lună, astfel încât să poată merge în continuare la muncă.

Trebuie menționat faptul că acest document va fi obligatoriu pentru toți angajații. În cazul în care angajatorul nu respectă aceste norme, riscă amenzi cuprinse între 10.000 de lei și 100.000 de lei.

Certificatul COVID va fi emis ca și până acum, pentru persoanele vaccinate cu ambele doze cu unul dintre vaccinurile care au schema din doua doze, respectiv după vaccinarea cu doza unică pentru vaccinurile care au schema dintr-o singură doza, cu valabilitate 30 iunie 2022.

De asemenea, este important de știut că și persoanele care abia au început procesul de vaccinare pot beneficia de certificat verde. Acesta va fi emis celor care au primit o singură doză din oricare dintre vaccinurile autorizate și care au schema formată din două doze, cu valabilitate până la data programării pentru efectuarea celei de-a doua doze.

Certificat verde și după test antigen rapid Covid.

O veste bună pentru persoanele nevaccinate este aceea că vor putea scoate certificat verde cu valabilitate de 48 de ore, în urma unui test antigen rapid.

Pe de altă parte, persoanele testate cu test PCR pot scoate certificat verde cu valabilitate de 72 de ore.

Când dispare obligativitatea certificatului verde.

Certificatul verde nu va mai fi cerut în momentul în care va exista o scădere continuă timp de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri la nivel național sau dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile la nivel național este mai mică de 1 la mie.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţ despre obligativitatea certificatului verde: „Va ţine cont strict de numărul infectărilor”.

O să fie tot un certificat electronic pentru că nu avem cum să-l validăm în alt mod. Principiul este următorul: este un certificat temporar care este introdus după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1.5 ori, o creștere medie cu acest indice.

De ce acest indice? Pentru că în vară începând cu data de 5 iulie am avut o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni. Probabil că un astfel de document, probabil, trebuia introdus în luna august şi probabil că în relativ scurt timp am fi renunţat la el pentru că nu mai aveam situaţia nu mai aveam decesele. Din păcate, atunci filozofia a fost puţin diferită şi în perioadă de creștere (n.r cazuri infectări) s-au introdus relaxări.

Noi am introdus un anumit tip de relaxări într-o perioadă de scădere la nivelul secțiilor şi spitalelor ATI, iar când vom avea o creștere trei săptămâni consecutive vom apela la acest document.

În momentul când avem o perioada de descreștere care nu e condiționată de un anumit coeficient, dar trebuie să fie însoțită de o anumită incidentă cumulată la 14 zile. Deci e clar că nu trebuie să aștepți să ai multe cazuri sau probleme serioase, e bine să acționezi din timp şi atunci nu ajungi într-o situaţie gravă.

Eu cred că din punct de vedere psihologic, starea asta de alertă prelungită nu a făcut bine pentru că lumea nici măcar nu avea o speranță„, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 182 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…