Noul an școlar va începe, așa cum a fost stabilit încă din iarnă, în data de 13 septembrie. Printr-un ordin comun al Ministerului Sănătății (MS) și al Ministerului Educației (ME) oficializat luni, autoritățile au stabilit cum se vor desfășura, cel puțin în primă fază, cursurile în unitățile de învățământ, indiferent dacă vorbim despre creșe, grădinițe sau școli. Mai exact, școala va începe cu prezență fizică pentru toți copiii, portul măștii de protecție va fi obligatoriu la interior și se vor organiza campanii de vaccinare a copiilor de peste 12 ani în școli. În plus, se recomandă ferm purtarea măștii de uz medical în școli, dar vor fi admise și măști de tip textil.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut câteva precizări în contextul deschiderii noului an școlar.
Sorin Cîmpeanu a declarat, duminică după-amiază, că ”părinții pot participa la festivități însă, în funcție de condițiile specifice fiecărei școli (dimensiunile spațiilor deschise) se face recomandarea, mai apăsat sau mai puțin apăsat, de a se evita în măsura posibilului prezența părinților alături de elevi sau măcar să nu vină ambii părinți.”
”Nu este o interdicție, este o recomandare.”, a punctat ministrul Educației.
Sorin Cîmpeanu a precizat apoi că ”fiecare școală are condiții specifice, directorul fiecărei școli are datoria de a anunța părinții cât de mult poate permite accesul lor.”
Totuși, ”în general, peste tot este permis accesul, dar cu această rugăminte: de înțelegere că prezența multor părinți și bunici creează aglomerări, amplifică posibilitatea de răspândire a virusului, care se poate întoarce împotriva propriilor copii sau nepoți, împotriva școlii cu prezență fizică.”, a explicat ministrul Educației.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, duminică, la o întâlnire cu părinții elevilor de la Școala Ferdinand din Capitală că au fost 253 de școli care aveau probleme din perspectiva asigurării condițiilor de protecție sanitară, dar în cea mai mare parte au fost remediate.
Sorin Cîmpeanu a spus că există ‘unele probleme de infrastructură’ în unele școli.
”Aveam 253 de școli care aveau probleme din perspectiva asigurării condițiilor de protecție sanitară, 37 în Dolj, în București 28. (…) Săptămâna trecută problemele au fost identificate prin vizite la fața locului și (…) în cea mai mare parte a situațiilor au fost remediate”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.
Structura anului școlar 2021-2022:
Anul şcolar 2021-2022 începe pe 13 septembrie 2021 pentru elevi şi se încheie pe 11 iunie 2022, are 34 de săptămâni, potrivit Ordinului de ministru nr. 3.243 din 5 februarie 2021. Este împărţit în două semestre şi trei vacanţe, din care două pentru toţi elevii, plus o vacanţă pentru elevii din ciclul primar şi copiii de la grădiniţă, fiind unul dintre cei mai scurți ani școlar din istoria recentă.
Semestrul I: 14 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021.
Semestrul al II-lea: 20 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 10 ianuarie 2022 – 10 iunie 2022, cu includerea programului „Școala Altfel” în perioada 8 – 14 aprilie, interval în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare.
Vacanțele elevilor sunt programate astfel:
25 – 31 octombrie 2021: vacanță pentru învățământ preșcolar și primar;
23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022: vacanța de iarnă;
15 aprilie 2022 – 1 mai 2022: vacanța de primăvară.
Premierul Florin Cîțu, a participat astăzi, de la ora 13, la videoconferința cu prefecții și cu reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică pe tema pregătirii începerii anului școlar.
”Am vrut să avem aceste discuții astăzi fiindcă mâine începe noul an școlar. Am vrut să mă asigur că ați luat toate măsurile ca să se desfășoare în cele mai bune condiții. Asta înseamnă să respectăm ordinul comun al Educației și Sănătății care reglementează cum se vor desfășura aceste activități mâine. O limită de o oră și jumătate exclusiv afară, cu mască obligatorie. Asta ar fi prima condiție.
Începem noul an cu prezență fizică și e foarte important ca siguranța copiilor să fie pe primul plan. Avem câteva excepții pentru prezența fizică. 11 localități. Avem 5 localități în Satu Mare, 2 în Arad, una în Sălaj, una în Dolj și una în Teleorman, din acea informație pe care o am. Sunt 2.400 de elevi care vor fi nevoiți să înceapă școlile în sistem online. Restul ne vedem mâine în curtea școlii.
Vreau să menținem anul acesta prezența fizică și de aceea trebuie să ne asigurăm că regulile pe care le-am stabilit sunt respectate în fiecare zi. Măștile trebuie să ajungă la școli, avem destule măști în acest moment, vom suplimenta dacă va fi nevoie.
Mai avem o situaţie care trebuie rezolvată cât mai repede. Sunt 253 de şcoli în care nu sunt asigurate măsuri igienico-sanitare, cele mai multe în Dolj – 36, Arad – 33, Bucureşti – 28 şi Buzău. Trebuie rezolvată această situaţie cât mai rapid. Mai avem 53 de şcoli care nu au asigurate materiale de curăţenie, igienă şi dezinfecţie. Acestea sunt unităţi de învăţământ din Dâmboviţa, Giurgiu, Timişoara şi Bucureşti. La fel, cât mai rapid. Şi mai sunt 139 de şcoli care au probleme cu instalaţiile de încălzire, în Bacău, Timişoara, Hunedoara, Constanţa. Şi aici vă spun că nu ne jucăm, o să vină frigul şi nu putem să îi ţinem pe copii în astfel de condiţii. Această situaţie trebuie remediată.
În ceea ce priveşte situaţia epidemiologică, suntem pe o pantă ascendentă, avem câteva judeţe unde deja situaţia este îngrijorătoare şi incidenţa a sărit de 2 la mie, Bistriţa Năsăud şi Ilfov sunt peste, chiar ajung la 3 la mie. Aici clar trebuie să vedem ce soluţii vom lua în perioada următoare şi cum ne asigurăm că toate măsurile sunt respectate.
În perioada vacanței de vară, s-a depășit procentul de 15% elevi vaccinați și 61% angajați din sistemul de învățământ. Mai mult, în ultimele 10 zile s-au vaccinat 9.000 de elevi, iar prin comparație, în lunile iunie, iulie și august s-au vaccinat circa 8.000 de angajați din sistemul de educație.” a spus Cîțu.
Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referinţă la fiecare zi de vineri, în funcţie de situația privind evoluţia epidemiologică publicată pe site ul DSP.