Măsura şomajului tehnic pentru angajaţii care vor avea nevoie de acest lucru, dacă evoluţia pandemiei de COVID-19 se înrăutăţeşte, a fost prelungită în ședința de Guvern de miercuri, a anunțat ministrul muncii, Raluca Turcan, în conferința de presă de la finalul ședinței Executivului. Totodată, au fost adoptate prin ordonanţă de urgenţă măsuri de sprijin pentru părinţi.
Raluca Turcan:
”Astăzi am aprobat două ordonanţe de urgenţă privind prelungirea şomajului tehnic şi aprobarea de zile libere părinţilor care supraveghează copiii aflaţi în şcoala online şi în şedinţa de Guvern de vineri vom aproba normele metodologice pentru aprobarea legii consumatorului vulnerabil.”
Prelungirea şomajului tehnic este necesară pentru că această măsură se acordă angajaţilor şi angajatorilor a căror activitate este restricţionată prin decizii ale autorităţilor.
Acest ajutor constă în acordarea a 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut.
”Acest șomaj tehnic se poate acorda angajatorilor care își întrerup activitatea total sau parțial pe o perioadă determinată, ca urmare a măsurilor de prevenire și control a infecțiilor cu SARS-CoV-2, anmgajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice, dar se acordă și profesioniștilor precum comercianții, întreprinzătorii, operatorii economici sau orice altă persoană autorizată să desfășoare activități economice sau profesionale, persoane fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe sau care încheie convenții individuale de muncă în baza legii privind organizarea și funcționarea cooperației sau persoane implicate în activități sportive”, a mai precizat Raluca Turcan, adâugând că se anticipează un sprijin ”pentru aproximativ 50.000 de persoane, iar impactul calculat pentru două luni este de aproximativ 238,4 milioane de lei”.
Cât despre măsurile de sprijin pentru părinţi, acestea se acordă părinților copiilor care au până în 12 ani, care se află în sistemul de educație antepreșcolară și preșcolară.
”Reprezintă corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut pentru fiecare zi liberaă acordată. Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți, în baza unei declarații pe propria răspundere, cu condiția să nu fie în activitate de telemuncă”, a menționat Raluca Turcan.
”Noi vom adopta din nou şomajul tehnic, astăzi, în şedinţa de Guvern. De fapt vom prelungi aplicarea şomajului tehnic, vom adopta o ordonanţă de urgenţă care să ofere sprijin pentru părinţii care se află acasă, pentru supravegherea copiilor care sunt în şcoală online şi, de asemenea, în şomajul tehnic intră şi alte categorii de profesionişti care vor putea primi un sprijin activ în cazul în care evoluţia pandemică se înrăutăţeşte”, a afirmat Raluca Turcan.
Ministrul muncii a adăugat că Guvernul intenţionează să permită contracte şi mai flexibile pentru angajatori şi angajaţi pe piaţa muncii.
”Am flexibilizat kurzarbeit şi l-am făcut mai accesibil, dar cred că în materie de flexibilizare relaţii de muncă se poate face mai mult şi avem pregătit, în momentul de faţă, un act normativ, să vedem dacă va fi ordonanţă sau proiect de lege, astfel încât să oferim posibilitatea şi unor contracte cu timp de muncă inegal, cum ar fi casual work sau job sharing, employ sharing sau alte forme de astfel de contracte”, a menţionat Raluca Turcan.
Ministrul muncii, Raluca Turcan, a participat la evenimentul online organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) privind lansarea celei de-a 19-a ediţie a lucrării ”Carta Albă a IMM-urilor din România”.